Sefamax

Sefamax

Sefamax nedir ne için kullanılır, Sefamax nasıl kullanılır, Sefamax ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Flakon IM

Sefazolin

Ambalaj:

 250 mgx1 flakon ve 2 mL’lik ‰5’lik lidokain ampül

: : 500 mg 1 flakon ve 2 mL’lik ‰5’lik lidokain ampül

: : 1 gx1 flakon ve 4 mL’lik ‰5’lik lidokain ampül.

Endikasyon:

 Duyarlı bakterilerin etken olduğu akut ve subakut bronşit, bronşektazi, bronkopnömoni, pnömoni,akciğerin cerahatlı hastalıkları (akciğer absesi), piyotoraks,prezi, kronik solunum yolu hastalıklarına bağlı sekonder enfeksiyonlar,farenjit, larenjit, tonsillit, kolanjit, kolesistit, peritonit,lenfanjit, lenfadenit, septisemi, subakut bakterielli endokardit,pyelonefriitti pelit, sistit, üretrit, osteomyelit, artrit, folikülit,panaris, fronkül, fronküloz, antraks, erizipel, abse, ülser, flegmon,ameliyat sonrası yara enfeksiyonları, yanıklar, dekübitis, bartolinit(bartolin absesi), servisit, endometrit, parametrit, pelviperitonit,doğum sonrası enfeksiyonları, mastit, orta kulak iltihabı, sinüzit,parotit, kulak ve burun fronkülü, arpacık, panoftalmi gibi enfeksiyonların tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Sefalosporin Grubu antibiyotiklere karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinenler kontrendikedir.

Uyarılar:

 Sefalosporin, penisilin ya da diğer ilaçlara karşı alerjisi olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Böbrek Fonksiyon bozukluğu olan hastalarda sefazolin dozu azaltılarak verilmelidir. Gebelikte tıbbi gereklilik olmadıkça kullanılmamalıdır.Emziren annelere uygulanması halinde dikkatli olunmalıdır.

Yan Etkileri:

 Diyare,oral kandidiyazis, bulantı, kusma, karın ağrıları, anoreksi, psödomembranöz kolit semptomları görülebilir. Bulantı ve kusma nadiren bildirilmiştir.Anafilaksi, eozinofili, kaşıntı, ilaç ateşi, cilt döküntüsü, nötropeni,lökopeni, trombositopeni görülebilir. Renal ve hepatik yetmezliğe bağlı olmaksızın SGOT, SGPT, BUN ve alkalen fosfataz düzeylerinde geçici artışlar bildirilmiştir.

İlaç Etkileşimleri:

 Probenesid Sefalosporin Lerle birlikte kullanıldığında, bunların etkilerini daha uzun zaman devam etmesine yol açar.

Doz Önerisi:

 Erişkin Dozları: Pnömokoksik pnömoni: 500 mg, 12 saatte bir, Gram Pozitif kokların oluşturduğu hafif enfeksiyonlar: 250-500 mg,8 saatte bir. Akut üriner sistem enfeksiyonları: 1 g, 12 saatte bir. Orta Şiddetli enfeksiyonlar: 500 mg 1 g, 6–8 saatte bir. Yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar (örn: endokardit, sepsis): 1-1.5 g, 6 saatte bir.Perioperatif profilaktik kullanım: Kontaminasyon ya da kontaminasyon riski bulunan cerrahi işlemlerde, postoperatif enfeksiyonları önlemek için, ameliyat başlamadan ½-1 saat önce IM veya IV yoldan 1 g uygulanır. İlave olarak, uzun süreli (örneğin 2 saat ya da daha uzun) girişimlerde, cerrahi işlem sırasında IM veya IV yoldan 500 mg 1 g uygulanır. Ameliyattan sonra ise 24 saat süreyle her 6-8 saatte bir olacak şekilde IM veya IV yoldan 500 mg 1 g uygulanır ve profilaktik tedavi sonlandırılır. Açık kalp ameliyatı ve protez takılması gibi operasyonlarda, profilaktik tedaviye operasyondan sonra 3-5 gün boyunca devam edilebilir.Sefamax Böbrek fonksiyonları bozulmuş hastalarda doz ayarlaması yapılarak uygulanmalıdır.Pediatrik Dozlar: Çocuklarda hafif ve orta şiddetli enfeksiyonlar için toplam günlük doz 25-50 mg/kg’dir ve günde 3-4 kez bölünmüş dozlar halinde verilir. Daha şiddetli enfeksiyonlarda günde 100 mg/kg’ye kadar çıkılabilir. Prematüre infantlarda ve neonatallerde güvenirliği kanıt olmadığından bu hastalarda kullanımı önerilmemektedir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...