Ampul IV
Siklosporin
Ambalaj:
50 ml/1mLx10 ampul.
Yumuşak Jelatin Kapsül
Siklosporin
Ambalaj:
25 mg 50 Kapsül
: : 100 mgx50 kapsül.
Endikasyon:
Transplantasyon Endikasyonları: Organ transplantasyonu: Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, kalp akciğer ve pankreasın allojenik transplantasyonlarında graft reddinin önlenmesi de,önceden diğer immünosüpresif ilaçlarla tedavi görmüş hastalarda organ reddinin tedavisinde.Kemik İliği transplantasyonu: Kemik İliği transplantasyonundan sonra graft reddinin önlenmesinde,Graft Versus Host hastalığının (GVHD) tedavisi ve önlenmesinde.Otoimmün hastalıklar: Endojen üveit: Konvansiyonel tedavinin başarısız olduğu veya istenmeyen yan etkilere yol açtığı, non enfeksiyöz orijinli, aktif görme fonksiyonunu tehdit edici intermediyat veya posterior uveit,retinayı da kapsayan, tekrarlayıcı enflamatuvar ataklı Behçet Üveiti.Nefrotik sendrom: Yetişkin ve çocuklarda steroide bağımlı ve steroide dirençli nefrotik sendrom ve minimal lezyonlu nefropati, fokal ve segmental glomerüloskleroz gibi glomerüler hastalıklar ve membranöz glomerülonefrit olguları. Siklosporin, remisyonları sağlamak ve sürdürmek için kullanılabilir. Steroide bağlı olarak sağlanmış remisyonların sürdürülmesinde steroidlerin kesilmesine olanak sağlamak için de kullanılabilir.Romatoid artrit: Siklosporinklasik, yavaş etkili antiromatizmal ilaçlarla bir sonuç alınamayan şiddetli, aktif romatoid artritli hastaların tedavisinde etkilidir.Psoriasis: Siklosporin, konvansiyonel tedavinin yetersizkaldığı veya uygun olmadığı şiddetli psoriasis hastalarında endikedir.Atopik dermatit: Siklosporin, konvansiyonel tedavinin yetersiz kaldığı veya uygun olmadığı şiddetli atopik dermatitli hastaların tedavisinde endikedir.
Kontrendikasyon:
Siklosporineaşırı duyarlık durumunda kontrendikedir.
Uyarılar:
Sadece immünsupresif tedavi de deneyimli, laboratuvar güvenlik parametrelerinin kontrolü, düzenli tam fiziksel muayene ve kan basıncı ölçümleri de dahil olmak üzere yeterli izlem sağlayabilen hekimler tarafından kullanılmalıdır. İlacı kullanan transplantasyon hastaları yeterli donanım, eleman, laboratuvar ve tıbbi destek kaynaklarına sahip merkezler tarafından gözetim altında bulundurulmalıdır.İdame tedavisinden sorumlu hekim, hastanın izlemi için tam bir bilgiye sahip olmalıdır. Canlı atenüe aşı uygulamalarından kaçınılmalıdır.Gebelikte yalnızca beklenen yararın, olası risklerden fazla olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Siklosporin anne sütüne geçtiğinde tedavi süresince bebek emzirilmemelidir.
Yan Etkileri:
Hipertrikoz,tremor, renal fonksiyon bozukluğu, özellikle kalp transplantasyonlu hastalarda hipertansiyon, karaciğer disfonksiyonu, yorgunluk,gingival hipertrofi, gastrointestinal bozukluklar (anoreksi, bulantı,kusma, karın ağrısı, diyare), el ve ayaklarda yanma hissi görülebilir.
İlaç Etkileşimleri:
Aminoglikozidler,amfoterisinB, siprofloksasin, melfelan ve trimetoprimle siklosporininbirlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır. Nonsteroid ilaçlarböbrek fonksiyonları üzerine istenmeyen etkiler gösterebildiklerindensiklosporinin bu ilaçlarla birlikte kullanılması ya da bu ilaçların dozunun artırılması gidilmesinde böbrek fonksiyonlarının yakın izlemi gerekir. Siklosporin, lovastatin ve kolşisinin kas ağrısı kas zayıflığını içeren musküler toksisite potansiyelini artırabilir.Ketokonazol, eritromisin ve josamisin dahil bazı makrolid antibiyotikler,doksisiklin, oral kontraseptifler, propafenon ve diltiazem, nikardipin ve verapamil dahil bazı kalsiyum antagonistleri gibi maddelerinsiklosporinin plazma ve tüm kan konsantrasyonlarını yükselttiği bilinmektedir. Nifedipin gingival hiperplaziye yol açabildiği nden,siklosporin tedavisi sırasında gingival hipertrofi gelişen hastalarda nifedipin kullanılmamalıdır. Metamizol, rifampisin, nafsilin IV sulfadimidin ve trimetoprim, siklosporinin plazma veya tüm kan konsantrasyonlarını düşürdüğü bulunan maddelerdir. Siklosporinletedavi gö-ren hastalarda prednizolon klirensinin azaldığı ve aksine yüksek dozda uygulanan metilprednizolonun siklosporinin plazma düzeyini artırdığı bulunmuştur.
Doz Önerisi:
Organ transplantasyonlarında ilk doz, transplantasyondan önceki 12 saat içinde, ikiye bölünmüş olarak, 10-15 mg/kg olarak verilmelidir.Bir İki hafta sonra, kan düzeylerine göre, doz azaltılmaya başlanarak,2-6 mg/kg/ günlük sürek dozuna geçilir. Kemik iliği transplantasyonlarında ilk doz transplantasyondan önceki gün, genellikle 3-5 mg/kg/gün-lük IV enfüzyon biçiminde başlanır, 2 hafta içinde 12.5 mg/kg günlük oralsürek tedavisine geçilir.SandimmunNeoral, transplantasyon dışı endikasyonlardayalnızca oral olarak kullanılır. Psöriaziste 2.5 mg/kg/gün dozuyla başlanarak, gerektiğinde kademeli olarak 5 mg/kg/günlük doza çıkılır.Romatoid artritte 3 mg/ kg/gün dozunda başlanarak, gerektiğinde,kademeli olarak 5 mg/kg/günlük doza çıkılır. Nefrotik sendromda erişkinler için 5 mg/kg/gün, çocuklar için 6 mg/kg/gün kullanılır. Endojen Üveit Te 5 mg/kg/ gün dozunda başlanır. Dirençli olgularda, kısa bir süre için 7 mg/kg/gün kullanılabilir. Transplantasyon dışı endikasyonlarda sürek tedavisinde her hasta için bireysel olarak saptanacak doz kullanılır.Bu doz maksimum 5 mg/kg/ gündür.