Topamax

Topamax

Topamax nedir ne için kullanılır, Topamax nasıl kullanılır, Topamax ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Film Tablet

Topiramat

Ambalaj:

 25 mgx60 tablet

: : 50 mgx60 tablet

: : 100 mgx60 tablet

: : 200 mgx60 tablet.

Endikasyon:

 Parsiyel Başlangıçlı nöbetleri ya da jeneralize tonik klonik nöbetleri olan erişkin ve çocuklarda (12 yaş ve üzeri), monoterapi ya da adjuvan tedavi olarak endikedir. Ayrıca erişkinlerde migren profilaksisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Topiramate Karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Antiepileptik İlaçlar, nöbet sayısındaki olası bir artışı en aza indirmek amacıyla, kademeli biçimde azaltılarak sonlandırılmalıdır. Orta derecede ya da şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalarda kararlı durum plazma konsantrasyonlarına ulaşılması,böbrek fonksiyonları normal olan hastalardaki 4 ile 8 güne kıyasla, 10 ile 15 güne kadar uzayabilir. Özellikle böbrek taşı oluşturmaya eğilimli olanlar olmak üzere bazı hastalarda, böbrek taşı oluşma riski artmış olabilir. Karaciğer Bozukluğu olan hastalarda topiramat dikkatle uygulanmalıdır. Eğer hekim, gebekadına sağlayacağı yararın fetüs üzerindeki potansiyel riskini haklı göstereceğine inanıyorum kullanılmalıdır. İnsanlarda süte geçip geçmediği bilinmemektedir. Merkezi sinir sistemi üzerinde etkilidir ve uyuşukluk, baş dönmesi ya da başka benzeri semptomlara yol açabilir, araç ya da makine kullanan hastalarda potansiyel tehlikeye sahip olabilir.

Yan Etkileri:

 Monoterapi Olarak uygulanmasında parestezi, baş ağrısı, baş dönmesi, bitkinlik,somnolans, kilo kaybı, bulantı ve diyare görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 İstisnaolarak, bazı hastalarda fenitoin tedavisine topiramat eklenmesi, plazmafenitoin konsantrasyonlarında artışa neden olabilir. Fenitoin ve karbamazepin,plazma topiramat konsantrasyonlarını azaltırlar. Topiramatın alkol ve MSS deprese eden başka ilaçlarla kullanılması önerilmektedir. Birlikte Kullanımında düşük dozlu (örn. 20 mg) oral kontraseptiflerin etkinliği azalabilir. Topiramat, nefrolitiyazise predispoze edici diğer ajanlar ilebirlikte kullanıldığında, nefrolitiazis riskini artırabilir.

Doz Önerisi:

 Hem amerikan hem de çocuklarda nöbetlerin optimal kontrolü için tedaviye düşük dozlarda başlanılması daha sonra dozu yavaş yavaş artırarak etkili doza kadar titre edilmesi önerilmektedir. Film tabletlerin kırılması gerekmektedir. Yemeklerden bağımsız olarak alınabilir.Diğer Antiepileptik İlaçlarla Birlikte Kullanımı: Erişkinlerde tedaviye bir hafta süre ile geceleri 25-50 mg dozunda başlanmalıdır. Daha sonra haftalık ya da iki haftalık aralıklarla doz 25-50 (en fazla 100) mg/gün artırılmalı ve doz ikiye bölünerek alınmalıdır.Monoterapi: Erişkinlerde titrasyona bir hafta süre ile geceleri alınan 25 mg ile başlanmalıdır. Doz daha sonra 1 ya da 2 haftalık aralıklar ile 25 veya 50 mg dozunda arttırılmalı ve doz ikiye bölünerek uygulanmalıdır.Migren profilaksisinde bir hafta boyunca geceleri 25 mg ile titrasyona başlanmalıdır. Daha sonra doz 1 haftalık aralarla 25 mg/gün dozunda artışlarla arttırılmalıdır. Migren Profilaksisinde kullanımı için önerilen günlük toplam doz 100 mg/gündür ve budoz ikiye bölünerek uygulanır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...