Timoptic

Timoptic

Timoptic nedir ne için kullanılır, Timoptic nasıl kullanılır, Timoptic ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Oftalmik Solüsyon

Timolol maleat

Ambalaj:

 ‰25x5 mL

: : ‰5x5 mL’lik damlalıklı şişe.

Endikasyon:

 İntraoküler Basıncı düşürmede etkilidir. Oküler hipertansiyon, kronik geniş açılı glokom (afakik hastalar dahil) ve sekonder glokomun belirli durumlarında yükselmiş göz içi basıncını düşürerek etki gösterir.

Kontrendikasyon:

 Timolol Karşı aşırı duyarlılık, bronşiyal astma, ağır kronik obstrüktif pulmoner rahatsızlıklar, sinüzal bradikardi ile ikinci ve üçüncü derece AV blok, belirgin kalp yetmezliği, kardiyak şok durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Oftalmik timolol kullanımı sonucu blokerlere bağlı sistemik yan etkiler görülebilir. Hasta başka oftalmik bloker kullanıyorsa, timolol diğer ilaçla yapılan son uygulamayı izleyen günde uygulanmaya başlanır. Hastabblokerolmayan oftalmik bir antiglokom müstahzarı kullanıyorsa, ilk günbu ilaç standart olarak kullanılmaya devam edilirken, timolol standart dozda tedaviye eklenir. Ertesi gün diğer ilaç tümüyle kesilir timolol devam edilir. Gebeler ve emziren annelerde güvenli kullanımı henüz kanıt olmadığından, yarar/zarar ilişkisi çok iyi değerlendirilmelidir.Emziren annelerde kullanım sırasında emzirmeye son verilmelidir.

Yan Etkileri:

 Ender Olarak oküler irritasyon belirtileri, konjonktivit, blefarit, bazıgörme değişiklikleri, refraktiviteye ilişkin değişiklikler gö-rülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Bazı durumlarda epinefrinle birlikte kullanıldığında midriyazis oluşabilir. Kalsiyum Antagonistleri, sistemik blokerler ve katekolamin inhibitörlerinin etkilerini potansiyelize edebilir.

Doz Önerisi:

 Timoptic: Günlük doz başlangıçta ‰25’lik Solüsyondan 2x1 damladır. Daha sonra gerek görüldüğü takdirde ‰5’lik Solüsyondan Günde 2x1 damla uygulanır.Timoptic XE: Gellan (Gelrite) zamkı ilave edilmiş formülü ileTim opticS Oftalmik Solüsyon’un daha az bradikardiye neden olduğu bildirilmiştir.Timoptic%0.25oftalmik solüsyon ile yeterli klinik yanıt alınamadığı durumda,%0.50Timoptic XE, günde bir kez etkilenmiş gözlerde bir damla olarak uygulanır. Her kullanımdan önce ağzı kapalı olarak şişe ters çevrilmeli ve bir kez çalkalanmalıdır. Şişeyi bir kezden fazla çalkalamak gereksizdir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...