Tenoretic

Tenoretic nedir ne için kullanılır, Tenoretic nasıl kullanılır, Tenoretic ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Atenolol, klortalidon

Ambalaj:

 50 mg+12.5 mgx28 tablet

: : 100mg+25 mgx28 tablet.

Kontrendikasyon:

 Her iki bileşene karşı bilinen aşırı duyarlılık, bradikardi, kardiyojenik şok,hipotansiyon, metabolik asidoz, ağır periferik arteryel dolaşım bozuklukları,ikinci ve üçüncü derece kalp bloğu, hasta sinüs sendromu, tedavi edilmemiş feokromositoma, kontrol edilemeyen kalp yetmezliği.

Uyarılar:

 Dijital ve/veya diüretiklerle kontrol edilen konjestifkalp yetmezlikli hastalara dikkatli verilmelidir. Renal bozukluğu olanhastalarda tiyazitler azotemiye yol açabilir. Koroner arter hastalığı olan hastalarda belirli bloker ajanlar tedavinin ani kesilmesini takiben angina pektorisin şiddetlenmesi ve bazı olgularda miyokard enfarktüsü bildirilmiştir. Bronkospastik hastalığı olanlar genel olarak bloker almamalıdır.Diyabetik hastalarda dikkatli kullanılabilir. Periferik arteriyel dolaşım bozukluklarını şiddetlendirebilir. Tedavi edilmemiş feokromositoma verilmemelidir. Gebelik boyunca verilmemelidir. Atenolol, gebe kadına uygulandığında fetal zarara yol açabilir. Atenolol, emziren kadınlara verildiğinde, dikkatli olunmalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde klinik olarak önemli bradikardi bildirilmiştir.

Yan Etkileri:

 Hiperürisemi,hiperkalemi, glukoz tolerans bozukluğu, bradikardi, kalp yetmezliğinin kötüleşmesi, senkopla sonuçlanabilen postural hipotansiyon, soğuk ekstremiteler, kalp bloğunun hızlanması, klaudikasyon intermittan, Raynaud Fenomeni, konfüzyon, baş dönmesi, baş ağrısı, ruh hali değişiklikleri,kabuslar, psikozlar ve halüsinasyonlar, uyku bozuklukları, ağız kuruluğu,gastrointestinal rahatsızlıklar, bulantı, lökopeni, purpura, trombositopeni,alopesi, göz kuruluğu; psoriasis benzeri deri reaksiyonları; psoriasis sağırlaşması, cilt döküntüleri, parestezi, geçmişinde astımla ilgili şikayeti olan hastalarda veya bronşiyal astımı olan hastalarda bronkospazm, görme bozuklukları, yorgunluk görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Verapamil,diltiazem gibi negatif inotropik etkileri olan kalsiyum kanal blokerlerinin blokerlerle beraber kullanımı,özellikle ventriküler fonksiyon bozukluğu ve/veya sinoatrial ya da atriyoventriküler ileti anomalileri olan hastalarda bradikardi ve kardiyak yetmezlik ile sonuçlanabilir. Ne kalsiyum kanal blokerleri ne de blokerler diğerinin kesilmesinden sonraki 48 saat içinde damar içinden uygulanmalıdır. Nifedipin gibidihidropiri dinlerle birlikte kullanımı, hipertansiyon riskini artırabilir.Dijitalis glikozitleri,b blokerler ilişkili olarak atriyoventriküler ileti zamanını arttırabilirler.b blokerler, klonidinin kesilmesinin ardından gelebilen rebound hipertansiyonu kötüleştirebilir.bbloker, disopiramid gibi 1. sınıfantiaritmik ajanlarla verildiğinde dikatli olunmalıdır. Adrenalin gibi sempatomimetik ajanlarla beraber kullanımı,blokerlerin etkisini önleyebilir. İbuprofen, indometazin gibi ilaçlarla beraber kullanımı,blokerlerin antihipertansif etkilerini azaltabilir. Lityum içeren preparatlar diüretiklerle beraber verilmemelidir.Anestezik ajanlarla birlikte kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Miyokardiyal Depresyona neden olan anestezik ajanlar en çok kaçınılması gerekenler dir.

Doz Önerisi:

 Yetişkinlerde başlangıç dozu günde 1 tablet Tenoretic 50 tedavisi şeklindedir. Optimal yanıt alınamazsa Tenoretic 100 tedavisine geçilmelidir. Gerekli olduğu takdirde başka bir antihipertansif ilacın eklenmesi düşünülebilir ama böyle bir durumda, antihipertansif ilacın önerilen başlangıç dozunun %50’si ile başlayıp dozun kademeli olarak artırılması gerekebilir.