Trusopt

Trusopt nedir ne için kullanılır, Trusopt nasıl kullanılır, Trusopt ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Oftalmik Solüsyon

Ambalaj:

 20 mg/mLx5 mL’lik, ölçekli bir damlalık ucu olan şişe.

Endikasyon:

 Oküler Hipertansiyon, geniş açılı glokom, psö-do eksfoliyatif glokom durumlarında yüksek intraoküler basıncın tedavisinde blokerlere ek tedavi olarak;blokerlere yanıt vermeyen hastalarda veya blokerlerin kontrendike olduğu hastalarda monoterapi olarak endikedir.

Kontrendikasyon:

 Dorzolamide karşı aşırı duyarlı olan hastalarda kontrendikedir. Dorzolamid HCl ve metaboliti, ağırlıklı olarak böbrek yoluyla atıldığından, bu gibi hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Karaciğer yetersizliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Akut daraçılı glokomu olan hastaların tedavisi,oküler hipotansif ajanlara ek olarak diğer terapö-tik girişimlerigerekli kılar. Ciddi reaksiyon ya da aşırı duyarlılık belirtileri göz-sürüldüğünde tedavi sonlandırılmalıdır. Gebelik sırasında kullanılmamalıdır.Emzirme sırasında kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri:

 Acı tat, yanma ve batma, bulanık görme, göz kaşıntısı,göz yaşarması, baş ağrısı, konjonktivit, göz kapağı enflamasyonu,bulantı, göz -kapağı irritasyonu ve asteni/yorgunluk görülebilir. İridosiklit Ve deri döküntüsü nadir olarak bildirilmiştir.

İlaç Etkileşimleri:

 Dorzolamid bir karbonik anhidraz inhibitörü drive topikal olarak uygulansa bile sistemik olarak edilmektedir.Asit Baz bozuklukları oral karbonik anhidraz inhibitörleri ile bildirilmiştir ve bazı olgularda ilaç etkileşimlerine yol açmıştır (örneğin yüksek doz salisilat tedavisi ile bağlantılı toksisite). Bu nedenle, dorzolamid alan hastalarda böyle ilaç etkileşimleri olasılığı dikkate alınmalıdır.

Doz Önerisi:

 Monoterapi Olarak kullanıldığında doz: Etkilenen Göz veya gözlere günde üç kez bir damla.Bir oftalmik blokereek tedavi olarak kullanıldığında doz: Etkilenen Göz veya gözlere günde iki kez bir damla.Trusopt Bir başka oftalmik antiglokom ajanın yerine kullanılacak, diğer ajan songün uygun doz uygulandıktan sonra kesilir ve ertesi gün Trusopt başlanır.Eğer birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa, bu ilaçlar en az on dakika aralıkla uygulanmalıdır.