Rilace

Rilace

Rilace nedir ne için kullanılır, Rilace nasıl kullanılır, Rilace ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Lisinopril dihidrat

Ambalaj:

 5 mgx28 Tablet

: : 10 mgx28 Tablet

: : 20 mg 28 tablet.

Endikasyon:

 aCE inhibitörü olarak esansiyel ve renovasküler hipertansiyonda endikedir.Tek başına veya diğer antihipertansiflerle beraber kullanılabilir.Ay-rıca dijital ve/veya diüretiklerle kontrol altına alınmamış konjestif kalp yetmezliği tedavisinde de endikedir.

Kontrendikasyon:

 Lisinopril Aşırı duyarlılığı bulunan hastalarda ve geçmişinde aCE inhibitörü kullanımından dolayı anjiyonörotik ödem öyküsü olan hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Renal yetmezliği olsun veya olmasın konjestif kalp yetmezliği hastalarında, semptomatik hipotansiyon gözlenmiştir.Lisinopril de dahil ACE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda nadiren yüz, ekstremiteler, dudaklar, dil, glottis ve/veya larenkste anjiyonörotik ödem bildirilmiştir. Bu durumda lisinopril hemen kesilmelidir. Laringeal ödem ile seyreden anjiyonörotik ödem fatal olabilir. Zorunlu olmadıkça lisinoprilin gebelikte kullanılması önerilmez. İnsan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziren Anneye ancak gerekli görüldüğünde dikkatle verilmelidir.

Yan Etkileri:

 En sık görülen yan etkiler uyku hali, baş ağrısı ve diyare, yorgunluk, öksürük, mide bulantısı. Daha az sıklıkla ortostatik etkiler, lekeler ve asteni görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Diüretiklerle Tedavi edilmekte olanlarda ve özellikle diüretik tedavisine yeni başlamış hastalarda lisinopril verilmesi durumunda kan basıncının aşırı düşüş görülebilir. İndometazin, beraber kullanıldığında lisinoprilin antihipertansif etkisini azaltabilir. Lisinopril Lityum tuzlarının eliminasyonunu azaltabilir.

Doz Önerisi:

 Tedaviye günlük 5 mg 10 mg’lik tek dozla başlanmalı ve alınan yanıta göre doz ayarlaması yapılmalıdır. Olağan sürek dozu, tek doz halinde günde 20-40 mg’dir. Tavsiye edilen maksimum doz günde bir kez 40 mg’dir.Renovasküler hipertansiyonda tedaviye 2.5 mg 5 mg ile başlanması tavsiye edilir. Konjestif kalp yetmezlikli hastalarda diüretikler ve/veya dijitaller (digoksin) birlikte günde bir defa 2.5-5 mg’lik başlangıç dozunda kullanılabilir. Etkili doz günde bir kez 5-20 mg’dir. (Günlük doz maksimum 40 mg’ye çıkarılabilir.) Hemodinamik olarak stabil hastalarda miyokard enfarktüsü semptomları nın ortaya çıkmasını takiben ilk 24 saat içinde 5 mg’lik doz ilebaşlanmalı ve bunu takiben 24 saat sonra 5 mg, 48. saatte 10 mg ve onu izleyen günlerde tek doz 10 mg şeklinde uygulamaya devam edilmelidir. Tedaviye 6 hafta devam edilmelidir.

Tablet

Lisinopril 20 mg,hidroklorotiyazid 12.5 mg

Ambalaj:

 28 tablet.

Endikasyon:

 Lisinopril Ve hidroklorotiyazid kombine kullanımını gerektiren hastalarda esansiyel hipertansiyonun tedavisi için kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Anüride kontrendikedir. Bileşimdeki maddelerden herhangi birine veya diğer sülfonamid türevi ilaçlara duyarlılığı olanlarda, geçmişinde ACE tedavisi görürken bu tedaviyle bağlantılı anjiyonörotik ödem geçirmiş olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 Bazı hastalarda semptomatik hipotansiyon görülebilir.Tiyazidler, böbrek bozukluğu olan hastalarda kullanılması için uygun değildir. Tiyazidler, bozulmuş hepatik fonksiyon veya progresif karaciğer hastalığı olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Tiyazit terapisi glukoz toleransını bozabilir; insülin dahil antidiyabetik ajanlar için dozaj ayarlaması gerekli olabilir. Lisinopril dahil ACE inhibitörü ile tedavi gören hastaların yüzlerinde, el ve ayaklarında, dudak ve dillerinde, glottis ve/veya larenks lerinde nadiren anjiyonörotik ödem saptanmıştır. Lisinoprilin gebelikte kullanılması önerilmez.Gebelik durumu saptandığı anda, eğer anne için hayat kurtarıcı bir faktör değilse lisinopril alımı hemen durdurulmalıdır. Tiyazidler Anne sütüne geçer. İlacın anneye olan yararı düşünülerek emzirmeye devam etmek veya tedaviye devam etmek arasında bir tercih yapılmalıdır. 

Yan Etkileri:

 Baş dönmesi, baş ağrısı, kuru öksürük, yorgunluk ve ortostatik hipotansiyon dahil hipotansiyon görülür. Nadiren Diyare, bulantı, kusma, ağız kuruluğu, döküntü, gut, palpitasyon,gö-ğüste rahatsızlık hissi, kas krampları ve güçsüzlük, parestezi,asteni ve impotans görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Lisinoprilin Blokerler Ve diüretikler gibi diğer antihipertansif ilaçlarla birlikte kullanılması,antihipertansif etkinliğini artırabilir. İndometazin lisinopril antihipertansif etkinliğini azaltabilir. Hidroklorotiyazit; alkol,barbitüratlar ve narkotik ilaçlarla kullanıldığında ortostatik hipotansiyonda artış olabilir. Hidroklorotiyazit, antidiyabetik ilaçlarla birlikte kullanıldığında, bu ilaçların dozajını ayarlamak gerekebilir. Kortikosteroidlerle birlikte kullanıldığında elektrolit tüketimi artabilir (özellikle hipokalemi). Lityum,lityum toksisitesi riskine karşı diüretiklerle birlikte kullanılmamalıdır.

Doz Önerisi:

 Olağan doz günde 1 kez 1 veya 2 Tablettir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...