Tofranil

Tofranil

Tofranil nedir ne için kullanılır, Tofranil nasıl kullanılır, Tofranil ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Draje

İmipramin HCL

Ambalaj:

 10 mgx50 draje

: : 25 mg 50 draje.

Endikasyon:

 Depresyonun Tüm şekilleri, panik ataklar, kronik ağrılı durumlar, gece korkusu,enürezis nokturna (sadece 5 yaşındaki ve daha büyük çocuklarda sadece organik nedenlerin olmadığı durumlarda) endikedir.

Kontrendikasyon:

 İmipramin Veya dibenzazepin grubu trisiklik antidepresanlara karşı aşırı duyarlılık veya dibenzazepin grubu trisiklik antidepresanlara karşı çapraz duyarlılık ve yakın zamanda geçirilmiş miyokard enfarktüsünde kontrendikedir. İmipramin, bir MAO inhibitörü-rüyle birlikte veya MAO inhibitörü tedavisinden 14 gün önce veya sonra kullanılmamalıdır.Moklobemid gibi selektif, irreversibl MAo inhibitörleri ile birlikte kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 Trisiklik antidepresanların konvülsiyon eşiğini düşürdükleri bilinmektedir ve bu nedenle imipramin, epilepsi hastalarında veya konvülsiyonlara zemin hazırladığı bilinen diğer faktörlerin bulunduğu hastalarda, nöroleptiklerle birlikte kullanıldığı durumlarda,alkolün veya antikonvülsif özelliklere sahip ilaçların kullanılmasına son verildiği durumlarda son derece dikkatle kullanılmalıdır.Trisiklik antidepresanların ileri derecede karaciğer veya böbrek hastalığı olan hastalara ve hipertansif krizlere neden olabileceğinden adrenal medulla tümörleri olan hastalara verilmesi sırasında dikkatli olmak gerekir. Genel ve lokal anestezi öncesinde anestezi uzmanı, hastanın imipramin kullanmakta olduğu konusunda uyarılmalıdır.Beklenen yararların fetüste meydana gelebilecek zararlarındanaçıkça daha fazla olmadığı sürece gebelik sırasında imipramin kullanılmamalıdır. Bebeğini emziren annelerde imipramin tedavisi yavaş yavaş son verilmeli ya da bebeğin anne sütüyle beslenmesinin vazgeçilmelidir. İmipramin kullanan hastalar bulanık görme, uyuşukluk ve diğer merkezi sinir sistemi semptomlarının görülebileceği konusunda uyarılmalıdır.

Yan Etkileri:

 İstenmeyen Belirli etkilerin yorgunluk, uyku bozuklukları, ajitasyon, anksiyete,kabızlık ve ağız kuruması gibi depresyon semptomlarından ayırt edilmesi çoğu zaman zordur. Şiddetli nörolojik ve psişik reaksiyonlar gelişirse,imipramin tedavisi durdurulmalıdır.

İlaç Etkileşimleri:

 Fluoksetin Ve fluvoksamin, imipraminin plazma konsantrasyonlarını artırabilir ve buna bağlı advers etkilere neden olabilir. Trisiklik antidepresanlar alkolün ve merkezi sinir sisteminde depresyon yapan ilaçların (örneği barbitüratlar, benzodiazepinler veya genel anestezikler) etkilerini güçlendirebilir. Nöroleptiklerin birlikte alınması, trisiklik antidepresanların plazma düzeylerini yükseltebilir, konvülsiyon eşiğini düşürebilir ve nöbetlere neden olabilir. Tiyoridazin Birlikte kullanım, şiddetli kardiyak aritmilerle sonuçlanabilir.İmipramin guanetidin, betanidin, rezerpin, klonidin ve alfametildopa gibi adrenerjik nöron blokerlerinin antihipertansif etkisini azaltabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir. Trisiklik antidepresanlarkumarin grubu ilaçların antikoagülan etkilerini, bu ilaçların karaciğerdeki metabolizmalarını inhibe ederek artırabilir. Trisiklik antidepresanlar fenotiyazin, antiparkinson ilaçlar, antihistaminikler, atropin ve biperiden gibi antikolinerjik ilaçların gözdeki, merkezi sinir sistemindeki, bağırsaktaki ve mesanedeki etkilerini arttırabilir.İmipramin adrenalin, noradrenalin, izoprenalin, efedrin ve fenilefrin(örneğin lokal anestezikler) gibi ilaçların kardiyovasküler etkileri şiddetlendirir. Trisiklik antidepresanlar, kinidin tipi antiaritmikler ile birlikte kullanılmamalıdır.

Doz Önerisi:

 Dozaj ve uygulama yöntemi, her hastanın durumuna göre düzenlenmelidir. Amaç, mümkün olan en düşük dozlarla optimaletki elde etmek ve doz artırımını, özellikle Tofranil’e, orta yaş gruplarına kıyasla daha güçlü tepki gösteren adölesan çağındaki gençlerde ve yaşlılarda olmak üzere dikkatle gerçekleştirmektir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...