Tetavax

Tetavax nedir ne için kullanılır, Tetavax nasıl kullanılır, Tetavax ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Enjektör

Saflaştırılmış tetanoz toksoidi (adsorbe) 40 IU

Ambalaj:

 0.5 mL’lik uygulamaya hazır 1 enjektor.

Endikasyon:

 Tetanoz hastalığına karşı aktif bağışıklama amacıyla kullanılır. İmmünyetmezlik virüsü ile (HIV) enfekte olmuş kişiler: Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, asemptomatik veya semptomatik olarak HIV ile enfekte olmuş kişilere Tetavax aşısı standart şemaya göre uygulanmalıdır.

Kontrendikasyon:

 Genel olarak tüm aşı uygulamalarında oluşabilen kontrendikasyonlardır;aşının uygunluğuna ilgili hekim karar verecektir. Gebelik, özellikle kontrendikasyon oluşturmaz.

Yan Etkileri:

 Adsorbe edici adjuvan nedeniyle, enjeksiyon yerinde,lokal reaksiyon (küçük bir nodül) oluşabilir.

Doz Önerisi:

 SC veya IM yolla uygulanmalıdır. Kullanmadan önce çalkalanmalıdır. Kullanım sonrasında enjektör hemen imha edilmelidir.İlk aşılama: Erişkinlerde İlk aşılama için, aşının yüksek antijenik özellik taşıması nedeniyle 4-6 hafta arayla 2 doz uygulaması yapılmalıdır. 6-12 ay sonra bir rapeldoz uygulanmalıdır.Rapel: Her 10 yılda bir 0.5 mL, tek doz aşı uygulanır.Sero Vaksinasyon: Aşı, serumla birlikte aynı gün fakat, vücudun bir başka bölgesine uygulanmalıdır.Aşılanmamış kişiler: Doğru bir sero vaksinasyon kişiyi, ilerde olacak yeni serum uygulamalarının risklerinden (serum hastalığı vb.) koruyacaktır.Aşılanmış kişiler: Hekim, kişinin daha önceden aşılandığından veya yeterli bağışlandığından emin olamıyorsa veya tetanoz riski yüksekse, tek doz aşı uygulaması yapabilir. Açığa çıkmış tetanoz olgularında, serum tedavisiyle birlikte 1 doz toksoid tetanoz aşısı yapılmalıdır. Hastalık kendini bağışıklamadığından, 2.doz aşı uygulaması kişinin bağışıklığını tamamlayacaktır.