Sefotak

Sefotak

Sefotak nedir ne için kullanılır, Sefotak nasıl kullanılır, Sefotak ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Flakon IM/IV

Sefotaksim sodyum

Ambalaj:

 0.5 gx1 Flakon ve 2 mL’lik çözücü

: : 1 gr 1 Flakon ve 4 mL’lik çözücü.

Endikasyon:

 Duyarlı Bakterilerin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları, KBB enfeksiyonları,deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, ürogenital enfeksiyonlar,komplikasyonsuz gonore, bakteriyemi, septisemi, kemik ve eklem enfeksiyonları, merkezi sinir sistemi enfeksiyonları (menenjit,ventrikülit) ve cerrahi profilaksisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Sefalosporingrubu antibiyotiklere karşı aşırı duyarlı olduğu bilinenlerde kontrendikedir.

Uyarılar:

 Penisilinlerle sefalosporinler arasında çaprazduyarlık yüksek olduğundan, sefotaksim tedavisi sırasında penisilineaşırı duyarlı olduğu bilinenlerde dikkatli olunmalıdır.

Kreatinin klirensinin 20mL/dakikanın altına düştüğü hastalarda normal dozun yarısının verilmesi önerilir. Kesin gerekmedikçe gebelikte kullanılmamalıdır. Sefuroksim Anne sütüne geçer. Emziren kadınların kesin gerekmedikçe sefotaksim kullanmaları önerilmez.

Yan Etkileri:

 En çok görülen yan etkiler enjeksiyon bölgesinde, damar içi uygulamalarda enflamasyon,kas içi uygulamalarda ağrı, endürasyon ve duyarlılık nadiren görülebilir.Bazı hastalarda deri döküntüleri, kaşıntı, ateş ve eozinofili gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Kolit, diyare, bulantıve kusma gibi gastrointestinal yan etkiler, önerilen dozlarda vesürelerde kullanıldığında seyrektir.

İlaç Etkileşimleri:

 Sefotaksim Ve aminoglikozidler kombine edildiğinde aditif ya da sinerjik bir antibakteriyel etki elde edilmektedir. Bazı sefalosporinler, aminoglikozidler kombine edildiklerinde nefrotoksik etki artmaktadır. Kombine tedavi sırasında dikkatli olunmalıdır.

Doz Önerisi:

 erişkinlerde 12 yaşından büyük çocuklar (>50 kg): Komplikasyonsuz enfeksiyonlarda normal doz 12 saatte bir 1 gdir. ağır enfeksiyonlarda 8 saatte bir 1-2 gram uygulanabilir.Septisemi gibi hayati risk taşıyan durumlarda 4 saatte bir 2 grama kadar çıkabilir (yüksek dozlar IV yoldan verilmelidir) Günlük en yüksek doz 12 gramı aşmamalıdır. 1 gramı aşan IM enjeksiyonlar ağrılı olabileceğinden, dozun bölünerek enjekte edilmesi ve çözücü olarak%1’lik lidokain içeren distile su kullanılması önerilir. Komplikasyonsuz Gonore günde tek doz 1 g sefotaksim genellikle yeterli tedaviyi sağlar. Cerrahi profilaksisinde 1 gram sefotaksim IM ya da IV olarak uygulanır. Sefotaksimin kanda yeterli düzeye ulaşması için, doz ameliyattan 30-90 dakika önce verilmesi uygundur.Yenidoğan: 0-1. hafta: 12 saatte bir 50 mg/kg dozunda İV yoldan verilir.1.-4. hafta: 8 saatte bir 50 mg/kg dozunda İV yoldan verilir. (Prematürelerde, zamanında doğmuş çocuklarla aynı doz uygulanır.)1 aylıktan 12 yaşına kadar (<50 kg): Kilogram başına 50-180 mg üzerinden hesaplanan günlük toplam doz 4-6 eşit doza bölünerek IM ya da IV yoldan uygulanır.Yüksek doz (180 mg/kg), menenjit gibi ağır durumlarda kullanılmalıdır.Genel olarak Sefotak tedavisinin, klinik belirtilerin kaybolmasından sonra 2-3 gün daha sürdürülmesi gerekir. İnatçı enfeksiyonlarda tedavinin birkaç hafta sürdürülmesi gerekebilir.Streptococcus pyogenesenfeksiyonlarında tedavinin en az 10 gün sürdürülmesiö-nerilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...