Topel

Topel nedir ne için kullanılır, Topel nasıl kullanılır, Topel ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul IM/IV

Tobramisin

Ambalaj:

 20 mg/2 mL x 1 ve 100 Ampul

: : 80 mg/2mLx1 ve 100 Ampul.

Endikasyon:

 Duyarlı Mikroorganizmaların etken olduğu aşağı solunum yolu enfeksiyonları;yanıklar da dahil olmak üzere deri, kemik ve yumuşak doku enfeksiyonları;ürogenital sistem enfeksiyonları; peritonit de dahil olmak üzere gastrointestinal sistem enfeksiyonları; menenjit de dahil olmak üzere santral sinir sistemi enfeksiyonları ve septisemi olgularında endikedir.

Kontrendikasyon:

 Tobramisin Ya da diğer aminoglikozidlere aşırı duyarlılık reaksiyonu gösterenler kontrendikedir.

Uyarılar:

 Tobramisin ile tedavi edilen hastalar sıkı bir klinik gözlem altında tutulmalıdır. Tobramisin uygulanması sırasında vestibüler ve işitme toksisitesi meydana gelebilir. Renal yetmezlik,vestibüler ve/veya işitme fonksiyonlarında bozulma belirtileridoz ayarlamasını veya tedavinin kesilmesini gerektirir. Tobramisin Gebelikte kullanım güvenliği henüz kanıtlanmamıştır. Aminoglikozidler Fetüs üzerinde zararlı bir etki oluşturabilirler.

Yan Etkileri:

 Yan etkilerin özellikle yüksek doz uygulanırsa veya uzun süreli tedavilerde 8.sinirin hem vestibüler hem de işitme dallarında belirdiği bildirilmiştir.Belirtiler baş dönmesi, vertigo, tinnitus, kulaklarda gürültü ve işitme kaybı olarak görülebilir. Tobramisin bağlı olan diğer yan etkileri serum transaminazlarında (SGOT, SGPT) ve serum bilirubin düzeyinde yükselme, anemi, granülositopeni, trombositopeni,ateş, döküntü, kaşıntı, bulantı, kusma, baş ağrısı ve letarji nedir.

İlaç Etkileşimleri:

 Streptomisin,neomisin, kanamisin, gentamisin, amikasin ve gentamisin gibi diğer aminoglikozidlerle ya da amfoterisin B, sefaloridin, neomisin,polimiksin B, kolistin, paromomisin, sisplatin ve vankomisin ile birlikte kullanıldığında nefrotoksisite riskinin arttığı bildirilmiştir.Süksinilkolin ve tubokürarin gibi nöromüsküler blokaj yapıcı ajanlar kullanan hastalara aynı anda tobramisin uygularken solunum felci ve nöromüsküler blokaj olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.Aminoglikozidlerin in vitro olarak ve ciddi fonksiyon bozukluğu olanlarda laktam antibiyotikler iylebir arada uygulandığında aktivite kaybına uğradığı gösterilmiştir.

Doz Önerisi:

 Tobel Ampul IM veya IV yoldan uygulanabilir. Böbrek fonksiyonları normal olan erişkinlerde önerilen doz 3’e bölünmüş olarak 8 saat aralarla 3 mg/kg/-gün’-dür. Yaşamı tehdit eden enfeksiyonlarda totaldoz 3 veya 4 eşit doza bölünerek 5 mg/kg/gün’e kadar çıkartılabilir.Dozaj klinik gelişmeye göre en kısa sürede 3 mg/kg/-gün dozuna düşürülmelidir.Kistik fibrozisli hastalarda terapötik serum düzeylerine ulaşmak için doz 8-10 mg/kg/gün’e kadar çıkartılabilir. Bu doz eşit dozlara bölünerek uygulanır. erişkinlerdeki hafif ve orta dereceli ürinersistem enfeksiyonlarında 2-3 mg/kg, tek doz IM yoldan uygulanır.Çocuklar: 3 ya da 4 eşit doza bölünmüş olarak 6-7.5 mg/kg/gün dozunda uygulanır.Prematürler ve Neonataller: 1.5-2.5 kg arasındaki bebeklerde 2 eşit doza bölünmüş olarak 4 mg/kg/-gün dozunda uygulanır. Önerilen tedavi süresi 7-10 gündür.