Rytmonorm

Rytmonorm

Rytmonorm nedir ne için kullanılır, Rytmonorm nasıl kullanılır, Rytmonorm ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul

Propafenon HCL

Ambalaj:

 70 mg/20 mLx5 ampul.

Film Tablet

Propafenon HCL

Ambalaj:

 150 mg x 30 Tablet

: : 300 mgx30 tablet.

Endikasyon:

 AV düğümü taşikardi leri, WPW sendromu veya paroksismal atrial fibrilasyonu olan hastalardaki supraventriküler taşikardiler gibi tedavi gerektiren semptomatik supraventriküler taşiaritmiler ve ciddi, tedavi gereği görülen, yaşamı tehdit eden semptomatik ventriküler taşiaritmiler endikedir.

Kontrendikasyon:

 Kontrol Altına alınmamış konjestif kalp yetmezliği, kardiyojenik şok (aritmi nedenleri olayların dışında), ağır semptomatik bradikardi, miyokard infarktüsü sonrası ilk üç ay, bozulmuş kardiyak output (sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu %35’in altında) (hayatı tehdit eden aritmileri olan hastalar hariç), mevcut ileri derecede sinoatrial, atrioventriküler ve intraventriküler ileti bozuklukları, sinüs düğümü sendromu(bradikardi taşikardi sendromu), bariz hipotansiyon, elektrolit dengesinde (özellikle potasyum) manifest bozukluklar, ağır obstrüktif akciğer hastalıkları, myastenia gravis ve propafenone aşırı duyarlı durumunda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Pacemaker takılmış hastalarda propafenon altındapacemakerin uyarı oluşturma ve duyarlılık eşiği değişebilir. Propafenon Reaksiyon yeteneğini etkileyebilir ve araba veya diğer makineleri kullanma yeteneğini azaltabilir. Bu durum, özellikle da alkol alındığında sözkonusudur. Gebelik (özellikle ilk üç ay) ve emzirme sırasında ancak kesin gerektiğinde ve yarar/zarar ilişkisi değerlendirilerek kullanılmalıdır.

Yan Etkileri:

 Yeni bir aritmi veya var olan aritminin kötüleşmesine yol açan proaritmik etki olabilir. Çok seyrek olarak, ventriküler flatter ve/veya fibrilasyon oluşabilir. Mevcut kalp yetmezliği kötüleşebilir. Özellikle miyokard fonksiyonu bozulmuş yaşlı hastalarda seyrek olarak ortostatik hipotansiyon oluşabilir. Bazı tek tük olgularda, özellikle yüksek başlangıç dozlarında iştahsızlık, midede dolgunluk hissi, bulantı, kusma, konstipasyon,ağızda kuruluk, acı bir tat ve ağızda uyuşma olabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Lokal Estetiklerle (örn. pacemaker implantasyonu sırasında, operasyonlarda veya diş tedavisinde), kalp frekansını ve/veya kontraktiliteyiazaltan ilaçlarla (örn.b bloker,trisiklik antidepresanlar) birlikte uygulandığında, propafenon etkisinin artmasının mümkün olduğu dikkate alınmalıdır. Birlikteuygulandığında digoksin, propanolol, metoprolol, desipramin vesiklosporin plazma düzeylerinin yükseldiği bildirilmiştir. Birlikteuygulandığında, propafenonun etkisinin artmasının mümkün olduğudikkate alınmalıdır. Birlikte uygulandığında digoksin, propranolol,metoprolol, desipramin ve siklosporin plazma düzeylerinin yüksekliği bildirilmiştir. Propafenon teofilinle birlikte verildiğinde, teofilin plazma konsantrasyonunun iki katına çıktığı bir olguda bildirilmiştir.Yüksek doz semptomları görülürse, plazma konsantrasyonları tayin edilmeli ve eğer gerekirse, dozlar azaltılmalıdır. Simetidin ve kinidin birlikte kullanıldığında bazı olgularda propafenon plazma konsantrasyonlarını yükseldiği bildirilmiştir. Fenobarbital ve rifampisin, propafenon birlikte verildiğinde, propafenon plazma konsantrasyonları düşebilirve bunun terapö-tik dozun altına inme olasılığı vardır. Oral antikoagülanlarpropafenonla etkileşebilirler.

Doz Önerisi:

 Rytmonorm Ampul: Tek doz İV yolla 1 mg/kg’dir. (Yaklaşık 70 kg vücut ağırlığı için gerekli doz 1 amp=20 mL). Sıklıkla 0.5 mg/kg vücut ağırlığı(=10 mL) ile de yeterli etki elde edilebilir (Tedaviye EKG ve kan basıncı kontrolleri altında dikkatle izleyerek küçük dozlarda başlanmalıdır).IV enjeksiyon 3-5 dakika içinde yavaş yapılmalıdır. Gerektiğinde Tek doz 2 mg/kg vücut ağırlığına (=40 mL) çıkarılabilir. 2 enjeksiyon arasındaki süre 90-120 dakika olmalıdır. QRS süresinin (%20) veya frekans düzeltilmiş QT zamanının uzadığı saptandığında enjeksiyon kesilmelidir. Kısa süreli infüzyon halinde Rytmonorm%5’lik glukoz veya levüloz eriyiği içinde 0.5-1 mg/dakika olarak doze edilir.Uzun süreli enfüzyon için ortalama günlük doz 560 mg (=160 mL) yeterlidir.Temperatür ve konsantrasyona bağlı olarak çökeltiler oluşabileceğinden fizyolojik NaCl eriyiğiyle enfüzyon hazırlanmamalıdır.Rytmonorm Film Tablet: Tedavi Başlangıcı ve sürek tedavisi için uygun doz günde 450-600 mg’dir. Bazı Olgularda günlük dozun 900 mg’ye çıkarılması gerekebilir. Yukarıdaki dozlar vücut ağırlığı 70 kg olan hastalar için saptanmıştır. Daha hafif hastalar için günlük dozlar azaltılmalıdır. Günlük doz, sadece çok istisnai durumlarda ve sıkı kardiyolojik kontrol altında aşılabilir. Özellikle yaşlılarda ve daha önceden belirgin miyokard hasarı veya belirgin karaciğer veya böbrek bozukluğu olan hastalarda, tedavinin başlangıç fazında propafenon dozu dikkatle ve küçükdoz basamakları ile arttırılmalı ve gerekirse plazma konsantrasyonları izlenmelidir. İlk doz artışı en erken tedavi başlangıcından 3-4 gün sonra olmalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...