Rivotril

Rivotril nedir ne için kullanılır, Rivotril nasıl kullanılır, Rivotril ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul IV

Klonazepam

Ambalaj:

 1 mg/1 mLx5 Ampul ve 1 mLx5 çözücü ampul.

Ambalaj:

 2.5 mg/mL x 10 mL’lik şişe.

Tablet

Klonazepam

Ambalaj:

 2 mgx30 Tablet.

Endikasyon:

 Bebek ve çocuklarda ortaya çıkan klinik epilepsi formlarının çoğu, özellikle tipik ve atipik absanslar (Lennox sendromu), “nodding” spazmları,primer yada sekonder jeneralize tonik klonik nöbetlerde endikedir.Ayrıca erişkinlerin epilepsisinde ve fokal nöbetlerde de kullanılabilir.

Kontrendikasyon:

 Klonazepamaaşırı duyarlığı olduğu bilinenlerde kontrendikedir. alışkanlık yapan ilaçlara veya alkole bağımlılığı bulunan hastalarda veya miyastenia gravis hastalarında kullanılmamalıdır. Spinal veya serebral atakside,alkol, diğer antiepileptik ilaçlar, hipnotikler, analjezikler,nöroleptik ilaçlar, antidepresanlar ve lityum ile oluşan akut intoksikasyonlarda,ileri derecede karaciğer hasarında (siroz gibi) veya uyku apnesi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Daha önceden solunum sistemi, karaciğer veya böbrek hastalığı bulunan veya diğer santral etkili ilaçlar veya antikonvülsan ilaçlarla tedavi gören yaşlı hastalar, çok dikkatli doz ayarlamaları gerektirir. Uygun tedavi gören açık açılı glokomlu hastalara uygulanabilir ancak, şiddetli dar açılı glokomlu hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 uzun süreli tedavide, tremor, terleme, ajitasyon, uyku düzensizlikleri ve anksiyete, nöbetler ve semptomatik psikozlar gibi yoksunluk semptomları uzun süre kullanımdan sonra, özellikle günlük doz birden azaltıldığı zaman ortaya çıkabilir. Tercihen tedavi boyunca veya ilk birkaç gün içinde araç, makine kullanma ve diğer tehlikeli aktivitelerden kaçınılmalıdır. Gebelerde kesin tanımlanmış ve zorlayıcı bir endikasyonu varsa kullanılmalıdır. Anne sütüne geçtiğinden emzirme dö-nemindekullanılmamalıdır.

Yan Etkileri:

 Yorgunluk,uykuya eğilim, bitkinlik, baş dönmesi, sersemlik ve ataksi sık görülen yan etkilerindendir. ajitasyon, eksitabilite, irritabilite, saldırgan davranışlar, konsantrasyon bozukluğu, reaksiyonlarda yavaşlama ve anterograd amnezi gözlenmiştir. Nadir olgularda ürtiker, pruritus,deri döküntüsü, anjiyonörotik ödem, faringeal ödem, geçici saç dökülmesi, pigmentasyon değişiklikleri, bulantı, epigastrik semptomlar,baş ağrısı, gö-ğüs ağrısı, trombositlerde azalma, cinsel istekte azalma, empotans ve idrarı tutamama gibi yan etkiler görülebilir.Çocuklarda görülen, sekonder seks özelliklerinin reversibl ve erkek olarak ortaya çıkması ve anafilaktik şok gibi izole olgularda bildirilmiştir. Tedavinin uzun süre ve yüksek dozlarda verildiği durumlarda, konuşmanın yavaşlaması veya bozulması, yürüme ve hareketlerde koordinasyon bozukluğu ve görme bozuklukları gibi reversibl bozukluklar gö-rülebilir. Bebek ve küçük çocuklarda, öksürük ve bronş salgılarını artırabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Klonazepamın Valproik asitle kombinasyonu petit mal status epileptikusa neden olabilmektedir. Diğer santral etkili ilaçlarla birlikte kullanılması antiepileptik ilaçlar, anestezikler, hipnotikler, psikoaktif ilaçlar ve bazı analjezikler ilaç etkilerinin karşılıklı olarak artmasına neden olabilir. Kesinlikle alkol alınmamalıdır.

Doz Önerisi:

 Rivotril Ampul: Bebekler ve küçük çocuklarda yavaş IV enjeksiyonla½ Ampul (0.5 mg). erişkinlerde yavaş IV enjeksiyon 1 Ampul. Bu doz infüzyonla gerektiği kadar tekrarlanabilir. IM uygulama, IV uygulamasının yapılamadığı istisnai durumlarda yapılmalıdır. IV olarak maksimum günlük doz 13 mg’dir.

Rivotril Damla/Tablet: Bebekler ve 10 yaşına kadar (yada 30 kg’ye kadar) çocuklar için günde 0.01-0.03 mg/kg’dir. 10 yaşından büyük çocuklar ve erişkinler için önerilen doz günde 1-2 mg’dir.erişkinler için maksimum terapötik doz 20 mg/gündür.Rivotril Damla, kesinlikle damlalıktan direkt ağız içine damla atılmamalıdır. Su, çay veya meyve suyuna karıştırılarak verilmelidir.