Sporex

Sporex

Sporex nedir ne için kullanılır, Sporex nasıl kullanılır, Sporex ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Mikropellet

İtrakonazol

Ambalaj:

 100 mg x 4, 15 ve 28 kapsül.

Endikasyon:

 Dermatofitlerin,maya ve mantarların neden oldukları vulvovajinal kandidoz, pitriyazis versikolor, dermatomikoz, fungal keratit ve oral kandidoz, dermatofit/ve mayaların neden olduğu onikomikoz, sistemik aspergilloz ve kandidoz, kriptokokkozis (kriptokoksik menenjit dahil), histoplazmozis,sporotrikozis, parakoksidiyoidomikoz, blastomikozis ve daha ender görülen sistemik ya da topikal mikozlarda endikedir.

Kontrendikasyon:

 İtrakonazol Aşırı duyarlı olanlarda kullanılmamalıdır. Sistemik mikozlar hariç,gebe kadınlarda kontrendikedir. Bu durumda da, tedaviden sağlanacak yarar ile fetusta görülebilecek olumsuz etkiler değerlendirilmelidir.Terfenadin, astemizol, sisaprid, kinidin, simvastatin, lovastatin, triazolam veoral midazolam, itrakonazol ile kontrendikedir.

Uyarılar:

 1 aydan daha uzun süreli düzenli tedavi görenler ve iştahsızlık, bulantı, kusma, halsizlik, karın ağrısı veya idrar renginde koyulaşma görülen hastalarda karaciğer fonksiyonlarını kontrol edilmesi önerilir. İtrakonazol tedavisi ile ilişkili olabilecek bir nöropati görüldüğü takdirde, itrakonazol tedavisi kesilmelidir.İtrakonazol öncelikle karaciğerde metabolize olur. Sirozlu hastalardaoral biyoyararlanımı bir miktar azalır. Böbrek yetmezlikli hastalardaoral yoldan kullanılan itrakonazolün biyoyararlanımı azalabilir.İtrakonazol çok az miktarda anne sütüne geçtiğinden, itrakonazoltedavisinden beklenen yarar ile emzirme sonucu doğabilecek riskler çok iyi değerlendirilmelidir.

Yan Etkileri:

 En çok dispepsi, bulantı, karın ağrısı ve konstipasyon gibi gastrointestinal sisteme ait yan etkiler görülebilir. Daha seyrek olarak baş ağrısı,karaciğer enzimlerinde geçici yükselme, menstrüel düzensizlikler ve kaşıntı, deri döküntüsü, ürtiker ve anjioödem gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Rifampicin,rifabutin, fenitoin, terfenadine, astemizol, sisaprid, triazolam ve oralmidazolam, kinidin, pimozid, lovastatin ve simvastatin ile kullanılmasıönerilmez. Oral antikoagülanlar, ritonavir, indinavir, sakinavir, Vinca Alkaloidler, busulfan, dosetaksel, trimetreksat, dihidropiridin, verapamil,siklosporin, takrolimus, rapamisin itrakonazol ile birlikte kullanılırsa,bunların dozu düşürülmelidir.

Doz Önerisi:

 Pulmoner/-ekstrapulmoner blastomikoz, non menenjial histoplazmoz gibi ciddi mantar enfeksiyonlarında başlangıç erişkin dozu günde bir kez 200 mg’dir. Yeterli yanıtın alınamaması halindebu dozaj 100 mg’lik artışlarla 400 mg’ye kadar çıkabilir. Bu koşulda günlük doz ikiye bölünmelidir. Pitiriyazis versikolorda 7 gün süreyle günde 1x2 Kapsül. T. korporis, T. kruris, T. pedis gibi keratinize doku dermatofitozlar da 15 gün süreyle günde 1 Kapsül. İleri derecedekeratinize dokularda bu tedavi aynı dozda 30 gün sürdürülmelidir.Oral kandidiyaziste 15 gün süreyle günde 1 Kapsül. Mikotik keratit 21 gün süreyle, günde bir kerede 2 Kapsül. Onikomikozda 3 ay süreyle günde bir kerede 2 Kapsül. Vulvovajinal kandidiyaziste 1 gün süreyle sabah ve akşam ikişer Kapsül ya da üç gün süreyle günde 1 kez 2 Kapsül Dozlarında oral olarak alınması önerilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...