Sudafed

Sudafed nedir ne için kullanılır, Sudafed nasıl kullanılır, Sudafed ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sudafed Şurup

Sudafed Ambalaj: 

Sudafed Endikasyon:

Özellikle Nazal mukoza, sinüsler ve genel olarak üst solunum yolları mukozasının dekonjestan etki yapar ve alerjik rinit, vazomotor rinit, nezle, grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda burnu açarak ve burun akıntısını durdurmak semptomatik bir iyileşme sağlar.

Sudafed Kontrendikasyon:

Daha önce psödoefedrine karşı tolerans göstermemiş olanlarda kontrendikedir.Ciddi hipertansiyon ve şiddetli koroner arter hastalıkları olanlarda kullanılmamalıdır. Daha önceki 2 hafta içinde MAO inhibitörü almış veya almaya devam eden hastalarda kontrendikedir. Psödoefedrin ve bu tip bir ilacın aynı zamanda kullanılması bazan kan basıncının yükselmesine neden olabilir.

Sudafed Uyarılar:

Hipertansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı,hipertiroidizm, yüksek intraoküler basınç ve prostatik büyüme görülen hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Şiddetli renal ve/veya hepatik fonksiyon bozukluklarının bulunması halinde dikkatli olunmalıdır.Gebe kadınlarda ilacın sağlayacağı yarar ile gelişmekte olan fetüs olabilecek tehlikeli etkileri dengelemek şartıyla ilacın kullanımına karar verilmelidir. Psödoefedrin anne sütüne az miktarda geçer, fakat bunun emzirilen bebeklerdeki etki derecesi bilinmemektedir.

Sudafed Yan Etkileri:

Uyku bozuklukları ve nadiren halüsinasyon dahil SSS uyarım semptomları görülebilir.Ciltte irritasyon ile birlikte veya irritasyon suz döküntüler bazan görülmektedir. Psödoefedrin alan erkeklerde nadiren üriner retansiyon araslanır.

Sudafed İlaç Etkileşimleri:

Sudafed Dekonjestanlar,trisiklik antidepresanlar, iştah kesiciler ve amfetamin benzeri psikostimülanlar gibi sempatomimetik aminlerin metabolizmasını engelleyen MAO inhibitörleriyle birlikte kullanılması bazan kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Psö-doefedrin; bretilyum, betanidin, guanetidin, debrizokin, metildopa weave adrenerjik bloker ilaçlar gibi sempatik aktiviteyi engelleyen hipertansif ilaçların etkisini kısmen tersine çevirir.

Sudafed Doz Önerisi:

Sudafed Tablet

Sudafed Ekspektoran Şurup

Sudafed Ekspektoran Şurup Endikasyon:

 Prodüktif(balgamlı, göüğüse inmiş) öksürükle birlikte görülen üst solunum yolu rahatsızlıklarında semptomatik bir rahatlama sağlar. Burnu Açar, akıntısını durdurur ve ekspektorasyonu sağlayarak hastayı rahatlatır.

Kontrendikasyon:

 Bu kombinasyon veya bileşiklerine karşı tolerans göstermemiş olanlar için kontrendikedir.Şiddetli hipertansiyon ve koroner arter hastalıkları olanlarda kullanılmamalıdır. Daha önceki 2 hafta içinde MaO inhibitörü olan veya almaya devam eden hastalarda kontrendikedir. Psödoefedrin Ve bu tip ilaçların birlikte kullanımı kan basıncında yükselme lere neden olabilir.

Sudafed Ekspektoran Şurup Uyarılar:

Tüm sempatomimetik ilaçlarda olduğu gibi hipertansiyon,kalp, şeker hastalığı, hipertiroidizm, yüksek intraoküler basınç ve prostatik büyüme görülen hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.Gebelerde sağlayacağı yararla gelişmekte olan fetusa olabilecek tehlikeli etkileri dengelemek şartıyla ilacın kullanımına karar verilmelidir. Psödoefedrin anne sütüne az miktarda geçer, fakat bunun emzirilen bebeklerdeki etki derecesi bilinmemektedir. Guaifenesin,bebek üzerinde hiçbir etkisi olmadığı tahmin edilen küçük miktarlarda anne sütünden atılmaktadır.

Sudafed Ekspektoran Şurup Yan Etkileri:

İlaç Etkileşimleri:

 Psödoefedrin İçeriği nedeniyle bretilyum, betanidin, guanetidin, debrizokin,metildopa weave adrenerjik blokerler gibi sempatik aktiviteyi engelleyen hipertansif ilaçların etkisini kısmen tersine çevirir. Furazolidon İle birlikte kullanılmamalıdır.

Sudafed Ekspektoran Şurup Doz Önerisi:

Sudafed Şurup: 12 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler günde 3 kez 10 mL (2 ölçek); 6-12 yaş arası çocuklara günde 3 kez 5 mL(1 ölçek) ve 2-5 yaş arası çocuklara günde 3 kez 2.5 mL (yarım ölçek)şurup verilir.