Salbutol

Salbutol nedir ne için kullanılır, Salbutol nasıl kullanılır, Salbutol ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

İnhalasyon Aerosolu

Salbutamol sülfat

Ambalaj:

 0.1 mg/doz 200 dozluk ambalaj.

Endikasyon:

 Semptomlar Oluştuğunda rahatlamak için hasta tarafından bilinen, astım krizinin ortaya çıkmasına neden olabilecek koşullarda (örneğin egzersiz,kaçınılması mümkün olmayan alerjene maruz kalınması durumunda)semptomları önleyici olarak kullanılır. Özellikle hafif, orta ve şiddetli astımda hemen rahatlatıcı ilaç olarak kullanılır. Ancak,salbutamol güvenilerek düzenli kortikosteroid tedavisine başlanması ve tedaviye devam edilmesi geciktirilmemelidir.

Kontrendikasyon:

 Geçmişindeaşırı duyarlığı bilinenlerde kontrendikedir. İntravenöz salbutamol ve bazan salbutamol Tabletleri erken doğum sancılarının önlenmesinde plasenta previa, antepartum hemoraji veya gebelik toksemisi gibi komplikasyonlar dışında kullanılmasına rağmen, inhale salbutamol müstahzarları gebelikteki düşük tehditlerinde kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 Gebelikte sağlanması beklenen yarar, fetüse olası etki riskinden büyük ise düşünülmelidir. Muhtemelen anne sütüne geçtiğinde, beklenen yararları herhangi bir potansiyel risk dengeleme dikçe emziren annelerde kullanımı önerilmez.

Yan Etkileri:

 İskelet Kaslarında hafif bir titremeye neden olabilir, genellikle titreme en çok ellerde belirgindir. Nadiren baş ağrıları bildirilmiştir.Bazı hastalarda periferal vazodilatasyon ve kalp hızında dengeleyici küçük bir artış görülebilir. Anjioödem, ürtiker, bronkospazm, hipotansiyon ve kollaps gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları çok nadir olarak rapor edilmiştir. Çok nadir olarak kas krampları bildirilmiştir. İnhalasyon Tedavisinde, inhalasyonun ardından hemen hırıltıda artış ile paradoksal bronkospazm görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 İnhaler: Propranolol Gibi selektif olmayan blokerilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.Şurup: MAO inhibitörleri ve trisiklik antidepresanlarla tedavi edilen hastalara verilirken salbutamolun dolaşım sistemi üzerine etkileri artabileceğinden aşırı dikkat gösterilmelidir.Tablet: Diğer oral sempatomimetik ajanlarla kombine edilmemelidir.Salbutamolun kardiyovasküler sistem üzerindeki etkisini artırabileceği nden MAO inhibitörleri ve trisiklik antidepresanlarla tedavi edilen hastalara salbutamol dikkatli verilmelidir. Tablet formları propranolol gibi nonselektif bloker ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Doz Önerisi:

 Salbutol Aerosol: Aerosolun günlük kullanım dozu 2-4 inhalasyon, maksimum 8 inhalasyon dur.Salbutamol Şurup: Günlük doz erişkinlerde4x½-1 ölçek şurup ve çocuklarda 2-6 yaş arasında olanlarda 3x¼-½ ölçek şurup, 6-12 yaş arasında olanlarda 3x½ ölçek şurup tur.Salbutol Tablet: Günlük Doz erişkinlerde 4x1-2 Tablet, çocuklarda 2-6 yaş arasında olanlarda3x½ Tablet ve 6-12 yaş arasında olanlarda 3x1 Tablettir.