Siklocap

Siklocap nedir ne için kullanılır, Siklocap nasıl kullanılır, Siklocap ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kapsül

Sikloserin

Ambalaj:

 250 mg x 40 kapsül.

Endikasyon:

 Etken Mikroorganizmaların kendisine karşı duyarlı olduğu ve primer ilaçlarla (streptomisin, izoniazid, rifampisin ve etambutol) uygulanan tedavinin ve böbrek tüberkülozu dahil akciğer dışı tüberküloz tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Sikloserine karşı aşırı duyarlık, epilepsi, depresyon,şiddetli anksiyete ya da psikoz, şiddetli böbrek yetmezliği ve birlikte alkol alınması durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Alerjik dermatit ya da konvülziyonlar, psikoz,somnolans, depresyon, konfüzyon, hiperrefleksi, baş ağrısı, tremor,baş dönmesi, parezi ya da dizartri gibi SSS toksisitesi gösteren semptomlar görüldüğünde sikloserin kullanımına son verilmeli yada ilacın dozu azaltılmalıdır. Kronik alkoliklerde konvülziyon riski artar. Gebe kadınlarda, ancak kesin gerekli olduğunda kullanılmalıdır.Sikloserin, anne sütüyle beslenen bebeklerde şiddetli reaksiyonlara yol açabileceği nden, ilaç tedavisine ya da bebeğin anne sütüyle beslenmesine son verilmelidir.

Yan Etkileri:

 Konvülsiyonlar, uyuşukluk ve somnolans, baş ağrısı,tremor, dizartri, baş dönmesi, bellek kaybıyla birlikte konfüzyon ve disoriyentasyon, psikozlar (olasılıkla intihar eğilimiyle birlikte),karakter değişiklikleri, hiperirritabilite, agresyon, parezi,hiperrefleksi, majör ve minör (lokalize) klonik nöbetler, koma,konjestif kalp yetmezliği, alerji, deri döküntüleri görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Birlikte etionamid verilmesinin nörotoksik yan etkileri şiddetlendirdiği bildirilmiştir. Alkol, epileptik atak olasılığını ve riskini artırır. Birlikte izoniazid verilmesi,santral sinir sistemini ilgilendiren göz kararması ya da uyuşukluk gibi toksik etkilerin insidansını yükseltebilir.

Doz Önerisi:

 Erişkinlerde tüberküloz tedavisinde günlük doz 500 mg ile 1 g arasında değişir. Başlangıç dozu tedavinin ilk 2 haftasında genellikle 12 saat arayla 250 mg’dir. Günlük toplam doz daima bölünerek verilmeli ve günde 1 g’yi aşmamalıdır.