Tionamid

Tionamid

Tionamid nedir ne için kullanılır, Tionamid nasıl kullanılır, Tionamid ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Draje

Protionamid

Ambalaj:

 250 mgx50 draje.

Endikasyon:

 Akut ve kronik akciğer tüberküloz-zü ve ekstrapulmoner tüberküloz şekillerinde ve nükslerde, diğer antitüberküloz ilaçlarla birlikte, primer tedavi ajanlarının etkisiz kaldığı olgularda kullanılır. Diğer anti lepra ajanlarla birlikte lepra tedavisinde de endikedir.

Kontrendikasyon:

 Gebelik,ilerlemiş karaciğer ve böbrek hastalıkları, periferik nöropati optik nevrit, diabetes mellitus ve tic ozon nikotinamid türevlerine alerjisi olanlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 Protionamid İle diğer nikotinik asit türevleri,izoniazid, pirazinamid, etionamid ve nikotinik asit arasında çapraz alerji görülebilir. Protionamid gebelikte kullanılmamalıdır.Protionamid tek başına kullanılırsa bu maddeye karşı direnç çabuk gelişir. Her zaman diğer antitüberküloz ilaçlarla birlikte kullanılmalıdır.Protionamid tedavisi sırasında nöropati oluşumunu önlemek için günde 50-100 mg piridoksin verilmelidir. Bu özellikle izoniazide bağlı neuritis geçirenler için geçerlidir. Protionamid tedavisi uzun sürerse periyodik olarak karaciğer fonksiyon testleri, göz muayenesi nörolojik muayene yapılmalıdır.

Yan Etkileri:

 Anoreksi,bulantı, kusma, diyare, ağızda metalik tat, uyuklama, asteni, depresyon,paresteziler, baş dönmesi, görmede bulanıklık, deri kuruluğu,stomatit, akne, alerji, eklem ağrısı, fotosensitivite, nadiren ikter, hepatit ve nöropati görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Diğer antitüberküloz ilaçlarla birlikte kullanıldığında onların yan etkilerini arttırabilir.Özellikle sikloserinle gö-rülen SSS etkileri artabilir. Bu durumdasikloserin dozu yeniden ayarlanmalıdır. Diagnostik testlerde serum alanin aminotransferaz  ve serum aspartat aminotransferaz(SGOT) aktivitelerinde artış olabileceği dikkate alınmalıdır.

Doz Önerisi:

 Tüberküloz Tedavisinde: Yetişkinler ve 10 yaşından büyük çocuklar için kullanılan doz, bölünmüş dozlar halinde ve öğünlerde alınmak şartıyla 0.5-1 gram (2-4 draje)’dir. Bölünmüş dozlar yerine geceleri tek doz şeklinde de verilir. 10 yaşından küçük çocuklarda ise günde 10 mg/kg ile tedaviye başlanır, gerekirse doz 20 mg/kg/-gün’e çıkarılabilir(15 günlük bir periyotta).Lepra tedavisinde: Tedavi rejimindeki diğer ilaçlarla birlikte günlük 250-375 mg’lik dozlar halinde kullanılır. Tedaviye en az 2 yıl devam edilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...