Taxol

Taxol

Taxol nedir ne için kullanılır, Taxol nasıl kullanılır, Taxol ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Taxol Enjektabl Solüsyon

Paklitaksel

Taxol Ambalaj:

  • 30 mg/5 mL x 1 Flakon
  • 100 mg/17 mLx1 Flakon.

Taxol Endikasyon:

Over kanseri, meme kanseri, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri ve Kaposi sarkoma tedavisinde endikedir.

Taxol Kontrendikasyon:

Başlangıç nötrofil sayısı 1.500 hücre/mm3 dendüşük solid tümörü olan hastalarda ve başlangıç ya da takip eden nötrofil sayımları 1.000 hücre/mm3 den düşük olan AIDS'e bağlı Kaposi Sarkomu Olan hastalarda kontrendikedir.

Taxol Uyarılar:

Kanser kemoterapi ilaçlarının kullanımında deneyimli bir doktorun gözetimi altında uygulanmalıdır. Önemli aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişebileceği neden, uygun destekleyici ekipmanların bulundurulması gerekir.Orta dereceli ile ciddi karaciğer yetersizliği olan hastalara uygulandığında dikkatli olunmalı ve doz ayarlamasına dikkat edilmelidir. Fetüse zarar verebileceğinden gebelik sırasında kullanımı kontrendikedir. Emzirme sırasında kontrendikedir.

Taxol Yan Etkileri:

Hematolojik toksisite, enfeksiyonlar, febril nötropeni,dispne, terleme, göğüs ağrısı, taşikardi, döküntü, hipotansiyon, hipertansiyon,interstisyel pnömoni, akciğer fibrozu, pulmoner emboli, periferal nöropati,artralji/miyalji, bağırsak tıkanıklığı/perforasyon, pankreatit, iskemik kolit, dehidratasyon, tırnak yatağında pigmentasyon ya da renk değişimi, ödem,asteni, halsizlik görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

Sis Platinden sonra verildiğinde, daha belirginmìyelosupresyon ve paklitaksel klirensinde azalma görülür. Ketokonazol,verapamil, diazepam, kinidin, deksametazon, siklosporin, teniposid, etoposid vinkristin, testosteron, 17 etinilestradiol, retinoik asit ve körsetin ile etkileşir. Doksorubisinin plazma düzeyleri paklitaksel ve doksorubisinin kombine uygulanması ile artabilir.

TaxolDoz Önerisi:

  • Ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonlarını önlemek içinTaxol uygulamasından önce bütün hastalara ön tedavi yapılmalıdır.Bu tür bir ön tedavi Taxol uygulamasından yaklaşık 6 ve 12 saat önce oral olarak 20 mg deksametazon, 30 ile 60 dakika önce IV olarak 50 mg difenhidramin ve 30 ile 60 dakika önce 300 mg simetidin veya 50 mg ranitidin den olabilir.
  • Tek ajan veya kombinasyon tedavilerinde her 3 haftada bir 3 saatlik IV infüzyonla 175-225 mg/m2 dozunda uygulanır.
  • Alternatif olarak, 24 saatlik infüzyon IV 135 mg/m2 dozunda kullanılır.
  • AIDS'e bağlı Kaposi Sarkomu: İkinci Seçenek tedavi: Kürler arasında 3 hafta ara bırakılarak 3 saatte İV yoldan 135 mg/m2 Taxol ya da kürtler arasında 2 hafta ara bırakılarak 3 saatte IV yoldan 100 mg/m2 Taxol uygulanır (doz yoğunluğu 45-50 mg/m2/hafta).

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...