Silina

Silina nedir ne için kullanılır, Silina nasıl kullanılır, Silina ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Flakon IM/IV

Ampisilin sodyum

Ambalaj:

 250 mgx1 Flakon ve 2 mL’lik eritici

: : 500 mg 1 Flakon ve 2 mL’lik eritici

: : 1 gx1 Flakon ve 5 mL’lik eritici ampul.

Endikasyon:

 Duyarlı Bakterilerin etken olduğu tonsilit, farenjit, akut ve kronik bronşit,pnömoni, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi solunum yolları enfeksiyonları;sistit, üretrit, piyelonefrit, prostatit, gonore, septik abortus ve puerperal enfeksiyonlar gibi ürogenital enfeksiyonlar; enterit,kolanjit, enterokolit gibi gastrointestinal enfeksiyonlar; flebit,apse, erizipel, impetigo ve enfekte akne gibi deri ve yumuşak doku enfeksiyonları ile septisemi ve bakteriyel menenjit tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Penisilinekarşı aşırı duyarlı kişilerde kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 Penisilin tedavisi uygulanan hastalarda ciddi hatta ölümle sonuçlanabilen anafilaktik aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Ampisilinin gebelerde kullanım güvenliği kanıtlanmamıştır.Ampisilin anne sütüne geçer, bu nedenle emziren annelerde kullanıldığından bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

Yan Etkileri:

 Glossit,stomatit, bulantı, kusma, diyare, psödomembranöz kolit gibi gastrointestinal;eritem, makülopapüler kızarık, ürtiker, multiform ve bazan eksfoliyatif dermatit gibi dermatolojik; anemi, trombositopeni, trombositopenik purpura, eozinofili, lökopeni ve agranülositoz gibi hematopoetik sistemi ilgilendiren yan etkiler izlenebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Ampisilin,allopurinol ile kombine edildiğinde cilt reaksiyonları gö-rülebilir.

Doz Önerisi:

 Silina Flakon: Solunum yolu ve yumuşak doku enfeksiyonlarında,40 kg’nin üzerindeki hastalarda 6 saatte bir 250-500 mg, şiddetli enfeksiyonlarda 6 saat arayla 1 g. 40 kg veya altındaki hastalarda, eşit dozlara bölünmüş olarak 6 ya da 8 saat arayla 25-50 mg/kg/gün. Gastrointestinal ve ürogenital enfeksiyonlarda, 40 kg üzerindeki hastalarda 6 saatte bir 500 mg,şiddetli enfeksiyonlarda 6 saat arayla 1 g. 40 kg veya altındaki hastalarda, eşit dozlara bölünmüş olarak 6 saatte bir 50-100 mg/kg/gün. Erişkin erkeklerde.N. gonorrhoeae ile oluşan üretrit tedavisinde 8 ya da 12 saat arayla 500 mg uygulanmalıdır. Bakteriyel menenjitte, çocuklar ve erişkinlerde eşit dozlara bölünmüş olarak 3-4 saatte bir 150-200 mg/kg/gün, tedavi en az 3 gün sürecek olan IV enfüzyon ile başladıktan sonra IM olarak sürdürülebilir. Septisemide, çocuklar ve erişkinlerde eşit dozlara bölünmüş olarak 3-4 saatte bir 150-200 mg/kg/gün tedavi en az 3 gün sürecek olan IV uygulamadan sonra IM olarak sürdürülebilir.

Silina Kapsül/Süspansiyon/Tablet: Yumuşak Doku ve solunum sistemi enfeksiyonlarında 20 kg ve daha üstündekiler için 6 saat arayla 250-500 mg, şiddetli enfeksiyonlarda 6 saat arayla 1 g; 20 kg’nin altındakiler için enfeksiyonun şiddetine göre 25-50 mg/kg günlük doz 6 ya da 8 saat arayla uygulanabilir.Gastrointestinal ve ürogenital enfeksiyonlarda 20 kg ve daha üstündekiler için 6 saat arayla 500 mg; şiddetli enfeksiyonlarda 6 saat arayla 1 g, vücut ağırlığı20 kg’nin altında olan hastalar vücut ağırlığının her kg’si için 100 mg günlük doz 6 ya da 8 saat arayla uygulanmalıdır. erişkin erkeklerdeN. gonorrhoeae ile oluşan üretritin tedavisinde Silina8 ya da 12 saat arayla 500 mg olarak uygulanmalıdır. akut gonore tedavisinde 3.5 g tek doz önerilmektedir. Uygulama 1 g oral probenesid ile yapılmalıdır.20 kg’nin altındakiler için 50 mg/kg/-gün’lük doz 6 yada 8 saat arayla uygulanabilir.