Tarka

Tarka

Tarka nedir ne için kullanılır, Tarka nasıl kullanılır, Tarka ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yavaş Salınımlı Film Tablet

Verapamil HCl 180mg, trandolapril 2 mg

Ambalaj:

 28 tablet.

Endikasyon:

 Verapamil ve trandolaprilin kombine kullanımınıngerektiği hipertansiyonda endikedir.

Kontrendikasyon:

 Trandolapril veya verapamile aşırı duyarlılık,ACE inhibitör tedavisine bağlı anjiyonörotik ödem öyküsü, kardiyojenik şok, taze komplike enfarktüs, II. veya III. derece AV blok, SA blok,hasta sinüs sendromu, gebelik ve emzirme döneminde kontrendikedir.

Uyarılar:

 İlacın ilk dozundan sonra seyrek olarak semptomatik hipotansiyon gelişebilir. Böbrek fonksiyonları bozuk hastalarda dozun ayarlanması ve böbrek fonksiyonlarının izlenmesi gerekebilir.Hepatik fonksiyon bozukluğu olan hastalarda trandolapril plazma düzeyleri yükselebilir ve doz ayarlaması gerekebilir. Ender olgularda ACE inhibitörleriyle yüz, ekstremiteler, dil, glottis ve/veya larenks de kapsayan anjiyonörotik ödem bildirilmiştir. Ödem yüz ve glottis kapsıyorsa, solunum yolu obstrüksiyonu riski nedeniyle, çok tehlikelidir.

Yan Etkileri:

 Trandolapril ile öksürük, baş ağrısı, halsizlik,baş dönmesi gibi yan etkiler seyrek de olsa, gö-rülebilir. Daha seyrek olarak palpitasyon, keyifsizlik, hipotansiyon, prurit, yüz kızarması ve bulantıya rastlanmıştır. Çok ender olarak fasiyal anjiom-rotik ödem bildirilmiştir. Verapamilin kalp ve dolaşıma etkileri bazan,özellikle yüksek doz ve müsait ön hasarlarda, terapötik etkinin dışına taşabilir; kalp frekansında yavaşlama (sinüs bradikardisi, AV blok), kan basıncının düşmesi, kontraktilite gücünün azalması gö-rülebilir.Kabızlık sık; bulantı, baş dönmesi ve sersemlik, baş ağrısı, yüz kızarması, yorgunluk, gerginlik ve mafsal ödemleri nadiren gö-rülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Diğer antihipertansiflerin etkisini artırabilir.Diüretik tedavisi altındaki hastaların bazılarında verapamil/trandolapril kombine müstahzar ile tedaviye başlandığında aşırı kan basıncı düşmeleri gö-rülebilir. Kardiyodepresan, yani bloker, antiaritmik ilaçlar, inhalasyon anestetikler gibi kardiyak uyarı oluşumunu ve iletisini inhibe eden ilaçlar birlikte uygulandığında, istenmeyen additif etkiler oluşabilir.Hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopatili hastalarda kinidin veoral verapamil birlikte uygulandığında, hipotansiyon ve akciğerödemi geliştiği bildirilmiştir. Birlikte uygulandığında verapamil digoksin plazma düzeylerini %50-75 oranında yükseltir. Trandolaprilve potasyum tuzlarının, potasyum tutan diüretiklerin veya prostaglandinsentezi inhibitörlerinin birlikte kullanımı, özellikle böbrek fonksiyon bozukluğunda, hiperpotasemi riskini artırır. Tüm antihipertansifler olduğu gibi, verapamil/trandolapril kombine müstahzar ın da imip-raminiçeren majör trankilizan veya antidepresanlarla birlikte uygulanmasında ortostatik hipotansiyon riski artar.

Doz Önerisi:

 Böbrek ve karaciğer fonksiyonu normal olan hastalarda,günde tek doz 1 Tarka Kapsül önerilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...