Tropamid

Tropamid nedir ne için kullanılır, Tropamid nasıl kullanılır, Tropamid ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Göz Damlası

Tropikamid

Ambalaj:

 ‰5x5 mL

: : Forte damla %1x5 mL’lik damlalıklıplastik şişe.

Endikasyon:

 Teşhisişlemleri sırasında midriyazis ve siklopleji sağlanması için; bazıpre ve postoperatif durumlarda kısa etki süreli bir midriyatik gerektiğindekullanılır.

Kontra Endikasyon:

 Dar açılıglokomu olan ve aşırı duyarlık gösterenlerde kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 Bebeklerde ve çocuklarda tehlikeli olabilensantral sinir sistemi bozuklukları yaratabilir. Antikolinerjikilaçlara karşı aşırı duyarlıktan ileri gelen psikotik reaksiyonve davranış bozukluğu akılda tutulmalıdır. Yaşlılarda ya da yüksekgöz içi basıncına raslanabilen başka kişilerde, midriyatikler vesikloplejikler dikkatle kullanılmalıdır. Aşırı sistemik absorpsiyonuönlemek üzere, ilaç uygulandıktan sonra gözyaşı kesesine parmaklabir dakika tazyik yapılmalıdır. Pupillalar genişlemiş olduğu sırada,hastaya otomobil sürmemesi ya da başka tehlikeli faaliyetlerdebulunmaması önerilmelidir. Keza, pupillalar genişlemişken, hastaışığa karşı aşırı duyarlık gösterebilir; gözler parlak ışıktan korunmalıdır.Ebeveynler, bu müstahzarı çocuklarının ağızlarına gö-türmemelerive ilacı uyguladıktan sonra kendi ve çocuklarının ellerini yıkamalarıgereğinden haberdar edilmelidir.

Yan Etkileri:

 Göz içibasıncında yükselme gö-rülebilir. Çocuklarda bu grup ilaçlarla psikotikreaksiyonlar, davranış bozuklukları ve kalpsolunum kollapsı bildirilmiştir.Geçici iğnelenme, ağız kuruluğu, görme bulanıklığı, kornea lekeleri,fotofobi, taşikardi, baş ağrısı, parasempatik uyarılma ya da alerjikreaksiyon oluşabilir.

Doz Önerisi:

 Refraksiyoniçingö-ze ya da gözlere ‰5’lik çö-zeltiden 2-4 damla,%1’lik çö-zeltiden 1-2 damla damlatılır, 5 dakika içinde tekrarlanır.Hasta 20-30 dakika içinde muayene edilmezse, midriyatik etkiyiuzatmak için ek bir damla damlatılabilir.Göz dibi muayenesinde, muayeneden 15-20 dakika önce ‰5’lik çö-zeltiden1-2 damla, %1’lik çö-zeltiden 1 damla damlatılır. Bol pigmentli irisesahip kişiler, daha yüksek dozlara gereksinim duyabilirler.