Tenox

Tenox

Tenox nedir ne için kullanılır, Tenox nasıl kullanılır, Tenox ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kapsül

Tenoksikam

Ambalaj:

 20 mgx10 ve 30 kapsül.

Endikasyon:

 Romatoid Artrit, osteoartrit, artrit, ankilozan spondilit, eklem dışı hastalıklar,örn. tendinit, bursit, omuz periartriti -omuzel sendromu, kalça periartriti,burkulma ve incinmeler ile akut gutun semptomatik tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. Salisilat ve diğer nonsteroid antienflamatuar ajanların astım, rinit ve ürtiker gibi semptomları oluşturduğu hastalara; gastrit, gastrit ve duodenal ülser gibi hastalıkların olan veya daha önce bu hastalıkları geçiren kimselere de uygulanmamalıdır.Anestezi ve ameliyat öncesi yaşlı hastalara, böbrek yetmezliği riski bulunan ve kanama riski yüksek olan hastalara uygulanmamalıdır.Gastrointestinal istenmeyen etki riskini artıracak ından salisilatlar ve diğer steroid olmayan antienflamatuar ilaçlarla birlikte uygulanmasından kaçınılmalıdır.

Uyarılar:

 Antikoagülan ve/veya oral diyabetiklerin, hastayakından izlenmediği sürece birlikte uygulamasından kaçınılmalıdır.Prostaglandin sentez inhibisyonu renal fonksiyonlar üzerine ters etki yapabilir. Tenoksikam trombosit kümelenmesini inhibe eder ve hemostazı etkileyebilir. Peptik ülser veya gastrointestinal kanama durumunda tenoksikam tedavisi hemen kesilmelidir. Baş Dönmesi, sersemlik ve görme bozukluğu gibi araç kullanımını etkileyebilecek yan etkilerin görüldüğü hastalar araç ve makine kullanmaktan kaçınmaları konusunda uyarılmalıdır. Gebeliğin üçüncü trimesterinde kronik tedaviden kaçınılmalıdır. Emziren annelerin çocuklarında olası bir yan etki göz ardı edilmemeli ve şüphelenilen durumda ya bebek sütten kesilmeli veya ilaç bırakılmalıdır.

Yan Etkileri:

 Gastrik,epigastrik ve abdominal rahatsızlık, dispepsi, yanma, bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 İstenmeyen Gastrointestinal reaksiyon nedeniyle, salisilatlar ve diğer NSaİİ’lerin birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı NSaİİ’ler ve haftada 15 mg veya daha yüksek dozda metotreksatın birlikte kullanılması ağır metotreksat zehirlenmesine neden olabilir. NSaİİ’ler lityum renal klirensini azaltacağından, birlikte kullanılmaları plazma lityum düzeyinde artışa ve lityum zehirlenmesine neden olabilir.Tenoksikam potasyum tutucu diüretiklerle birlikte kullanılmamalıdır.Tenoksikamaadrenerjik blokerlerinve ACE inhibitörlerinin antihipertansif etkisini azaltabilir.NSaİD’lerin heparin ile birlikte kullanımda, hemoraji riski artar(trombosit fonksiyonların inhibisyonu) ve NSaİD’lerde gastroduodenal mukus hasarı oluşabilir.b Bloker,siklosporin, rahim içi araç ve trombolitik ajanlar ile birlikte kullanımda özellikle önlem alınması gerekmektedir.

Doz Önerisi:

 Günlük doz tek doz halinde 1 (20 mg) Kapsüldür. Günlük 20 mg dozun üstüne çıkılmamalıdır. Hastalık belirtileri kontrol altına alındıktan sonra günde 10 mg ile sürek tedavisi denenebilir.Akut gutta 40 mg’lik dozun ardından 5 gün süreyle günde 20 mg alınır.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...