Trexan

Trexan

Trexan nedir ne için kullanılır, Trexan nasıl kullanılır, Trexan ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Metotreksat

Ambalaj:

 2.5 mg x 100 tablet..

Endikasyon:

 Meme kanseri,koryokarsinom, koryoadenoma destruens ve hidatiform benı tedavisinde endikedir. Metotreksat aynı zamanda akut lenfoblastik löseminin palyatif (hafifletici) tedavisinde de kullanılır. Metotreksat Kortikosteroidlerle birlikte iyileşmelerin uyarılmasında kullanılmıştır fakat bugün, genellikle iyileşmelerin muhafazasında kullanılmaktadır.Metotreksat aynı zamanda Burkitt lenfomasında, ilerlemiş lenfosarkoma larda,özellikle çocuklarda diğer ilaçlarla birlikte ve mikozis fungoides’ilerlemiş evrelerinde de kullanılabilir. Metotreksat teşhisi biyopsi ve/veya deri muayenesi sonunda konduğu, diğer tedavilere karşı dirençli ciddi psoriazis (sedef) olgularında uygulanmıştır.

Kontrendikasyon:

 Gebelikte Kontrendikedir. Beslenme eksikliği olan hastalarda sedef tedavisinde,ciddi böbrek ve karaciğer bozukluklarında, kemik iliği yetmezliğinde,lökopeni, trombositopeni veya anemide kontrendikedir.

Uyarılar:

 Kadınlarda sedef tedavisi adet döneminin hemen sonrasında başlamalı ve metotreksat tedavisinin bitiminden en az 8 hafta sonrasına kadar gebeliği önleyici gerekli önlemler alınmalıdır.

Yan Etkileri:

 Başlıca Yan etkisi kemik iliği inhibisyonu dur. Uygulamadan sonraki 7. ve10. günler arasında, trombosit sayısında belirgin bir düşüşle başlar,hızla ilerleyen bir lökopeni görülür. 1. ve 3. günler arasında bulantı kusma ve diyare görülebilir. Ciltte döküntüler, pruritus ve ürtiker,ışığa karşı duyarlılık, pigmenter değişiklikler, alopesi görülebilir.Yanak ve dişeti mukozalarında 3. ve 5. günler arasında yüzeyel ülserasyonlar görülebilir. Diğer mukozalarda da ülserler gö-rülebilir. Baş ağrısı,uyku hali, bulanık görme ortaya çıkabilir. Solid tümörlerde yüksekdoz uygulandığı zaman, kreatinin yükselmesiyle birlikte nefrotoksisite oluşabilir. Transaminazlar yükselebilir. Yüksek dozlarda karaciğerfibrozu veya siroz oluşabilir. Hipertermi, pnömotoraks, amenore,azospermi, hematüri, sistit görülebilir. Alerjik reaksiyon riski olabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Salisilatlar Ve diğer nonsteroid analjezikler gibi bazı maddeler kan düzeyini yükselttiğinde, metotreksatın bu maddelerle birlikte uygulanması önerilmez. Metotreksatın trimetoprim sulfametoksazol ile birlikte uygulanması, kemik iliği aplazisi riski taşır ve kesinlikle önerilmez.

Doz Önerisi:

 TrexanTabletoral kullanım içindir. Doz Önerileri,Methotrexate Ampul/Flakon(Atafarm)ile aynıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...