Tonocalcin

Tonocalcin

Tonocalcin nedir ne için kullanılır, Tonocalcin nasıl kullanılır, Tonocalcin ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul

Sentetik salmon kalsitonini

Ambalaj:

 50 IU/1 mLx5 ampul

: : 100 IU/1 mLx5 ampul.

Endikasyon:

 Osteoporoz;osteoliz ve/veya osteopeniye bağlı kemik ağrıları; kemiğin paget hastalığı (osteitis deformans), özellikle kemik ağrısı, nörolojik komplikasyonlar, progresif kemik lezyonlu olgular, tam olmayan yada tekrarlanan kırıklar, serum alkali fosfataz ve üriner hidroksiprolin atılımı artışı ile belirginleşen artmış kemik dönüşümlü olgular varlığında; hiperkalsemi (meme, akciğer ve böbrek karsinomu,miyelom ve diğer malignitelere sekonder durumda tümöral osteoliz bağlı; hiperparatiroidizm, immobilizasyon ve D vitamini intoksikasyonları bağlı oluşan kronik olguların etkinlik sağlanana kadar uzun süreli tedavisi); nöro distrofik hastalıklar (Algodistrofi veya Sudeck Hastalığı da denilen) ve akut pankreatitte endikedir.

Kontrendikasyon:

 Kalsitonin Karşı bilinen aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Uzun süreli kullanımı önerilmez. Gebe kadınlarda yeterli deneyim yoktur. Anne sütüne geçtiğine dair bazı bulgular olduğundan tedavi sırasında emzirme önerilmez. Çocuklarda uzun süreli kullanıma dair yeterli veri bulunmadığından, tıbbi açıdan zorunlu görülmedikçe çocuklarda birkaç haftadan fazla uygulanmamalıdır.

Yan Etkileri:

 Bulantı,baş dönmesi, sıcaklık hissinin eşlik ettiği hafif al basması ve nadiren poliüri ve titremeler görülebilir. Bu etkiler doza bağlı olup, IM veya SC uygulamalardan çok IV uygulamada daha sıktır. Salmon kalsitonin intranazal uygulamalarında daha az yan etki oluşmaktadır.

İlaç Etkileşimleri:

 Kalsitonin enjeksiyonundan sonra, serum kalsiyum düzeyleri geçici olarak normalin altına inebilir. Bu durum komplikasyonlara yol açmasa da, kardiyak glikozitlerin dozlarının ayarlanması gerekli olabileceğinden, bu türden ilaçları birlikte alan hastalarda dikkat gerekir.

Doz Önerisi:

 Tonocalcin Ampul: Paget Hastalığında: Günde 50-100 IU SC veya IM. Gereğinde doz günde 200 İÜ'ye çıkarılabilir. Genellikle ilk birkaç aylık tedaviyle iyileşme görülünce günde 50 İÜ veya haftada 3 kez 50-100 IU doz ile sürek tedavisine geçilir.Hiperkalsemide: Günde Kilogram başına 5-10 İÜ doz 2-4 doza bölünerek yavaş IV veya 500 mL fizyolojik solüsyon içinde en az 6 saatte damla damla yapılır. Damla damla IV enfüzyon en etkili yöntemdir, acil ve ciddi olgularda tercih edilmelidir.Osteoporozda: Her gün veya gün aşırı 50-100 IU SC veya IM uygulanır. Tedavi süresi olguya göre birkaç aydan birkaç seneye kadar değişir.Sudeck Hastalığında: Günde 100 IU SC veya IM 2-4 hafta süreyle uygulanır. Sonra klinik iyileşmeye göre haftada 3 kez 100 IU 6 hafta süreyle devam edilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...