Rinizol

Rinizol nedir ne için kullanılır, Rinizol nasıl kullanılır, Rinizol ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Burun Spreyi

Ksilometazolin HCl

Ambalaj:

 1 mg/mL x 10 mL’lik plastik şişe.

Endikasyon:

 Çeşitli Nedenlere bağlı soğuk algınlığında, paranazal sinüs hastalıklarında sekresyonun drenajına yardımcı olarak, orta kulak iltihabında nazofarenks mukozasının dekonjesyonu için yardımcı tedavi olarak ve rinoskopi kolaylaştırmak için de kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Post Transsfenoidal Hipofizektomi durumlarında (veya dura materi ilgilendiren transnazal veya transoral cerrahi girişimden sonra) ve ksilometazolin karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 3 günden uzun süre kullanılmamalıdır. Koroner Arter hastalığı, angina dahil kalp hastalıkları, hipertansiyon,diabetes mellitus, hipertiroidizm gibi hastalıkları olan ve dar açılı glokoma predispozan olanlarda ilaç yarar/risk oranı değerlendirilerek uygulanmalıdır. Gebelik sırasında kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri:

 Burun ve boğazda yanma hissi, irritasyon, bulantı, baş ağrısı ve burun mukozasında kuruluk ara sıra karşılaşılan yan etkilerdir. Çok nadir olarak sistemik alerjik reaksiyonlar veya geçici görme bozuklukları kaydedilmiştir.

İlaç Etkileşimleri:

 Sistemik etkilerinin, trisiklik ve tetrasiklik antidepresanlar ile birlikte kullanıldığında, özellikle doz aşımı söz konusu olduğunda şiddetlenme olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Doz Önerisi:

 Rinizol Burun Spreyi: Yalnız yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklarda, her bir burun deliğine birer kez püskürtülür. Günde En fazla 4 kez uygulanabilir.Rinizol Pediatrik Damla: 2-12 yaş arasındaki çocuklarda, günde 1-2 kez, her bir burun deliğine birer kez damlatılır. 2 yaşından küçük çocuklarda, ancak hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Günde 3 kereden fazla kullanılmamalıdır.