Sinemet

Sinemet

Sinemet nedir ne için kullanılır, Sinemet nasıl kullanılır, Sinemet ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Levodopa 250 mg,karbidopa 25 mg

Ambalaj:

 30 tablet.

Endikasyon:

 Parkinson Hastalığı ve sendromu tedavilerinde kullanılır. Parkinson semptomlarının(özellikle rijidite ve bradikinezi olmak üzere) çoğunun tedavisindekullanılır.

Kontrendikasyon:

 MAO inhibitörleri(düşük doz selektif MAo B inhibitörleri hariç) ve bu kombinasyon birlikte kullanılmamalıdır. Bu inhibitörler,Sinemet Tedavisine Başlanmadan en az iki hafta önce bırakılmalıdır. İlacın bileşenlerinden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılığı olan ve dar açılı glokomu olan hastalarda kontrendikedir. Levodopa malign melanomu aktive edebileceğinden, teşhis edilmemiş kuşkulu cilt lezyonu olan hastalar veya melanom öyküsü olanlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 Sinemet, ilaca bağlı ekstrapiramidal reaksiyonların tedavisinde önerilmemektedir. Tek başına levodopa kullanmakta olan hastalara verilebilir. Ancak tedavi başlamadan en az 12 saat önce levodopa kullanımı terk edilmelidir. Levodopa ile olduğu gibi, bu kombinasyon da istemsiz hareketlere ve mental bozukluklara yol açabilir. Tüm hastalar, birlikte intihar eğilimi görülebilen depresyon oluşumu açısından dikkatle izlenmelidir.Sinemet, ciddi kardiyovasküler ve pulmoner hastalığı, bronşiyal astımı, renal hepatik veya endokrin bozukluğu olan veya peptik ülser (üst gastrointestinal kanama olasılığı nedeniyle) veya konvülsiyon öyküsü olan hastalarda dikkatle uygulanmalıdır. Antiparkinson ilaçların ani bırakılması hallerinde rastlanmış kas rijiditesi, beden ısısında artış, mental değişiklikler ve serum kreatin fosfokinaz da artışla birlikte nöroleptik malign sendroma benzeyen bir semptomlar kompleksi bildirilmiştir.Gebelik potansiyeli taşıyan kadınlarda ilaçtan beklenen yararlar,gebelik halinde söz konusu olabilecek olası zararlarla karşılaştırılarak bir değerlendirme yapılmalıdır. Karbidopa ve levodopanın anne sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Emzirmeye ve ilaç kullanımına son verme kararı, anne için ilacın önemi de göz önüne alınarak verilmelidir.

Yan Etkileri:

 En sıkraslanan yan etkiler koreiform, distonik ve diğer istemsiz hareketleri içeren diskinezi nelerdir. Kas seğirmesi ve blefarospazm, doz azaltımı düşündürecek erken belirtiler olarak alınmalıdır. Diğer ciddi yanetkiler; paranoid hezeyan ve psikotik epizodları içeren mental değişiklikler,intihar eğilimleri gelişimi ile birlikte olan veya olmayan depresyon ve demans tır. Sık rastlanan ancak ciddi olmayan bir yan etki de bulantıdır.

İlaç Etkileşimleri:

 Bazı antihipertansif ilaçlarla tedavi gören hastalarda tedaviyeSinemeteklendiğinde semptomatik postural hipotansiyon oluşmuştur. Seyrek olarak trisiklikantidepresanlarla karbidopa/levodopa preparatlarının birliktekullanımı sonucunda hipertansiyon, diskinezi gibi istenmeyen etkiler bildirilmiştir. Fenotiyazinler ve butirofenonlar levodopanın terapötik etkilerini azaltabilir. Buna ek olarak levodopanınParkinson hastalığındaki yararlı etkisinin fenitoin ve papaverin tarafından önlendiği bildirilmiştir.

Doz Önerisi:

 Dozaj bireysel hasta gereksinmelerine gö-re titreedilmelidir. Olağan başlangıç dozu günde 1 veya 2 kez yarım Tablet Sinemet şeklindedir.Ancak, bu dozaj, birçok hastada gerekli olan optimal karbidopa miktarını sağlamaya bilir. Gerekli görüldüğünde, optimal yanıt elde edilinceye kadar tedaviye her gün veya gün aşırı yarım Tablet eklenebilir. Birgün içinde, bazen tek bir dozdan sonra yanıt elde edilebilmektedir.Tam etkinlikte dozlara, tek başına levodopa ile haftalar ve aylar sonra erişilirken,Sinemetile genellikle 7 gün içinde erişilebilmektedir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...