Teril CR

Teril CR

Teril CR nedir ne için kullanılır, Teril CR nasıl kullanılır, Teril CR ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Karbamazepin

Ambalaj:

 200 mg x 20 tablet

: : 400 mgx20 tablet.

Endikasyon:

 Epilepside, parsiyel nöbetler (kompleks ve basit belirtilerle seyreden) ile birincil jeneralize epilepsi veya jeneralize tonik klonik nöbetler. Tek başına lityum veya nöroleptikler ile tedaviye yanıt vermeyen veya böyle bir tedaviyi tolere edemeyen hastalarda, tek başına veya başka ilaçlarla kombine olarak bipolar bozuklukların profilaksi ve tedavisi.Alkolü bırakma (alkol yoksunluk) sendromu. İdiyopatik trigeminal nevralji ve multipl skleroza bağlı nevralji. İdiyopatik glossofaringeal nevralji. Diabetes İnsipidus sentralis. Ağrılı diyabetik periferik nöropati de kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Carbamazepine veya yapısal olarak benzerlik gösteren ilaçlara (trisiklik antidepresanlar) karşı aşırı duyarlılık. Atriyoventrikülerblok, geçmişte kemik iliği depresyonu veya akut intermitant porfirisi olanhastalar. Trisiklik antidepresanlarla yapısal ilişkisi olduğundan karbamazepinin MAO inhibitörleri ile kombine kullanımı önerilmez. MAO inhibitörleri, karbamazepin verilmeden en azından 2 hafta veya klinik durum elverirse daha uzun bir süre önce kesilmelidir.

Uyarılar:

 Karbamazepin sadece tıbbi gözetim altında verilmelidir.Karbamazepin, tipik ve atipik bilinç kaybı nöbetlerini de içeren, karışık nöbetleri olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Tüm bu koşullarda karbamazepin nöbetleri al evlendirebilir. Nöbetlerin alevlenmesi halinde karbamazepin kesilmelidir. Karbamazepin ileri derecede karaciğer bozukluğu veya aktif karaciğer hastalığı durumlarında derhal kesilmelidir. Epileptik gebelerin özel bir dikkatle tedavi edilmeleri gerekir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde yarar/zarar oranı dikkatle değerlendirilmelidir. Karbamazepin Kullanan anneler bebeklerini, olası yan etkiler (aşırı uyku, alerjik deri reaksiyonu gibi) bakımından bebeğin izlenmesi kaydıyla emzirebilir.Karbamazepinin neden olduğu sersemlik ve uyuşukluk, hastaların reaksiyon yeteneğini azaltabilir; bu nedenle hastalar araç sürerken veya makine kullanırken dikkatli olmalıdır.

Yan Etkileri:

 Sersemlik, ataksi, uyuşukluk, halsizlik, baş ağrısı, çift görme, uyum bozuklukları (bulanık görme gibi), alerjik deri reaksiyonları,şiddetli olabilen ürtiker, lökopeni, trombositopeni, eozinofili, genellikle klinik olarak ilgili olmayan yüksek gama GT değerleri (karaciğer enzim indüksiyonuna bağlı), yüksek alkalen fosfataz, ağız kuruluğu, ödem, sıvı tutulması, kilo artışı, antidiüretik hormona (ADH) benzer etkisine bağlı olarak gelişen, ender durumlarda letarji, kusma, baş ağrısı, mental konfüzyon,nörolojik anormalliklerle birlikte görülen su entoksikasyonuna yol açan hiponatremi ve düşük plazma osmolalitesi.

İlaç Etkileşimleri:

 İzoniazid, verapamil, diltiazem, dekstropropoksifen,viloksazin, fluoksetin, fluvoksamin, simetidin, asetazolamid, danazol,desipramin, nikotinamid (yetişkinlerde yalnız yüksek dozlarda), nefazodon,makrolid antibiyotikler (örn: eritromisin, troleandomisin, josamisin, klaritromisin),azoller (örn: itrakonazol, ketokonazol, fluconazol), terfenadin ve loratadin karbamazepinin plazma düzeylerini yükseltir. Fenobarbital, fenitoin, primidon,progabid veya teofilin, etosüksimid, fensuksimid, rifampicin, sisplatin veyadoksorubisin, clonazepam, valproic asit ve valpromid karbamazepinin plazmadüzeyini azaltabilir.

Doz Önerisi:

 Teril CR tabletler çiğnenmemeli; öğünler sırasında ya da öğünler arasında tabletin yarısı ya da tamamı bir bardak su ile yutulmalıdır.Epilepsi: Monoterapi Şeklinde, erişkinlerde tedaviye günde bir ya da iki kez 100-200 mg ile başlanması önerilir. Daha sonra optimum yanıt elde edilinceye kadar aşamalı olarak günde 800-1200 mg ye çıkılabilir. Bazı olgularda 1600 mg lık doz gerekli olabilir. 5-10 yaş arası çocuklarda günde 2-3 kez 200 mg lık tablet şeklinde 400-600 mg lık doz önerilir. 11-15 yaşlarda günde 3-5 kez 200 mg lık tablet şeklinde 600-1000 mg lık doz önerilir.Trigeminal nevralji: Günlük 200-400 mg başlangıç dozu ağrı kayboluncaya kadar kademeli olarak artırılır(genellikle günde 3-4 kez 200 mg), sonra doz mümkün olan en düşük sürek dozuna ulaşıncaya kadar, kademeli olarak azaltılır. Yaşlılarda başlangıç dozu olarak günde iki kez 100 mg önerilir.Alkolü Bırakma (alkol yoksunluk) sendromu: Ortalama Doz günde 3 kez 200 mg dir.Ağrılı Diyabetik nöropati: Ortalama doz günde 2-4 kez 200 mg'dir.Diabetes insipidus sentralis: Erişkinler için ortalama doz günde 2-3 kez 200 mg dir. Çocuklarda doz çocuğun yaşı ve kilosu ile orantılı olarak azaltılmalıdır.Mani ve bipolar bozuklukların profilaktik tedavisi: Olağan Doz olarak günde 2-3 kez 400-600 mg kullanılır. Akut mani tedavisinde doz mümkün olduğunca kısa sürede artırılmalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...