Tefor Duotab

Tefor Duotab nedir ne için kullanılır, Tefor Duotab nasıl kullanılır, Tefor Duotab ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Levotiroksin sodyum

Ambalaj:

 0.1 mg x 100 Tablet.

Endikasyon:

 Basit(ötiroid) guatr ve her türlü etyolojiye sahip hipotiroidizm(miksödem, kretenizm ve her yaştaki hastalarda görülen basit hipotiroidizm)tedavisinde (subakut tiroidit iyileşme evresinde görülen geçici hipotiroidizm hariç), hipofizer TSH supresyonu amacıyla, primer atrofi ve tiroid bezinin kısmen ya da bütünüyle eksik olduğu durumlarda,tiroid supresyon testinde diagnostik amaçla, postoperatuvar tekrarlamayı önlemek amacıyla, fonksiyonel yetmezliğe bağlı primer hipotiroidizmde,tiroiditte, sekonder veya tersiyer hipotiroidizmde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Genel Olarak tanısı konmuş ancak tedavi edilmemiş adrenal korteks yetersizliği nde(ki, bu durumda önce bu yetersizliğin tedavisi yapılır, kısa bir süre sonra T4 Tedavisi eklenir), tedavi edilmemiş tirotoksikoz ve levotiroksine karşı oluşmuş aşırı duyarlılık durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Fetüse zarar verme riski taşımaksızın, gebelikte kullanılabilir. Laktasyon üzerine kesin etkisi bilinmemektedir.Anne sütüyle az miktarda atılmak-ile birlikte, terapötik dozlarda bebek üzerinde etkili olmayacağı görüşü hakimdir.

Yan Etkileri:

 İştahta ve menstrüel periyodda değişiklikler,göğüs ağrısı, diyare, tremor, baş ağrısı, irritabilite, huzursuzluk,taşikardi ve kardiyak aritmiler, sıcağa karşı hassasiyet, uykusuzluk,aşırı terleme, kusma, kilo kaybı gibi hipertiroidizm belirtileri ne yol açabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Kolestiramin İle levotiroksinin en az 4 saat arayla alınmalıdır. Diabetes mellitus olgularında, levotiroksin, insülin ya da oral hipoglisemik ilaçlar gereksinmesini artırabilir. Tiroid müstahzarları antikoagülanların aktivitesini artırabilir. Levotiroksin, dijitalis müstahzarlarının etkisini azaltabilir. Östrojenler, tiroksin bağlayıcı globulin serum değerlerini yükseltebilir. Fenobarbital, teorik olarak levotiroksin hepatik degradasyon unu artırabilir. Levotiroksin tedavisi sırasında fenitoin İV yoldan uygulanmamalıdır. Tiroid müstahzarları sempatomimetikaminler ya da trisiklik antidepresanların etkilerini arttırabilir.T4’ün periferde T3’e dönüşümünü kısmen yada tamamen inhibe edici ilaçlar,b blokerler,yüksek dozda propiltiourasil, bazı X-ışınları kontrast maddeleri ve deksametazon, levotiroksinin terapötik etkisini azaltabilir.

Doz Önerisi:

 Başlangıç dozu 0.1 mg’dir. Her iki haftada bir 0.05mg arttırılarak istenilen doza ulaşılır. Sürek doz genellikle 0.2mg’dir. Erişkin miks ödeminde günde 0.05-0.1 mg’la başlanır ve her ay 0.05 mg arttırılır. Sürek dozu 0.1-0.3 mg’dir. Tedavinin etkisi 2-4 hafta sonra görülür. Tedavi süresince bazal metabolizma ve semptomları sık olarak kontrol edilmelidir. Tedavi sırasında hipertiroidizm belirtileri görülürse, tedaviye 3-5 gün ara verilerek daha düşük doza geçilmelidir. Kernikterizmde başarıya ancak 6 ay 1 yaş dö-ne gibi erken tedavilerle ulaşılabilir.