Metpamid, mide ve bağırsak sorunları gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ancak, kullanımı ve yan etkileri konusunda doğru bilgiye sahip olmak son derece önemlidir. Bu yazımızda, Metpamid hakkında merak edilenleri açıklığa kavuşturarak doğru kullanımı için ipuçları sunacağız.
Metpamid Formları Nelerdir?
- Metpamid Ampul
- Metpamid Oral Solüsyon
- Metpamid Tablet
Metpamid'in İçindekiler Nelerdir?
Metpamid'in etken maddesi metoklopramid hidroklorür'dür. Ayrıca, ilacın içeriğinde çeşitli yardımcı maddeler de bulunabilir. Bu yardımcı maddeler, ilacın formuna ve üreticiye göre değişebilir. Ancak genellikle, tabletlerde laktoz monohidrat, mısır nişastası, mikrokristalin selüloz, magnezyum stearat gibi maddeler bulunabilir. Enjektabl formlarda ise sodyum klorür ve sulu asit gibi maddeler kullanılabilir.
Metpamid Ambalaj:- Metpamid Ambalaj 10 mg/2 mLx 5 ampul.
- Metpamid Ambalaj 1 mg/mLx125 mL lik şişe.
- Metpamid Ambalaj 10 mgx30 tablet.
Metpamid Endikasyon:
Enfeksiyonhastalıkları sırasında ortaya çıkan sindirim düzensizliklerinde,dispepside; kanser kemoterapisi dahil her türlü akut bulantı vekusmalarda; mide ve ince bağırsakta radyolojik tetkikler yapılacağızaman, mide boşalmasını ve baryumun bağırsağa geçişini kolaylaştırmadave radyasyon bulantı ve kusmalarını önlemede; ince bağırsağa tüpyerleştirilmesi gerektiğinde, tüpün alışılmış yollarla pilordangeçirilemediği hallerde, pilor sfinkterini gevşetici olarak;gastroözofageal reflü ve mide ülserlerinde kullanılır.
Metpamid Kontra Endikasyon:
Gastrointestinalstimülasyonun teh--likeli olduğu durumlarda, gastrointestinalkanama, mekanik tıkanma ya da delinme durumunda kullanılmamalıdır.Feokromositomaolan hastalarda kullanılmamalıdır. Metoklopramid, duyarlığı vetolerasyonu bilinmeyen hastalarda kontrendikedir. Ekstrapiramidalreaksiyonlara neden olması muhtemel diğer ilaçları alan hastalarave epileptik hastalara verilmemelidir.
Metpamid Uyarılar:
Mental ve fiziksel aktiviteyietkilediği için makina başında çalışmak, araba kullanmak gibi dikkatgerektiren işlerde çalışanlara dikkatli olmaları bildirilmelidir.Gebeliktekesin gerekmedikçe kullanılmamalıdır.Sütle atıldığı için emziren annelerdebu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Metpamid Yan Etkileri:
Uyuşukluk,yorgunluk, huzursuzluk, halsizlik, insomnia, baş ağrısı, konfüzyon,baş dönmesi veya depresyon gö-rülebilir. Nadiren hallüsinasyon haligö-rülebilir.
İlaç Etkileşimleri: Antikolinerjikajanlar ve narkotik analjezikler metoklopramidin gastrointestinalhareket üzerine etkilerini antagonize eder. Birlikte kullanımıhalinde alkol, sedatif, hipnotik, narkotik ve trankilizan ilaçlarınsedasyon etkisini artırır. Simetidin, digoksin gibi mideden emilenilaçların emilmesini önler. Parasetamol, tetrasiklin, levodopaetanol gibi önce bağırsaktan emilenlerin emilimini hızlandırır.Yiyeceklerin bağırsaktan geçiş ve emilimini etkilemesi nedeniylediyabetiklerde insülin dozu ve zamanının ayarlanması gerekir.
Metpamid Doz Önerisi:
- Metpamid Ampul: Genel olarak IV enjeksiyonlar 1-2 dakikadan uzun süredeyavaş yapılmalıdır.
- Diyabetik gastroparezde, yemeklerden 30 dakika veyatmadan önce IV veya IM yolla verilir.
- Semptomların şiddeti azaldıktansonra tedavi tabletlerle sürdürülebilir.
- Kanser kemoterapisiyle indüklenenkusmanın önlenmesinde 2 mg/kg vücut ağırlığı dozda IV enfüzyon, sisplatin veya yüksek derecede kusturucu kemoterapötik ajanlardan 30 dakika önce uygulanırve gereksinime göre her 2 veya 3 saat arayla tekrarlanır.
- Ameliyat sonrası bulantı ve kusmaların önlenmesinde, ameliyatın sonuna doğru IM olarak uygulanmalıdır.
- Olağan yetişkin dozu 10 mg olup, 20 mg ye kadar çıkılabilir. Budozlar 4 veya 6 saat aralarla tekrarlanabilir.
- 6-14 yaş arası çocuklarda 2.5-5mg,
- 6 yaşından küçük çocuklarda 0.1 mg/kg olarak hesaplanan miktarlaruygulanır. Bu dozlar günde 3-4 kez tekrarlanabilir.