Sandostatin

Sandostatin

Sandostatin nedir ne için kullanılır, Sandostatin nasıl kullanılır, Sandostatin ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul SC

Oktreotid

Ambalaj:

 0.1 mg/1 mLx5 ampul.

Mikrokapsül İçeren Flakon

Oktreotid

Ambalaj:

 10 mgx1 flakon, 2 çözücü ampul ve uygulama seti

: : 20 mg 1 flakon, 2 çözücü ampul ve uygulama seti

: : 30 mgx1 flakon, 2 çözücü ampul ve uygulama seti.

Endikasyon:

 Cerrahi,radyoterapi ya da dopamin agonist tedavilerine yanıt vermeyen akromegali olgularının büyüme hormonu ve Somatomedin C plazma düzeylerinin düşürülmesinde ve semptomatik kontrolü ile ameliyat olamayacak durumda ya da ameliyat istemeyen akromegali olgularında endikedir.Ayrıca, radyoterapi gören hastalarda radyoterapinin etkisi başlayıncaya kadarki dönemde kullanılabilir. Karsinoid sendrom özelliklerine sahip karsinoid tümörler, ViPomalar, glukagonamalar, gastrinoma/-Zollinger Ellison sendromu (genellikle selektif H2 Reseptör blokerleri ile kombine kullanılır, antiasitler eklenebilir), insülinoma lar (hipogliseminin preoperatif kontrolü ve sürek tedavisi), GRFomalar gibi gastroenteropankreatikendokrin tümörlerine bağlı semptomların tedavisinde kullanılır.Ayrıca, AIDS'e bağlı refrakter diyarenin kontrolünde, pankreas ameliyatları sonrası oluşan komplikasyonların önlenmesinde ve siroza bağlıgastroözofageal varis kanamalarının durdurulması ve yineleyen kanamaların önlenmesinde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Aşırı duyarlılıkta kontrendikedir.

Uyarılar:

 Uzun süre oktreotid kullanan hastaların %10-20 kadarında safra taşlarının geliştiği bildirilmiştir. Oktreotidin gebelerde ve bebeğini emziren annelerde kullanılması konusunda herhangi bir deneyim bulunmadığından, böyle bir tedaviye ancak, kesinlikle gereksinim duyulduğunda başvurulmalıdır.

Yan Etkileri:

 İştahsızlık,bulantı, kusma, kramp şeklinde karın ağrıları, karında şişkinlik, bağırsakta aşırı gaz, gevşek dışkı, ishal ve steatore, gastrointestinal yan etkilerdendir.Ender olgularda gastrointestinal yan etkiler akut ileusu taklit edebilir ve hastanın karnında gittikçe fazlalaşan şişlik, şiddetli epigastrik ağrı,hassasiyet ve defans görülebilir. Uzun süre kullanımı, safra taşı oluşmasıyla sonuçlanabilir. Glisemi kontrolunu etkileyebilir. Yemek sonrası glikoz toleransı bozulabilir. Bazı olgularda, kronik kullanım sonucu inatçı hiperglisemi gelişebilir. Hipoglisemi gelişebildiği de gözlemlenmiştir.

İlaç Etkileşimleri:

 Bağırsaklardakisiklosporin emilimini azaltır ve simetidin emilimini geciktirir. Bromokriptin İle birlikte kullanımında bromokriptinin biyoyararlanımını artar. 

Doz Önerisi:

 Sandostatin Ampul: Akromegali tedavisinde başlangıçta 8-12 saatte bir 0.05-0.1 mg’lik doz SC yolla enjekte edilir. Çoğu hastada en uygun doz günde 0.2 ile 0.3 mg arasıdır. Maksimal doz olarak günde 1.5 mg aşılmamalıdır.Gastroenteropankreatik endokrin tümörlerde başlangıçta günde bir yada iki kez 0.05 mg’lik dozSC yolla uygulanır. Alınan klinik yanıta, tümör oluşturan hormonların(karsinoid tümörlerde 5 hidroksi indol asetik asitin üriner atılımında)kan düzeyine ve toleransa göre doz günde 3 kez 0.1-0.2 mg’ye kadar çıkarılabilir.AIDS'e bağlı refrakter diyarede,veriler günde 3 kez 0.1 mg SC enjeksiyonun en uygun başlangıç dozu olduğunu belirtmektedir. Eğer tedaviden 1 hafta sonra diyare kontrol altına alınmazsa doz günde 3 kez 0.25 mg’ye kadar bireysel olarak ayarlanmalıdır.Pankreatik operasyon sonrası komplikasyonlarında, operasyon günü laparotomi den en az 1 saat öncesinden başlayarak art arda 7 gün süreyle günde 3 kez 0.1 mg enjeksiyon ileverilir.Siroza bağlı gastroözofagealvaris kamalarında5 gün boyunca, 4 saat içinde 0.1 mg’lik 1 Ampul sürekli IV infüzyonla verilir.Sandostatin Serum Fizyolojik içinde dilüe edilebilir. Gastroözofageal varis kanaması olan sirotik hastalarda,Sandostatinin 5 gün boyunca 2 saat içinde 0.1 mg’lik 1 Ampul dozu ne kadar sürekli IV uygulanması çok iyi tolere edilmiştir.Sandostatin LAR Flakon: Yalnızca derin intragluteal enjeksiyon yoluyla uygulanmalıdır. Arka arkaya yapılacak enjeksiyonlarda sağ ve sol kalçalar sırayla kullanılmalıdır.Akromegali: Semptomları subkutan Sandostatin ile yeterince kontrol altında tutulan hastalarda tedaviye, 3 ay boyunca her 4 haftada bir 20 mg Sandostatin LAR kullanılarak başlanması önerilir.Gastroenteropankreatik endokrin tümörlerde: Semptomları subkutan Sandostatin ile yeterince kontrol altında olan hastalarda tedaviye4 haftada bir 20 mgSandostatinLAR kullanılarak başlanması önerilir.Daha önce subkutan Sandostatin kullanmamış olan hastalarda yukarıda anlatılan şekilde Sandostatin LAR kullanılmaya başlanmadan önce kısa bir süre (yaklaşık 2 hafta) boyunca günde 3 defa 0.1 mg subkütan Sandostatin kullanılarak terapötik yanıtın ve tolerabilite değerlendirilmesi önerilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...