Taxotere

Taxotere nedir ne için kullanılır, Taxotere nasıl kullanılır, Taxotere ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Enjeksiyonluk Konsantre

Dosetaksel

Ambalaj:

 20 mg/0.5 mL x 1 Flakon ve 1.5 mL seyreltici içeren 1 Flakon

: : 80 mg/2mLx1 Flakon ve 6 mL seyreltici içeren 1 Flakon.

Endikasyon:

 Meme Kanseri, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, over kanseri, baş boyun kanseri ve prostat kanseri tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Dosetaksel veya polisorbat 80 ile formüle edilen diğer ilaçlara karşı hipersensitivite reaksiyonları göstermiş olan hastalarda kontrendikedir. Gebe ve emziren hastalarda kullanılmamalıdır. Nötrofil sayısı<1500 hücre/mm3 olan hastalarda kullanılmamalıdır. Ağır Karaciğer bozukluğu olan hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Meme, küçük hücreli olmayan akciğer, over, baş boyun kanseri hastaları için tüm hastalara, sıvı retansiyonu ve hipersensitivite reaksiyonlarının şiddetini azaltmak amacıyla, deksametazon gibi kortikosteroidlerle 16 mg günlük dozda (örn günde iki kez 8 mg)Taxotere Tedavisinden önceki gün başlamak suretiyle 3 gün boyunca ön tedavi yapılmalıdır. Prostat kanseri için, premedikasyon, dosetaksel infüzyonundan 12 saat, 3 saat ve 1 saat önce uygulanan oral deksametazon 8 mg’dir. Hastalar Hipersensitivite reaksiyonları açısından, özellikle birinci ve ikinci kürler yakından izlenmelidir. Erüpsiyonlar ve ardından meydana gelen deskuamasyon lar gibi ciddi semptomlar nedeniyle tedavinin kesilmesi veya ara verilmesi gerektiği bildirilmiştir. Plevral efüzyon, perikardiyal efüzyon ve asit gibi ciddi sıvı retansiyonu olan hastalar yakından takip edilmelidir. Ciddiperiferik nöropati gelişimi doz azaltılmasını gerektirir.

Yan Etkileri:

 Kemik iliği supresyonu, ağır nötropeni, sepsis ve pnömoni gibi enfeksiyöz epizodlar, trombositopeni, küçük çaplı etkiler ateş basması, pruritus ile veya tek başına kızarıklık, gö-ğüsdarlığı, sırt ağrısı, dispne, ilaç ateşi veya üşüme, hipotansiyon,bronkospazm, ödem ve daha ender olarak plevral efüzyon, asit, perikardiyal efüzyon ve kilo artışı gibi sıvı tutulması tabloları, cilt reaksiyonları,parestezi, distoni veya ağrı, diyare, kusma, stomatit, hipotansiyon,paroksismal atrial taşikardi, atrial flutter, disritmi, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda bozulma, uygulama yerinde hiperpigmentasyon,inflamasyon, lokal eritem, cilt kuruluğu ve damar şişmesi, flebit,ekstravazasyon, alopesi, asteni, mukoza iltihabı, artralji, miyalji görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Ketokonazol, siklosporin, terfenadin, eritromisin ve troleandomisin gibi ilaçlardan etkilendiğinden, aynı anda dosetaksel bu ilaçlar uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Doz Önerisi:

 Meme kanserinde önerilen dosetaksel dozu 75 mg/m2 olup, 6 siklus olarak her 3 haftada bir doksorubisin 50 mg/m2ve siklofosfamid500 mg/m2’den 1 saat sonra uygulanır. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinde, dosetaksel her üç haftada bir, 1 saatlik infüzyon şeklinde uygulanır. Hiç kemoterapi almış hastalar için önerilen doz rejimi, dosetaksel 75 mg/m2ve hemen ardından 30-60 dakika süreyle cisplatin 75 mg/m2 şeklindedir. Önceki platinbazlı kemoterapinin başarısız kalmasından sonrakitedavi için, önerilen dozaj, tek ajan olarak 75 mg/m2’dir. Over Kanserinde tavsiye edilen doz, her üç haftada bir olmak üzere 1 saat süreli infüzyon olarak uygulanan 100 mg/m2’dir. Platin grubu ile kombinasyon halinde uygulandığında, önerilen dosetaksel dozu 75 mg/m2‘dir. Baş ve boyun kanseri hastalarında dosetaksel, üç haftada bir, 1 saatlik infüzyon şeklinde uygulanır. Önerilen dosetaksel dozu, sisplatin ve 5-florourasil ile kombinasyon halinde, 75 mg/m2’dir. Febril nötropeni ve enfeksiyon insidansını azaltmak amacıyla, her kürün 5. gününden başlayarak 10 gün süreyle,oral florokinolon veya eşdeğeri intravenöz antibiyotiklerin verilmesi önerilir.Prostat kanserinde tavsiye edilen doz her üç haftada bir olmak üzere 1 saat süreli infüzyon olarak uygulanan 75 mg/m2’dir. Oral yoldan günde iki kez 5 mg prednizon ve prednizolon devamlı olarak uygulanır.