Ampul
Skopolamin butilbromür
Ambalaj:
20 mg/1 mLx3 ampul.
Endikasyon:
Mide, duodenum,ince ve kalın bağırsak, üreter, mesane ve safra yollarının spazm, spastik ağrı ve koliklerinde; spastik dismenore, postoperatif bulantı ve kusmaların tedavisinde; doğumda kollum spazmlarının giderilmesi ve plasentanın çıkarılmasını kolaylaştırmak için; endoskopik muayenelerde,küçük ürolojik ve jinekolojik girişimlerde spazmların önlenmesi için kullanılır.
Kontrendikasyon:
Scopolamine duyarlılığı olanlarda, dar açılı glokomda,prostat hipertrofisi ve obstrüktif üropatilerde, pilor stenozu veintestinal atoni de, myastenia graviste, kalp yetmezliği ve hipertiroidizme bağlı taşikardilerde kontrendikedir. Gebelerde ve 1 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar:
Çocuklar, sarışınlar, Down sendromu (mongolizm)hastaları, yaşlılar, zayıf ve debil hastalar, kardiyovasküler, renalve hepatik hastalığı olanlar, spastik paralizi hastaları antimuskarinik etkilere aşırı duyarlılık gösterebilir. Başta sersemlik, uyuklama ve görmede bulanıklık yapabileceğinden otomobil ve makine kullananlar uyarılmalıdır. Antimuskarinikler laktasyonu inhibe eder, ancak skopolaminin anne sütüne geçme olasılığı zayıftır.
Yan Etkileri:
Ağız kuruluğu, konstipasyon, idrar zorluğu, taşikardi,görmede bulanıklık, midriyazis, mukoza ve deri kuruluğu, anhidrosis,uyuklama, ortostatik hipotansiyon, deri döküntüsü, ürtiker, kuvvetsizlik,impotans, yüzde kızarma görülebilir.
İlaç Etkileşimleri:
Sekonder antimuskarinik etki gösteren amitriptilin,maprotilin, pimozid gibi ilaçlarla birlikte kullanılması, etkisini artırarak toksisite potansiyelini yükseltebilir. Siklopropananestezisi verilen hastalarda kullanıldığında ventriküler aritmilergö-rülebilir. Antasitler, sodyum bikarbonat, asetazolamid idrar alkanize ederek skopolaminin atılımını geciktirebilir ve antimuskarinik etkiyi şiddetlendirebilir. Kortikosteroidler ve ACTH ile birliktekullanıldığında intraoküler basınç artmasına neden olabilir.
Doz Önerisi:
Akut koliklerin tedavisinde, günde birkaç kez IV, IM ya da SC yoldan 1-2 Ampul uygulanabilir. Günlük en yüksek doz olan 100 mg aşılmamalıdır. Süt çocukları ve küçük çocukların ağır durumlarında günde 3 kez ¼ Ampul verilebilir.
Film Tablet
Skopolamin butilbromür 10 mg, parasetamol 500 mg
Ambalaj:
20 film tablet.
Endikasyon:
Karın Boşluğundaki düz kaslı organlarda (mide bağırsak, safra ve idrar yolları, uterus gibi) ortaya çıkabilen paroksismal ağrıların tedavisinde endikedir.
Kontrendikasyon:
Bileşimdekihiyosinn Butilbromür ve parasetamole karşı aşırı duyarlılık, megakolon ve myasthenia graviste kullanılmamalıdır.
Uyarılar:
Karaciğer işlev bozukluğu ve böbrek işlev bozukluğu bulunan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Gebelik sırasında,özellikle ilk 3 ayda, ilaç kullanımıyla ilgili genel uyarılar dikkate alınmalıdır. Hiyosin Butilbromür emziren kadınlarda kullanılmasının güvenilir bir uygulama olup olmadığı henüz gösterilmemiştir. Parasetamol Anne sütüne geçerse de, terapötik dozlarda kullanıldığında bebeküzerinde bir etkisi gö-rülmemiştir.
Yan Etkileri:
Parasetamole bağlı olarak agranülositoz ya da pansitopeni gelişebilir. Bazı olgularda, parasetamole karşı oluşan aşırı duyarlılığa bağlı olarak Quincke ödemi, dispne, terleme, bulantı,kan basıncında düşme ve hatta şok bildirilmiştir. Nadir olgularda daha önce bronş astması veya alerji öyküsü bulunan predispoze astım hastalarında bronkospazm görülebilir. Hiyosin Butilbromür Bağlı kserostomi, dishidroz, taşikardi ve olası idrar retansiyonu gibi antikolinerjik yan etkiler görülebilir de bu etkiler genellikle hafiftir ve kendiliğinden geçer. Çok nadir olarak özellikle deri reaksiyonları gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir.
İlaç Etkileşimleri:
Hiyosin Butilbromür,trisiklik antidepresanlar, antihistaminikler, kinidin, amantadin ve dizopiramid antikolinerjik etkilerini artırır. Metoklopramid Gibi dopamin antagonistleri ile beraber kullanıldığında her iki ilacın gastrointestinal kanal üzerindeki etkileri azalır. Beta Adrenerjik İlaçların taşikardik etkilerini artırır. Parasetamolün normalde güvenilir olan dozları, bazı hipnotik ve antiepileptikler (örn.glutetimid, fenobarbital, fenitoin, karbamazepin) ya da rifampisin gibi ilaçlarla birlikte alındığında, karaciğer hasarına neden olabilir. Aynı durum, alkol alımı için de geçerlidir. Propantelingibi ilaçlarla mide boşalmasının yavaşlatıldığı durumlarda, parasetamolünemilim hızının azalması sonucu etkinin başlaması gecikir. Metoklopramid Gibi ilaçların uygulanmasından sonra mide boşalmasının hızlandığı durumlar, emilim hızında artışa neden olur. Kloramfenikolle kombineedildiğinde, kloramfenikolün yarılanma süresi artabileceğinden,toksisite görülme riski yüksektir. Parasetamol ve AZT (zidovudin)nin birlikte kullanımı lökosit sayısında azalmaya yol açabilir. Bu nedenle bu kombinasyon ve AZT, hekim önerisi olmadan, birlikte kullanılmamalıdır.
Doz Önerisi:
Günde 3-4 kez 1-2 Tablet verilebilir.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.