Sumatran

Sumatran

Sumatran nedir ne için kullanılır, Sumatran nasıl kullanılır, Sumatran ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Film Tablet

Sumatriptan

Ambalaj:

 100 mgx2 film tablet.

Endikasyon: 

Oral ve intranazal topikal formlar auralı veya aurasız migren ataklarının akut tedavisinde, parenteral formlar ise migren ataklarının yanı sıra demet baş ağrısı (cluster headache) nöbetlerinin akut tedavisinde endikedir. Profilaktik olarak kullanılmaz.

Kontrendikasyon:

 Sumatriptan Karşı aşırı duyarlılığı olanlarda, iskemik kalp rahatsızlığında, miyokard enfarktüsü geçirenlerde, Prinzmetal angina/koroner vazospazm olanlarda, kontrol altına alınmamış hipertansiyonda kontrendikedir.Ergotamin ve türevlerini içeren müstahzarlarla sumatriptanınbirlikte kullanımı kontrendikedir. Sumatriptanın MAO inhibitörleriylebir arada verilmesi ve MaOİ tedavisinin kesilmesinin ardından 2 hafta içinde kullanılması kontrendikedir. Ayrıca, hemiplejik, oftalmoplejik migrende, selektif 5-HT reuptake inhibitörleri ve lityum ile tedavi göz-ren hastalarda da kontrendikedir. Sumatriptan aynı zamanda kalp hastalıklarında kontrendike olup, koroner kalp hastalığı için klinik olarak önemli risk faktörleri taşıyan (hiperlipidemi, obezite,diabetes mellitus, sigara içme) asemptomatik hastalarda dikkatli bir değerlendirmeden sonra kullanılmalıdır. Sumatriptan migrenle birlikte tek taraflı zayıflık veya felç, göz kaslarının felci veya çift görme veya kör noktalar şeklinde geçici görme bozukluğu olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

Sumatriptan sadece açık olarak migren tanısı konulmuş kullanılmalıdır. İlk sumatriptan dozuna yanıt vermeyen hastalara,ikinci bir doz vermeden önce tanı tekrar gözden geçirilmelidir.Alınmanın ardından, sumatriptan ile gö-ğüste ağrı ve sıkışma hissedilebilirki, bu ağrı bazan yoğun olabilir ve boğazda da hissedilebilir. Bu Semptomlar angina pektorisi andırsa da ancak sadece istisnai durumlarda koroner vazospazm dan ileri gelebilir. Tanısı konulmamış kalp hastalığı bulunma olasılığı olan postmenopoz daki kadın hastalara, 40 yaş üzeri erkek hastalara ve koroner arter hastalığı riski taşıyan hastalara, altta yatan kardiyovasküler bir hastalığı olup olmadığı incelenip değerlendirilmesi verilmemelidir. Epilepsi öyküsü olanlarda veya konvülsiyon eşiğini düşürebilen yapısal bir beyin lezyonu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Sülfonamidler Karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinenlerde sumatriptan alımının ardından alerjik reaksiyonlar görülebilir. Migren veya sumatriptan tedavi sonucu uyuşukluk olabileceğinden, motorlu taşıt veya makine kullanımı gibi özel beceri gerektiren durumlarda hastalara dikkatli olmaları söylenmelidir. Gebelikte kullanımı, ancak anneye sağlanması beklenen yararları fetüse olan olası riskinden büyükse düşünülmelidir. Emziren Annelere uygulanmasında dikkatli olunmalıdır.

Yan Etkileri:

 Hipotansiyon,bradikardi, ciltte hipersensitivite reaksiyonlarından anafilaksiyekadar değişen aşırı duyarlılık reaksiyonları, taşikardi, palpitasyon bildirilmiştir. Ağrı, karıncalanma, sıcaklık, ağırlık, basınç ve yasıkılık duyguları gibi semptomlar genellikle geçicidir ve yoğunolabilir, gö-ğüs ve boğaz dahil vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.Yüzde kızarma, baş dönmesi ve halsizlik duygusu gibi belirtiler çoğunlukla hafif veya orta derecede olup geçicidir. Bitkinlik ve sersemlik hali bildirilmiştir. Bazı hastalarda bulantı ve kusma görülmüştür.Nadiren nöbetler bildirilmiştir. Bu hastaların çoğunda önceden bir epilepsi öyküsü veya epilepsiye yol açan yapısal lezyonlar bulunmuştur.

İlaç Etkileşimleri:

 Ergotamin Ve türevleriyle birlikte kullanılması kontrendikedir. Sumatriptan serotonin metabolizmasını etkileyen ilaçlar (MAO inhibitörleri,serotonin reuptake inhibitörleri, klomipramin ve lityum) birlikte kullanılmamalıdır.

Doz Önerisi:

 Sumatran Film Tablet: Migrende yetişkinler için başlangıç oral sumatriptan dozu 100 mg’lik 1 Tablettir. Gerektiğinde bir sonraki 24 saatte eksozlar verilebilir, ancak herhangi bir 24 saatlik süre içinde 3 Tabletten Daha fazla verilmemelidir ve her bir doz arasında en az iki saat olmalıdır.Tabletler su ile bir bütün olarak yutulmalıdır. Sumatriptanın migrennö-betinin başlamasından sonra olabildiğince erken verilmesi önerilir,fakat krizin hangi safhasında verilirse verilsin, eşit derecede etkilidir. Profilaktik olarak kullanılmamalıdır.Sumatran Medijet: Migrende Yetişkinler için başlangıç dozu SC olarak 6 mg’dir. Eğer semptomlar nüks ederse,ek bir 6 mg’lik SC enjeksiyon, ilk dozu izleyen 24 saat içinde herhangi bir zamanda yapılabilir. Ancak ilk dozdan sonra aradan en az 1 saat geçmelidir. 24 saat içindeki maksimum doz 2 kez 6 mg’lik enjeksiyondur(12 mg).Sumatran Mediject Tedavisine migren baş ağrısının ilk belirtisi veya kusma, bulantı, fotofobi gibi ağrı ile birlikte olan semptomlar görülünce başlanmalıdır. Migren nöbetinin başlamasından sonra olabildiğince erken verilmesi önerilir, fakat nöbetin hangi safhasında verilirse verilsin, eşit derecede etkilidir Demet baş ağrısında(Cluster headache) önerilen yetişkin dozu her “cluster” krizi için tek bir 6 mg’lik SC enjeksiyondur. Maksimum doz 24 saatte 2 kez 6mg’likSumatranenjektabldır (12 mg). İki doz arasında en az 1 saat ara olmalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...