Symbicort

Symbicort

Symbicort nedir ne için kullanılır, Symbicort nasıl kullanılır, Symbicort ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Turbuhaler 160 /4.5 g/ doz 

Budesonid 160 µg,formoterol fumarat 4.5 µg/doz

Ambalaj:

 60 ve 120 dozluk ambalaj.

Symbicort Forte

Turbuhaler 320/9 g/ doz

Budesonid 320 µg,formoterol fumarat 9 µg/doz

Ambalaj:

 60 dozluk ambalaj.

Endikasyon:

 İnhalasyon Yoluyla kullanılan kortikosteroidlerle ve “gereksinim olduğunda” kullanılan kısa etkili b2-agonistler yeterli denetim sağlanamamış hastalar veya inhalasyon yoluyla kullanılan kortikosteroid ve uzun etkili b2-agonistler her ikisini de kullanan, yeterli denetim sağlanmış astımlı hastaların düzenli tedavisi ile orta ve ağır kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)hastalarında, 6 hafta 3 ay içerisinde semptomatik iyileşme ve/veya SFT'de(solunum fonksiyon testi) düzelme olduğunda, düzenli tedavide endikedir.

Kontrendikasyon:

 Budesonidya da formoterole karşı aşırı duyarlığı olanlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 Tedavi kesileceği zaman dozun giderek azaltılması önerilir. Hastalara, akut astım ataklarında hemen rahatlamaları için kullanmaları hekim tarafından önerilen ilaçlarını her zaman yanlarında bulundurmaları örgütlenmelidir. Bu kombinasyon, tirotoksikoz, feokromasitoma,diabetes mellitus, tedavi edilmemiş hipokalemi, hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopati, idiyopatik subvalvular aort stenozu, şiddetli hipertansiyon, anevrizma veya iskemik kalp hastalığı, taşiaritmi ya da kalp yetmezliği gibi ağır kardiyovasküler hastalığı, QTc aralığı uzamış hastalarda kullanırken dikkatli olunmalıdır. Gebelikte ancak sağlanan fayda, ortayaçıkabilecek risklerden fazla olduğunda kullanılabilir. Emziren annelere, ancak sağlanan faydanın çocuğa olan riskten çok daha fazla olması halinde verilebilir.

Yan Etkileri:

 Baş ağrısı, palpitasyon, tremor, orofarenkste Kandida Enfeksiyonu, boğazda hafif bir irritasyon, öksürük ve ses kalınlaşması,taşikardi, kas krampları, ajitasyon, huzursuzluk, sinirlilik, bulantı, baş dönmesi, uyku bozuklukları görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Ketokonazol, oral yoldan alınan budesonidin plazma düzeyini ortalama 6 kat yükseltir. Budesonid inhalasyon yoluyla alındığında bu etkileşime ilişkin bilgi yoktur, ancak plazma düzeylerinde belirgin bir artış beklenebilir. Doz önerilerinin verilebilmesi için gerekli bilgi olmadığından bu kombinasyondan kaçınılmalıdır. Betaadrenerjik bloker ilaçlar formoterolünetkisini kısmen ya da tamamen inhibe edebilirler. Bu nedenle zorunlu olmadıkça beta adrenerjik bloker ilaçlarla (göz damlaları dahil) birlikte kullanılmamalıdır. Kinidin, disopiramid, prokainamid, fenotiyazinler, antihistaminikler(terfenadin), MAO inhibitörleri ve trisiklik antidepresanlarla birlikte kullanıldığında QTc aralığı uzayabilir ve ventriküler aritmi riski artar.Ayrıca dopa, l'tiroksin, oksitosin ve alkol,b2 sempatomimetik lere karşı kardiyak toleransı azaltabilir. MAO inhibitörleri ve furazolidon ve prokarbazin gibi benzer özellikteki ilaçlarla birlikte kullanıldığında hipertansif reaksiyonlar artabilir. Halojenli hidrokarbon yapısındaki anestezik ilaçlarla birlikte kullanıldığında aritmi riski artar. Diğer B Adrenerjik İlaçlarla birlikte kullanıldığında etki artabilir. Dijital glikozitleri ile tedavi edilen aritmik hastalarda hipokalsemi, aritmiyi arttırabilir.

Doz Önerisi:

 Astım: Symbicort Turbuhaler Astım Hastalığının başlangıç tedavisi için önerilmez. Erişkinler ile 12 yaş ve sonrası için günde iki kez 1-2 veya Symbicort Forte Turbuhaler İle 1 inhalasyon dur. Genel Uygulamada günde iki kez kullanma ile semptomlar kontrol altına alındığında ulaşılan etkili en düşük doz, günde tek doz olarak verilebilir.KOAH: Yetişkinlerde Günde iki kez 2 veya 1 Symbicort Forte Turbuhaler İnhalasyon Uygulanır. Yaşlılarda doz ayarlaması gerekmez. Karaciğer ya da böbrek yetmezliği olan hastalarda Symbicort kullanımı ile ilgili veri yoktur. Ancak budesonid formoterol ilk geçiş sırasında hepatik metabolizma ile elimine edildiklerinden,ağır karaciğer sirozu olanlarda sistemik yararlanım artabilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...