Sormodren

Sormodren nedir ne için kullanılır, Sormodren nasıl kullanılır, Sormodren ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Bornaprin HCL

Ambalaj:

 4 mgx50 tablet.

Endikasyon:

 Parkinson Sendromu, özellikle kas katılığı (rigor) ve titreme (tremor); bazı santral etkili ilaçların (nöroleptikler) ve benzer etkili preparatların neden olduğu hareket bozuklukları (ekstrapiramidal semptomlar), örneğin dil yutak ve bakış krampları (erken diskineziler), oturma huzursuzluğu (akatizi), Parkinson Hastalığına benzer yakınmalar ve aşırı terleme (hiperhidrozis) endikedir.

Kontrendikasyon:

 Tedavi Edilmeyen dar açılı glokom, mide bağırsak kanalındaki mekanik stenozlar, megakolon.

Uyarılar:

 Prostat adenomlu hastalarda idrara çıkma zorluğuna ve hatta idrar retansiyonuna neden olabilir (antidotu: karbakol). Tehlikelitaşikardiye gö-türebilecek hastalıklarda oldukça dikkatle kullanılmalıdır. Doza Bireysel duyarlılığa bağlı olarak bornaprin tedavisi altında, özellikle diğer santral etkili ilaçlarla veya alkolle birlikte kullanımında, reaksiyon yetisi(motorlu araç kullananlarda özellikle önemli!) azalabilir. Bornaprin Uygulanması gebeliğin ilk üç ayında ve emzirme döneminde özenle ve kritik bir biçimde tartılmalıdır. Emziren kadınlarda laktasyonu inhibe edebileceği dikkat değerlendirilmelidir.

Yan Etkileri:

 Ağır Komplikasyonlar dışında, karşıt regülasyon etkileri olabileceğinden, ilacının kesilmesinden kaçınılmalıdır. Santral sinir sistemi yan etkisi olarak yorgunluk, baş dönmesi ve sersemlik, özellikle yüksek dozlarda huzursuzluk,zihin bulanıklığı, bazan hafıza bozukluğu, seyrek olarak halüsinasyon oluşabilir. Epilepsi eğilimini artırabilir. Periferik yan etkiler, ağızda kuruluk, akomodasyon bozuklukları, ter azalması, mide yakınmaları, nadir olgularda kalp frekansında yükselmeler ve daha seyrek olarak kabızlıktır.

İlaç Etkileşimleri:

 Diğerpsikotrop, antihistaminik, antiParkinson ve spazmolitik ilaçlar gibi,antikolinerjik etkili ilaçlarla birlikte uygulandığında, vejetatif ve santral yan etkilerin artması mümkündür. Kinidin ile beraber kullanıldığında,antikolinerjik etkiler (özellikle AV iletisi) artabilir. Levodopa ve bornaprin birlikte uygulanması, motorik bozuklukları (diskineziler) arttırabilir. Uzun Süreli nöroleptik kullanımına bağlı motorik bozukluklar (geç diskineziler)bornaprine artabilir. Alkolün etkisini artırabilir. Metoklopramid ve benzer etkili ilaçların mide bağırsak kanalındaki etkilerini azaltır.

Doz Önerisi:

 Tedaviye düşük dozlarla başlamak, istenen etki ve görülenyan etkilere göre dozu tedricen arttırmak gereklidir. Tedaviye genel olarak günde ½ tabletle başlanır. Sürek dozu, günde 1½ ile 3 tablettir. Bu dozun güne bölünmüş olarak 2-3 kerede ve yemek sırasında ve yemekten sonra alınması önerilir. Yaşlı hastalarda, özellikle de serebral skleroz durumlarında, dozu daha da dikkatle uygulanması önerilir.