Trental

Trental

Trental nedir ne için kullanılır, Trental nasıl kullanılır, Trental ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul

Pentoksifilin

Ambalaj: 

100 mg/5 mLx5 ampul.

Endikasyon:

 Periferik Arterlerin tıkayıcı hastalıkları ve arteriyosklerotik veya diyabetik nedenlerden meydana gelen arteriovenöz dolaşım bozuklukları(kesik topallama, istirahat ağrısı gibi) ve trofik bozukluklar (ulcus cruris ve gangren gibi); serebral dolaşım bozuklukları (serebral skleroz konsantrasyon güçlüğü, baş dönmesi, unutkanlık gibi sonuçları),iskemik ve post apoplektik durumlar; göz veya iç kulağa ait, dejeneratif vasküler süreç ve görme veya işitme bozuklukları ile seyreden dolaşım bozukluklarında endikedir.

Kontrendikasyon:

 Pentoksifilineve diğer metilksantinlere aşırı duyarlığı olan hastalar, ağır hemorajiler,ağır retinal kanamalar gibi durumlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 Miyokard enfarktüsü, düşük tansiyon, ağır böbrek fonksiyon bozukluğu, ağır karaciğer fonksiyon bozukluğu, koagülasyon hastalıkları ve antikoagülan tedaviye bağlı olarak kanama eğiliminin arttığı durumlar, kan basıncında düşme riski olan özel durumlarda hastaların dikkatle takibi gerekir. Gebelik süresince kullanılmamalıdır.Az miktarda anne sütüne geçer. Olası risk ve yararları dikkatlice saptanamayan emziren kadınlara verilmemelidir.

Yan Etkileri:

 Özellikle Yüksek dozda veya hızlı infüzyon şeklinde uygulandığında, sıcak basması, midede ağırlık, dolgunluk hissi, bulantı, kusma veya ishal gibi gastrointestinal yakınmalar, nadiren taşikardi gibi kardiyak aritmiler olabilir. Çok nadir durumlarda, anjiyonörotik ödem, bronkospazm ve bazan dolaşım şokuna varabilen, ağır anafilaktik/anafilaktoid reaksiyonlar olabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Kan basıncını düşürücü (ACE inhibitörleri vb.) ve kan basıncını düşürme potansiyeli taşıyan (nitratlar vb.) ilaçların etkisi pentoksifilin tedavisi sırasında artabilir. İnsülin ve oral antidiyabetiklerin kan şekerini düşürücü etkisini artırarak hipoglisemi riskini artırabilir.Bazı hastalarda, pentoksifilin ve teofilinin beraber kullanımı ile teofilin düzeyi, dolayısıyla teofiline bağlı advers etkiler artabilir veya ağır olabilir.

Doz Önerisi:

 TrentalAmpul: Biri sabah, diğeri akşamüstü olmak üzere 2 enfüzyon yapılmalıdır; bunun için her keresinde 200 mg pentoksifilin(5 mL’lik 2 Ampul) veya 300 mg’lik pentoksifilin (15 mL'lik 1 Ampul) örneğin 250 veya 500 mL enfüzyon çözeltisi ne karıştırılır. Akşamüstü yapılan füzyondan sonra, oral yoldan 2 tane 400 mg’lik draje uygulamasıyla tedavi tamamlanır. İki efüzyon arasındaki süre uzunsa, drajelerden biri yaklaşık olarak öğle vakti verilebilir. İyileşmenin başlamasından sonra tedaviye yalnızca oral yoldan devam edilir. Genel olarak, 24 saat içinde parenteral yoldan uygulanan Trental dozu,1200 mg’yı geçmemelidir. İnfüzyon çözeltisi olarak fizyolojik serum,%5 levüloz çözeltisi, glukoz çözeltisi veya olağan plazma sübstitüsyon çözeltileri kullanılabilir. 100 mg pentoksifilin infüzyon süresi en az 60 dakika; 300 mg için bu süre en az 180 dakikadır.Trental Retard Draje: Günlük Doz 2 veya 3 kez 1 drajedir. Yemeklerle veya yemeklerden hemen sonra çiğnenmeden biraz suyla yutulur.Trental Draje, IV enfüzyon veya enjeksiyona destek olarak verilebilir.Trental CR Film Tablet: Günlük Doz iki kez 1 film tablettir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...