TRH

TRH nedir ne için kullanılır, TRH nasıl kullanılır, TRH ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Enjeksiyon Çözeltisi

Protirelin

Ambalaj:

 0.2 mg/1 mL x 1 ampul.

Endikasyon:

 Hipofiz Tiroid Sistemi fonksiyonlarının incelenmesi için TRh testi uygulanmasında kullanılır.

Kontra Endikasyon:

 Protirelin,ilaca aşırı duyarlığı olduğu bilinenlerde kontrendikedir. Akut kardiyak enfarktüs, unstabil angina pektorisli, artan spazmofili ve ciddi bronşiyal obstrüksiyon lu hastalarda protirelin kullanılmamalıdır.Gebelikte TRh testi endike değildir.

Uyarılar:

 Levotiroksin ve/veya levotiroksin terapisinde,serumdaki tiroid hormon konsantrasyonunun belirlenmesi için TRh testinde 24 saat önce ilaç kesilmelidir.

Yan Etkileri:

 İntravenöz Enjeksiyonun hemen ardından sıcaklık hissi, baş dönmesi, idrara çıkma isteği, hafif baş ağrısı, kızarma semptomları, karın ve pelvis rahatsızlığı, nadiren kusma, gö-ğüste sıkışma hissi ve garip tathissi, nadiren gö-ğüste veya elayaklarda rahatsızlık, açlık hissi,ağız kuruluğu, tansiyon ve nabız artışı gibi belirtiler görülebilir 1-3 dakika sürer.

İlaç Etkileşimleri:

 Levotiroksin,dekstrotiroksin, liotironin ve TRiAC gibi diğer tiroid hormonları analogları, TR testlerinde TSH’nin dozuna bağımlı artışını engeller.Glukokortikoidler, somatostatin, dopamin, bromokriptin, lisurid,levodopa, salisilatlar, morfin ve röntgen kontrast maddeleriyle artış azalır; GnRH, GhRH, CRH, estrojen, klomifen, spironolakton,iyodür, amiodaron, lityum, teofilin, metoklopramid ile aynı zamanda verildiğinde ise artış biraz fazla olabilir, ancak bu etkileşimlerden dolayı testin yorumlanması ancak nadir durumlarda bozulabilir.

Doz Önerisi:

 Yetişkinlerde ve 50 kg/vücut ağırlığının üstündeki gençlerde 0.2 mg HIV olarak uygulanır. Bebeklerde ve çocuklarda kg/vücut ağırlığı başına 1 mg yeterlidir.5 mL kan toplandıktan sonra serumdaki bazal FSH konsantrasyonu belirlenir.TR HIV enjeksiyonu yavaş (en az 1 dakika) yapılır. Enjeksiyondan 30 dakika sonra tekrar 5 mL kan alınır ve serum TSH’deki artış belirlenir (pik değer). Testin Sonucu bazal ve pik değerler arasındaki farktır. T3’ün belirlenmesi gerekiyorsa, 3 saat sonra bir daha kan alınması yararlıdır.