Travatan

Travatan nedir ne için kullanılır, Travatan nasıl kullanılır, Travatan ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Oftalmik Solüsyon

Travoprost %0.004

Ambalaj:

 2.5 mL’lik damlalıklı şişe (yaklaşık 111 damla).

Endikasyon:

 Selective yüksek afiniteli tam bir prostanoid F2a Analogu olan travoprost, açık açılı glokom ve oküler hipertansiyonu olan hastalarda artmış intraoküler basıncın düşürülmesi de endikedir.

Kontrendikasyon:

 Travoprost Karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Göz rengini yavaş yavaş değişmesine neden olabilir. Renk değişimi kalıcı olabilir.Travoprost kullanımı ile ilgili olarak göz kapağı derisinin koyulaşması rapor edilmiştir. Travoprost uygulandığı gözdeki kirpiklerde değişime neden olabilir(kirpik uzunluğunun, kalınlığının, pigmentasyonunun ve/veya kirpik sayısının artması gibi). Travoprost gebeliğin seyrini etkileyebilir bu nedenden dolayı gebelerde veya gebe kalmak isteyenlerde kullanılmamalıdır. Anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziren annelere verilirken dikkatli olunmalıdır.

Yan Etkileri:

 Hafif Şiddette ve tedavi olmadan geçebilen oküler hiperemi rapor edilmiştir. Görme Keskinliğinde azalma, gözde rahatsızlık, yabancı cisim hissi, ağrı ve kaşıntı,bulanık görme, blefarit, katarakt, konjonktivit, kuru göz, göz hastalıkları,kızarıklık, iriste renk değişikliği, keratit, göz kapağı kenarında kabuklanma,fotofobi, subkonjonktival kanama ve yaşarma, soğuk/nezle sendromu, baş ağrısı,miyalji, farenjit ve rinit görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 İntraoküler Basıncı düşürmeye yarayan diğer topikal oftalmik ilaçlarla beraber kullanılabilir.

Doz Önerisi:

 Önerilen tedavi şekli hasta gözlere günde bir kez akşamları bir damla damlatılması dır. Daha sık kullanmak ilacın intraoküler basıncı düşürme etkisini azalta bileceğindenTravatan'ın dozajı günde bir kereyi geçmemelidir. İntraoküler basıncın düşürülmesi ilacın alınmasından 2 saat sonra başlar ve 12 saat sonra azami etkiye ulaşılır. Solüsyonun uygulanmasından önce kontakt lensler çıkarmalıdır.Lensler uygulamadan en az 15 dakika sonra geri takılabilir.