UFT

UFT nedir ne için kullanılır, UFT nasıl kullanılır, UFT ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kapsül 

Tegafur 100 mg, urasil 224 mg

Ambalaj:

 35 kapsül.

Endikasyon:

 Kolon/rektum,meme, mide, baş ve boyun, karaciğer, safra kesesi, safra kanalı, pankreas,mesane ve serviks kanserlerinin tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Bileşenlerden Herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir. Tegafur,gimeracil ve oteracil potasyum kombinasyonu alan veya bu kombinasyonu bıraktıktan sonra 7 gün içinde hiç bir hastaya bu kombinasyon uygulanmamalıdır.

Uyarılar:

 Miyelosupresyonu, karaciğer bozukluğu, böbrek bozukluğu,enfeksiyon hastalığı, güncel veya geçmişte kalp hastalığı hikayesi,varicella, gastrointestinal ülser veya kanama, anormal glukoz toleransı olan hastalarda çok dikkatli uygulanmalıdır.Gebelere ve gebeliği düşünenlere uygulanmamalıdır.Emziren kadınlarda kullanımından kaçınılmalıdır. Eğer ilacın kullanılması gerekiyorsa, emzirme kesilmelidir.

Yan Etkileri:

 En sık görülen yan etkiler anoreksi, bulantı, kusma ve diyare gibi gastrointestinal semptomlar, lökopeni, trombositopeni ve anemi gibi kan diskrazisi, karaciğer bozukluğu ve pigmentasyon dur.

İlaç Etkileşimleri:

 Tegafur,gimeracil and oteracil potasyum kombinasyon ajanının tegafur/uracil kombinasyonu ile beraber uygulanması ciddi kan diskrazisi ve gastrointestinal rahatsızlıklar (diyare ve stomatit gibi) neden olabilir. Tegafur fenitoinin metabolizmasını inhibe ettiğinden, fenitoinin kan konsantrasyonları yükselebilir ve bulantı, kusma, nistagmus ve ataksi gibi fenitoin intoksikasyonu meydana gelebilir.Varfarin Sodyum Un etkisini artırabilir. Diğer antineoplastik ajanlar ve radyasyon tedavisinin kombine kullanımı kan diskrazisi ve gastrointestinal rahatsızlıklar gibi yan etkileri artırabilir.

Doz Önerisi:

 Standart olarak günde 300-600 mg tegafura (3-6 kapsül)eşdeğer dozda olacak şekilde, oral yoldan 2-3'e bölünmüş dozlar şeklinde uygulanır.Serviks kanserinde, genellikle günde 600 mg tegafura eşdeğer olacak şekilde,oral yoldan 2 veya 3’e bölünmüş dozlar şeklinde uygulanır.UFT, diğer antineoplastik ajanlarla kombine kullanılırken de aynı dozlarda uygulanır. Diğer kanserken terapilerinde olduğu gibi,UFT dozu hastanın toleransına göre artırılabilir (günde 600 mg'ı aşmayacak şekilde) veya azaltılabilir.