Siprogut

Siprogut nedir ne için kullanılır, Siprogut nasıl kullanılır, Siprogut ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Göz Damlası

Siprofloksasin

Ambalaj:

 %0.3x 5 mL’lik, damlalıklı plastik şişe.

Endikasyon:

 Duyarlıbakterilerin neden olduğu konjunktivitte endikedir.

Kontrendikasyon:

 Siprofloksasin ve diğer kinolonlara aşırı duyarlılıkta kontrendikedir.

Uyarılar:

 Sistemik kinolon kullanan aşırı duyarlılık olduğu bilinen olgulardan ancak tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır.Gebelerde, ancak tıbbi zorunluluk olduğu durumlarda, yarar/risk oranı göz önüne alınarak kullanılmalıdır. Emziren annelere verildiğinde gerekli önlemler alınmalıdır.

Yan Etkileri:

 En sık bildirilen advers etkiler lokal yanıklar ve rahatsızlık hissi dir. Kapak marjini kabarması, kristaller/pullar,yabancı cisim hissi, kaşıntı, konjunktival hiperemi ve uygulamanın ardından kötü tat görülebilir. Kornea beneklenmesi, keratitis/keratopati,alerjik reaksiyonlar, kapak ödemi, yaşarma, fotofobi, bulantı ve görme alanının azalması gibi etkiler de nadiren görülebilir.

Doz Önerisi:

 Kornea Ülserlerinde: 15 dakika ara ile 2 damla ilk 6 saat. 30 dakika ara ile 2 damla ilk gün (6 saatten sonra).30 dakika ara ile 2 damla ikinci gün. 4 saat ara ile 2 damla üçüncü günden 14. güne kadar. 14. günden sonra korneada epitelizasyon görülmez ise tedaviye epitelizasyon görüşene dek devam edilir.Bakteriyel konjonktivitte: 2 saat arayla 1-2 damla ilk iki gün. 4 saat ara ile 1-2 damla beş gün (ilk iki günden sonra).

Kulak Damlası

Siprofloksasin

Ambalaj:

 3 mg/mLx5 mL’lik, damlalıklı plastik şişe.

Endikasyon:

 Etki Spektrumuna giren mikroorganizmaların yol açtığı kronik otitis medianın akut fazında, kronik pürülan otitis media ve akut bakteriyel otitis eksterna tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Siprofloksasine Karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. Ayrıca diğer kinolonlara hipersensitivite gösterenlerde kontrendikedir.

Uyarılar:

 Sistemik kinolon kullanımına bağlı nadir olarak ilk dozdan sonra fatal hipersensitivite reaksiyonları bildirilmiştir. Ancak lokal kullanımda sistemik emilimi çok düşük olduğundan, bu tür bir reaksiyon oluşması genellikle beklenmez. Ciltte döküntü veya diğer hipersensitivite reaksiyonları görüldüğünde siprofloksasin tedavisi kesilmelidir. Siprofloksasin kulak damlasının gebelerde kullanımı ile ilgili yeterli klinik çalışmalar yoktur.Ancak beklenen yarar olası zarardan daha fazla ise gebelerde kullanılabilir.Topikal uygulanan siprofloksasinin anne sütüne geçip geçmediği konusunda bilinen bir çalışma henüz yoktur. Ancak sistemik olarak kullanılan siprofloksasinin anne sütüne geçtiği bilinmektedir. Gerektiğinde izlenerek emzirenlerde kullanılabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Bazı Kinolonların sistemik yoldan uygulanması teofilinin plazma konsantrasyonunu yükseltir, kafein metabolizması ile etkileşir, oral antikoagülanların ve varfarinin etkisini arttırır, siklosporin alan hastalarda geçici olarak serum kreatinin yükselmesine neden olur.

Doz Önerisi:

 Kronik otitis medianın akut fazında ve kronik pürülan otitis mediada günde 3 kez 4 damla 10 gün süre ile kullanılır. Akut bakteriyel otitis eksternada ise günde iki kez 3 damla 7 gün süreyle kullanılır. Uygulama Sırasında oluşabilecek baş dönmesini engellemek için,Siprogut Kulak Damlası Damlatmadan Önce şişe avuç içinde bir süre ısıtılmalıdır. Damlatılacak kulak yukarıda olacak şekilde baş eğilmeli ve uygulamadan sonra, ilacın kulağa penetrasyon sağlamak için 30-60 saniye süreyle aynı pozisyonda kalınmalıdır.