Syklofosfamid

Syklofosfamid

Syklofosfamid nedir ne için kullanılır, Syklofosfamid nasıl kullanılır, Syklofosfamid ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Flakon

Siklofosfamid

Ambalaj:

 500 mgx1 Flakon

: : 1 gx1 flakon.

Eşdeğeri:

 Alkyloxan İnj. Flakon: 500 mg x 1 Flakon(Koçsel);Endoxan Flakon: 500 mg 1 Flakon, 1 g r 1 flakon(Eczacıbaşı Baxter).

Endikasyon:

 Hodgkin vs non Hodgkin lenfoma, Burkitt lenfoması,multiple myeloma, Ewing sarkomu, rabdomyosarkom, retinoblastom,nöroblastom, mikozis fungoides, lösemiler ayrıca testis, meme, akciğer,endometrium ve over kar-sinamaları, malign olmayan hastalıklardan romatoid artrit, Wegener granülomatozisi, lupus nefriti, multipl skleroz, Graves oftalmopatisi, çeşitli vaskülit sendromlarında endikedir. Ayrıca kemik iliği transplantasyonundan önce tam aplazi sağlamak amacıyla kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Kemik iliği depresyonu olan hastalarda siklofosfamidinkullanımına devam edilmesi kontrendikedir. Daha önceden siklofosfamide karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalara da uygulanmamalıdır.

Uyarılar:

 Siklofosfamid uygulaması sırasında kan tablosu düzenli olarak kontrol edilmelidir. Özellikle yüksek dozlu tedavi sırasında lökositlerin az aldıkları gö-rülebilir. Bu gibi durumlarda doz azaltılmalı, gerekirse tedavi durdurulmalıdır. Gebe kadınlara uygulandığında, fetusa zarar verebilir. Siklofosfamid her iki cinste steriliteye yol açabilir. Siklofosfamide bağlı sterilite bazı hastalarda irreversibl olabilir. Yüksek doz siklofosfamid uygulanan bazı seyrek olgularda, ilk dozdan birkaç gün sonra şiddetli, bazan da fatal olabilen konjestif kalp yetmezliği gelişmiştir. Siklofosfamid anne sütüne geçtiğinden,emziren annelerde ilacın anne için önemi hesaba katılarak karar verilmelidir.

Yan Etkileri:

 Lökopeni, nötropeni, trombositopeni ve anemi gelişebilir. Bulantı ve kusma, iştahsızlık, batında rahatsızlık hissi ve ağrı, diyare görülebilir. Tedavi süresince hemorajik kolit, ağızda mukoza ülserasyonu ve sarılık gelişen nadir olgular vardır. Alopesi sık görülür.Tedavi sonrasında çoğunlukla saç yeniden çıkar. Ancak şekli ve rengi farklı olabilir. Seyrek olarak deri döküntüleri görülebilir. Deride pigmentasyon ve tırnaklarda değişiklikler de görülebilir. Uzun süreyle yüksek dozsiklofosfamid uygulananlarda interstisyel pulmoner fibroz geliştiğibildirilmiştir. Çok nadiren anafilaktik reaksiyon bildirilmiştir.

İlaç Etkileşimleri:

 Doksorubisinin kardiyotoksik etkisini arttırır.Siklofosfamidin metabolize olma oranı ve lökopenik aktivitesinin, yüksek dozlarda fenobarbital ile arttığı bildirilmiştir. Siklofosfamid kolinesteraz aktivitesini uzun süre ve belirgin seviyede azaldığından, ilacı aldığı tarihten itibaren 10 gün içinde genel anestezi verilecek hastalarda anestezistin uyarılması gerekir. Adrenalektomi yapılmış hastalarda gerek steroidler,gerekse siklofosfamidin dozlarının ayarlanması gerekebilir. Siklofosfamidayrıca yara iyileşmesini yavaşlatabilir.

Doz Önerisi:

 Her 100 mg siklofosfamid 5 mL enjeksiyonluk su ile dilüe edilmelidir (20 mg/mL ve iyice çalkalanarak hazırlanmalıdır).Elde edilen Solüsyon hemen kullanılmalıdır.Malign Hastalıkların Tedavi Edilmesinde: Çocuklar ve erişkinlerde, onkolitik tedavi olarak tek başına kullanıldığında hematolojik hastalığı olmayan hastalarda kullanımı 2-5 gün içinde bölünmüş dozlar halinde 40-50 mg/kg’nin IV verilmesiyle başlar. 10-15 mg/kg’nin 7-10 günde bir veya 3-5 mg/kg’nin haftada iki kez verildiği rejimler de vardır. Oral siklofosfamid tedavisi hem başlangıçta hem de sürek tedavisinde 1-5 mg/kg uygulanarak yapılabilir. Dozlar Antitümör aktivite ve/veya lökopenik aktiviteye bakılarak ayarlanmalıdır.Kombine sitotoksik rejimlerinde siklofosfamid ve/veya kombineedildiği ajanların dozlarının düşürülmesi gerekebilir.Malign Olmayan Hastalıkların Tedavisi: Çocuklarda biyopsi ile kanıtlanmış minimal değişiklik gösteren nefrotik sendrom: 60-90 gün süreyle oral 2.5-3 mg/kg önerilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...