Triamteril

Triamteril

Triamteril nedir ne için kullanılır, Triamteril nasıl kullanılır, Triamteril ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kapsül

Hidroklorotiyazid 25 mg, triamteren 50 mg

Ambalaj:

 20 kapsül.

Endikasyon:

 Konjestif Kalp yetmezliği, karaciğer sirozu ve nefrotik sendrom eşliğinde görülen ödem tedavisinde kullanılır. Ayrıca çeşitli ilaçların (kortikosteroid, östrojenler)neden olduğu ödemelerle, premenstrüel ödem de endikedir. Hafif ve ortaşiddette hipertansiyonda (tek başına veya diğer antihipertansiflerle birlikte)kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Spironolakton,amilorid gibi başka potasyum tutucu ilaçlarla veya formülünde triamteren içerenbaşka müstahzarlarla birlikte kullanılmamalıdır. Potasyum içeren yapay tuzlar ile beraber alınmamalıdır. Ağır hipokalemi varlığı dışında bu kombinasyon ile birlikte ayrıca potasyum kullanılmamalıdır. Anüride, akut ve kronik renal yetmezlikte veya belirgin bir renal bozukluk varlığında bileşimdeki maddelere karşı aşırı duyarlılığı olanlarda; hepatik ensefalopatide ve hiperkalemide kontrendikedir.

Uyarılar:

 Triamteren serum potasyum düzeylerinde yükselmeye yol açarak özellikle diyabetlilerde, böbrek yetmezliği olanlarda, yaşlılarda ağır hastalarda hiperkalsemiye yol açabilir. Karaciğer yetmezliği olanlarda dikkatle uygulanmalıdır. Sıcak havada ve ödem varlığında da hiponatremi görülebilir.Tiyazidler plasental bariyeri geçip, fetüs üzerinde istenmeyen etkilere(trombositopeni, fetal ve neonatal sarılık, neonatal pankreatit) yol açabilir. Bu yüzden tedavinin anneye sağlayacağı yararın bebekteki muhtemelriskten daha fazla olduğu düşünülen durumlarda kullanılmalıdır. Tiyazit vetriamteren kombinasyonu anne sütüne geçtiğinden, ilaç kullanılacağı zaman emzirmeye ara vermek gerekir.

Yan Etkileri:

 Aritmi,postural hipotansiyon, hiperkalemi veya hipokalemi, hiperglisemi, hiponatremi,hipokloremi, hiperürisemi, asidoz, diabetes mellitus, bulantı, kusma, diyare ve konstipasyon, karaciğer enzim değerlerinde değişiklikler, sarılık, pankreatit,karın ağrıs, serum kreatinin ve BUN düzeylerinde yükselme, akut böbrek yetmezliği, böbrek taşı oluşumu, interstisyel nefrit, lökopeni, trombositopeni,purpura, hemolitik anemi, megaloblastik anemi, agranülositoz, baş ağrısı, baş dönmesi, ağız kuruluğu, yorgunluk, parestezi, görme bulanıklığı, solunum güçlüğü,kas krampları, impotans görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Guttedavisinde kullanılan müstahzarlarla birlikte uygulandığında, bumüstahzarların dozu yeniden ayarlanmalıdır. Antikoagülanlarla birlikte verildiğinde bu ilaçların etkinliği azal bilir. Oral antidiyabetikler birlikte kullanıldığında hiponatremiye, nonsteroid antienflamatuarlar birlikte verildiğinde akut böbrek yetmezliğine yol açabilir. Hiperkalemi riski nedeni ile spironolakton ile; lityum toksisitesinde artmaya yol açabilme riski nedeni ile lityum ile birlikte kullanılmamalıdır. Diğer antihipertansiflerle birlikte alındığında bu müstahzarların etkisinde artma, ACE inhibitörleri ile birlikte verildiğinde ise hiperkalemi görülebilir. Potasyum düzeyinde değişmeler olabileceği için dijital tedavisi gören hastalar çok iyi izlenmelidir. Amfoterisin B veya kortikosteroidler veya kortikotropin ile birlikte kullanılmamalıdır.

Doz Önerisi:

 Hipertansiyon: Tedaviye günde 1 kapsül (kahvaltıdan sonra) işe başlanır ve doz giderek hastanın ihtiyacına göre ayarlanır. Maksimum günlük doz 4 kapsüldür. Başka bir antihipertansif ile birlikte kullanıldığında, her iki ilacın da dozu ayarlanmalıdır.Ödem: Tedaviye yemeklerden sonra günde 2 kez 1 kapsül verilerek başlanır. Maksimum günlük doz 3 Kapsüldür (2 kapsül kahvaltıdan sonra, 1 kapsül öğle yemeğinden sonra). Diürez sağlandıktan sonra doz gün aşırı 1-2 kapsüle indirilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Nasıl bir ilac ben menopoza gırdım cok sınırlı ve gergin oluyorum içe bilirmiyım rd yazmış faydası varmı
Magne fort.kroner kalp hastası.iki kere anjiyo olup üç damar tıkanıklığı giderilmiş hastaya Bu ilacı SGK ödermi??
...