Tussifed

Tussifed nedir ne için kullanılır, Tussifed nasıl kullanılır, Tussifed ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Şurup

Ambalaj:

 100 mL’lik şişe.

Endikasyon:

 Üst solunum yolu rahatsızlıklarında, kuru öksürük semptomatik rahatlama sağlanmasında endikedir.

Kontrendikasyon:

 Bileşimdeki maddelere karşı daha önceden tolerans göstermemiş kişilerde kontrendikedir. Ciddi hipertansiyon ve şiddetli koroner arter sorunu olan hastalarda kontrendikedir. Önceki iki hafta içinde MAO inhibitörleri almış olan veya almaya devam eden hastalarda kontrendikedir. Furazolidon ile birlikte kullanılmamalıdır.Feokromasitoma hastaları için kontrendikedir. Astıma bağlı öksürük olan hastalara veya öksürükle birlikte aşırı sekresyon görülen durumlarda kullanılmamalıdır. Kodein, solunum yetersizliği olan ya da bu riski taşıyan hastalara verilmemelidir. Bu kombinasyon, ciddi hepatik işlev bozukluğu olan hastalarda, hepatik ensefalopati oluşmasının hızlanmasına neden olabileceği için kullanılmamalıdır. Orta ve ciddi renal işlev bozukluğu olan hastalarda kullanılmamalıdır.Solunum depresyonunun artması ile serebral ödemi artıracağına, kafa içi basıncı artmış olan veya kafa travması geçiren hastalarda kontrendikedir. En hafif formları dışında bütün ülseratif kolitler için de, bütün diğer narkotik analjeziklerde olduğu gibi, toksik dilatasyon oluşmasının hızlanmasına veya kolon spazmına neden olabileceği için kontrendikedir.

Uyarılar:

 Bu kombinasyon uyku haline neden olabilir ve işitme testlerinde performans bozukluklarına neden olabilir. Hastalar,ilaca yanıt verme düzeylerini belirleyebilecek hale gelinceye kadar araba kullanmaları ve makine çalıştırılmamaları konusunda uyarılmalıdır. Psödoefedrin, triprolidin ve kodein uzun süreden beri belirgin olumsuz sonuçları görülmeden yaygın bir şekilde kullanılmakta liseler de, bunların erken gebelik döneminde kullanımları ile ilgili spesifik veriler bulunmamaktadır. Bundan dolayı, hekimin bu ilaçtan sağlayacağı yarar ile ilacın fetus gelişmesine olabilecek olası tehlikeli etkilerini değerlendirip çok dikkatli bir şekilde karar vermesi gerekir. Gebeliğin son üç ayındaki kadınlara, doğacak bebekte yoksunluk semptomlarına yol açacağı için kodein verilmemelidir.Bu maddelerin üçü de anne sütüne az miktarda geçer, ama emen bebekteki etkisi bilinmemektedir.

Yan Etkileri:

 SSS depresyonu veya eksitasyonu gö-rülebilir.En sık bildirilen yan etkiler, uyku hali, sersemlik hissi ve baş dönmesidir.Uyku bozuklukları ve nadiren halüsinasyonlar da bildirilmiştir.

İlaç Etkileşimleri:

 Psödoefedrin; bretilyum, betanidin, guanetidin,debrizokin, metildopa ve adrenerjik blokerler gibi sempatik aktivite üzerinden etkili ilaçların hipotansif yetkilerini kısmen tersine çevirebilir. Diğer narkotik analjezikleri,antipsikotikleri, trisiklik antidepresanları, anksiyolitikleri,hipnotikleri ve diğer SSS depresanları bu kombinsayon ile birlikte olan hastalarda sedatif etki artabilir ve solunum depresyonu etkisi artabilir. Kodein, diğer opioidler gibi, antiaritmik bir maddeolan meksiletinin emilimini geciktirebilir. Alkol ve narkotikler,santral sinir sistemine aditif depresan etki yaparlar ve bunların birlikte kullanımı, öldürücü potansiyeli olan bir kombinasyondur.

Doz Önerisi:

 Erişkinler ve 12 yaşın üzerindeki çocuklara günde 3 kez 2 ölçek, 6-12 yaş arası çocuklara günde 3 kez 1 ölçek, 2-5 yaş arası çocuklara günde 3 kez ½ ölçek ve 1 yaş ile 2 yaşın altındaki çocuklara günde 3 kez ¼ ölçek şurup önerilir. 1 yaşın altındaki çocuklara önerilmez.