Transamine

Transamine

Transamine nedir ne için kullanılır, Transamine nasıl kullanılır, Transamine ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul

Traneksamik asit

Ambalaj:

 %5: 250 mg/5 mL 10 ampul

: : %10: 500 mg/5 mLx10 ampul.

Kapsül

Traneksamik asit

Ambalaj:

 250 mg x 50 kapsül.

End.:

 Özellikle Plazminojen aktivatörleri den zengin veya endokrin etkiler altındaki dokularda ya da travmaların ardından ortaya çıkan lokal veya jeneralizeprimer hiperfibrinolize bağlı hemorajilerde ve sekonder hemoraji riski durumlarında: Jinekoloji: Primer menoraji, rahim içi araç taşıyan kadınlardaki kanamalar, uterus ve vajina ameliyatlarından sonraki kanamalar.KBB ve Diş Hekimliği: Lokal kanamalar, ameliyat sonrası kanamalar(örneğin tonsillektomi), epistaksis, diş çekimleri (özellikle hemofilili hastalarda).Üroloji: Ürogenital kanal ameliyatları sırasında ve sonrasındaki kanamalar: Prostatektomi, prostat hipertrofisine bağlı hematüri, prostat kanseri ve hemorajik sistit (radyoterapiyesekonder).Cerrahi: Gö-ğüs cerrahisi ile ilişkili parenkimatöz kanamalar;mide ameliyatlarındaki hiper fibrinolitik kanamalar.İç Hastalıkları: Mide ve duodenumda erozif kanamalarda ek bir tedavi önlemi olarak, karaciğer siroz ve kanserlerindeki kanamalarda, destrüktif akciğer hastalıklarında hemoptizide, hemofili lilerdeki kanama komplikasyonlarında,herediter anjiyonörotik ödemli hastalarda uzun dönemli profilaksi amacıyla kullanılır. Ayrıca streptokinaz, ürokinaz veya doku plazminojen aktivatörü tedavisinin sonucu olarak ortaya çıkabilen tüm aşırı fibrinoliz durumlarında antidot olarak kullanılabilir.

Kontrendikasyon:

 Traneksamik Asidin etkisiyle fibrinolizin baskılanmasına bağlı olarak, manifest hiperkoagülabilite deki önceden oluşmuş trombüsler istenmeyen bir şekilde stabilize olabilir. Süregelen dissemine intravasküler koagülasyon (DİK) sendromunda pıhtılaşma zamanına bakılarak tanı kesinleştiğinde, traneksamik asit de kontrendikedir. Her koşulda reaktif hiperfibrinoliz önlenmelidir. Bu nedenle traneksamik asit uygulamadan önce heparin ile intravazal pıhtılaşma durdurularak ve aşırı tüketim sonucu eksilen fibrinojen yerine konarak DİK’in önüne geçilmelidir. Renk görme bozukluğu artan hastalarda traneksamik asit kontrendikedir. Subaraknoidal hemoraji olan hastalarda, serebral ödem ve serebral enfeksiyon gelişebileceği nden kullanımı kontrendikedir.

Uyarılar:

 Uzun süreli tedavilerde görme ve renk ayrımı kontrolleri, fundus ve görme alanı muayeneleri yapılmalıdır. Özellikle Erken gebelik döneminde traneksamik asit ancak çok gerekli olduğunda kullanılmalıdır. Anne sütüne geçtiğinden, emziren annelerde ancakçok gerekli olduğunda kullanılmalıdır.

Yan Etkileri:

 Seyrek Olarak bulantı, kusma, diyare veya görme bozuklukları ve az sayıda olguda hipotansiyon, baş dönmesi gö-rülebilir. İntravenöz uygulamada infüzyon hızının artması ile ortaya çıkan bu rahatsızlıklar, genellikle dozun veya infüzyon hızının düşürülmesi ile kaybolur. Görme bozuklukları ortaya çıkarsa ilaç kesilmeli ve bir oftalmolog tarafından gerekli kontroller yapılmalıdır.

İlaç Etkileşimleri:

 Heparin, kumarin türevleri, salisilatlar ve antiagreganlar ile eşzamanlı uygulandığında, diğer fibrinolitikler gibi traneksamik asidin etkisi azalabilir. Penisilin içeren Solüsyonlar Ve kan ile birlikte uygulanmaz.

Doz Önerisi:

 Transamine Ampul: Oral, parenteral ve lokal olarak uygulanabilir. IV uygulama yalnızca oral uygulamanın zor veya olanaksız olduğu durumlarda endikedir. Hiper Fibrinolitik Kanamalara yol açabilecek girişimlerden önce oral premedikasyon,rezidüel kanamaların engellenmesi, esansiyel hipermenore tedavisi; hemoraji; epistaksis; iç hastalıkları, üroloji, KBB diş hekimliği alanlarındaki kanama komplikasyonlarının tedavisi profilaksisinde erişkin dozu, klinik duruma göre genelde 3-4 kez 500 mg 1 g’dir. Çocuklardaki olağan doz ise genellikle günde 3-4 kez 10-20 mg/kg’dir. Tedavi süresi genellikle 3-5 gündür. Yalnızca herediter anjiyonörotik ödemde süreğen tedavi gerekmektedir.Transamine Kapsül: Yetişkinlerde Günde 3-4 kez 1-2 Kapsül, çocuklarda 10-20 mg/kg/gün. Günlük dozaj, hastalığın şiddeti ve çocuğun yaşı göz önüne alınarak hesaplanır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...