Tegretol

Tegretol nedir ne için kullanılır, Tegretol nasıl kullanılır, Tegretol ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tegretol Şurup

Karbamazepin

Tegretol Ambalaj:

 100 mg/5 mL x 100 mL lik ambalaj.

Tegretol Endikasyon:

Epilepsi tedavisinde,sekonder jeneralizasyon veya sekonder jeneralizasyon olmaksızın kompleks ve basit parsiyel nöbetler (bilinç kaybı ile veya bilinç kaybı olmaksızın),jeneralize tonik klonik nöbetler, nöbetlerin karışık şekillerinde endikedir vehem monoterapi hem de kombine tedavi için uygundur. Genellikle absans nöbetlerinde (petit mal) ve miyoklonik nöbetlerde etkin değildir. Akut mani ve bipolar affektif bozuklukları önlemek ve oluşumunu azaltmak için süre tedavisinde; alkolü bırakma (alkol yoksunluk) sendromunda; idiyopatik trigeminal nevralji ve multipl skleroza bağlı (tipik ve atipik) trigeminal nevraljide, idiyopatik glossofaringeal nevraljide; ağrılı diyabetik nöropatide; Diabetes insipidus sentralis; nörohormonal orijinli poliüri ve polidipsi tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

Carbamazepine veya yapısal olarak benzerlik gösteren ilaçlara (trisiklik antidepresanlar) karşı aşırı duyarlılık. Atriyoventrikülerblok, geçmişte kemik iliği depresyonu veya akut intermitant porfirisi olanhastalar. Trisiklik antidepresanlarla yapısal ilişkisi olduğundan karbamazepinin MAO inhibitörleri ile kombine kullanımı önerilmez. MAO inhibitörleri, karbamazepin verilmeden en azından 2 hafta veya klinik durum elverirse daha uzun bir süre önce kesilmelidir.

Tegretol Uyarılar:

Karbamazepin Sadece tıbbi gözetim altında verilmelidir. Karbamazepin, tipik ve atipik bilinç kaybı nöbetlerini de içeren, karışık nöbetleri olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Tüm bu koşullarda karbamazepin nöbetleri alevlendirilir.Nöbetlerin alevlenmesi halinde karbamazepin kesilmelidir. Karbamazepin İleri derecede karaciğer bozukluğu veya aktif karaciğer hastalığı durumlarında derhal kesilmelidir. Epileptik gebelerin özel bir dikkatle tedavi edilmeleri gerekir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde yarar/zarar oranı dikkatle değerlendirilmelidir. Karbamazepin kullanan anneler bebeklerini, olası yan etkiler (aşırı uyku, alerjik deri reaksiyonu gibi)bakımından bebeğin izlenmesi kaydıyla emzirebilirler. Karbamazepinin neden olduğu sersemlik ve uyuşukluk, hastaların reaksiyon yeteneğini azaltabilir;bu nedenle hastalar araç sürerken veya makine kullanırken dikkatli olmalıdır.

Tegretol Yan Etkileri:

 Sersemlik,ataksi, uyuşukluk, halsizlik, baş ağrısı, çift görme, uyum bozuklukları(bulanık görme gibi), alerjik deri reaksiyonları, şiddetli olabilen ürtiker,lökopeni, trombositopeni, eozinofili, genellikle klinik olarak ilgili olmayan yüksek gama GT değerleri (karaciğer enzim indüksiyonuna bağlı), yüksek alkalen fosfataz, ağız kuruluğu, ödem, sıvı tutulması, kilo artışı,antidiüretik hormona (ADH) benzer etkisine bağlı olarak gelişen, ender durumlarda letarji, kusma, baş ağrısı, mental konfüzyon, nörolojik anormallikler ile birlikte görülen su entoksikasyonuna yol açan hiponatremi ve düşük plazma osmolalitesi.

Tegretol İlaç Etkileşimleri:

 İzoniyazid, verapamil, diltiazem, dekstropropoksifeeni,viloksazin, fluoksetiini, fluvoksamiini, simetidiini, asetazolamid, danazol,desipramin, nikotinamid (yetişkinlerde yalnız yüksek dozlarda), nefazodon, makrolid antibiyotikler (örn: eritromisin, troleandomycin, josamisin, clarithromycin),azoller (örn: itrakonazol, ketokonazol, flukonazol), terfenadin ve loratadin karbamazepinin plazma düzeylerini yükseltir. Fenobarbital, fenitoin, primidon,progabid veya teofilin, etosüksimid, fensuksimid, rifampicin, sisplatin veyadoksorubisin, clonazepam, valproic asit ve valpromid karbamazepinin plazmadüzeyini azaltabilir.

Tegretol Doz Önerisi: