Synpitan

Synpitan nedir ne için kullanılır, Synpitan nasıl kullanılır, Synpitan ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Forte Ampul

Oksitosin

Ambalaj:

 5 IU/1 mLx3 ampul.

Endikasyon:

 Doğumda primer ve sekonder ağrı zaafı (inersia);geciken doğumda ağrıları başlatmak, gebelik toksikozu ve Rh uyuşmazlığında fetusun yaşamı tehlikeye girerse yapay olarak doğumu başlatmak,fetusun uterus içinde ölümü durumunda gebeliği sonlandırmak, doğum sonrası atonisi ve kanamaları, inkomplet abortus, abortus insipiens ve emziren kadınlarda süt boşaltımını sağlamada endikedir.

Kontrendikasyon:

 Oksitosin Aşırı duyarlı kişilerde, uterusun hipotonik fonksiyon bozukluğunda,uterusun yırtılma olasılığı fazla olduğunda (özellikle daha önce sezaryen ameliyatı geçirmiş kadınlarda), total plasenta previa gibi vajinal doğumun kontrendike olduğu durumlarda, majör sefalopelvik disproporsiyon, fetusun mal pozisyonunda, cerrahi girişimin anne ve fetusun lehine olduğu durumlarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Oksitosin kesinlikle hekim kontrolünde uygulanmalıdır.Ağrı zaafında ve ağır toksemide uzun süreli olarak kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri:

 Fetal Bradikardi, neonatal sarılık, postpartum hemoraji, kardiyak aritmi,fatal afibrinojenemi, bulantı, kusma, prematür ventriküler kontraksiyonlar ve pelvik hematom görüldüğü bildirilmiştir. Aşırı dozda kullanılmasınınuterusta hipertonisiteye, spazm ve tetanik kontraksiyonlara hattarüptüre yol açabildiği rapor edilmiştir.

İlaç Etkileşimleri:

 Oksitosin,sempatomimetik presör aminlerin etkisini artırır. Ağır ve sürekli hipertansiyon hatta serebral damar rüptürü görülebilir.

Doz Önerisi:

 DoğumunBaşlatılması: IV enfüzyon şeklinde verilme-lidir.Devamlı IV enfüzyona saf %5’lik dekstroz solüsyonu ile başlanır,20-30 dakika sonra enfüzyona 1000 mL’lik %5’lik dekstroz solüsyonu ve 10 Synpitan karışımı ile devam edilir. Kontraksiyonlar ve bebeğin kalp sesleri sürekli kontrol edilerek 1 dakikada verilen damla sayısı,doğum prosesinin normal doğuma benzer bir halde gerçekleşmesi sağlanacak şekilde ayarlanmalı, fetusta veya annede normal dışı bir durum saptandığında ilaç hemen kesilmeli, anneye oksijen verilmelidir.İnkomplet Abortus ve Abort In-si-piyens: 500 mL %5’lik dekstroz solüsyonuna 10 IU Synpitan katılarak hazırlanan Solüsyon, dakikada 20-40 damla olarak enfüzyon şeklindeverilir.Doğum Sonrası Kanamaları: 100 mL kan (plazma) içinde 10-40 IU Synpitan uterus atonisi kontrol edecek bir hızla enfüzyon şeklinde verilir veya plasenta geldikten sonra 10 Synp-tanIM uygulanır.Süt Boşaltımı: Galatostazda,mastitis tehlikesini gidermek için 2 IU Synpitan IM uygulanır.