Ulcuran

Ulcuran nedir ne için kullanılır, Ulcuran nasıl kullanılır, Ulcuran ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul IM/IV

Ranitidin HCL

Ambalaj:

 50 ml/2mLx10 ampul.

Endikasyon:

Tablet:Duodenal ülser, selim gastrik ülser, steroid olmayan antienflamatuvar ajanlara bağlı ülserlerin tedavisinde, özellikle geçmişinde peptik ülser olan hastalarda steroid olmayan antienflamatuar ilaçların (aspirin dahil) neden olduğu duodenal ülserlerin profilaksisinde,ameliyat sonrası ülser, reflü özofajit ve Zollinger Ellison sendromutedavilerinde, ağrıyla karakterize (epigastrik ve retrosternal)yemeklerle ilişkili veya uykuda rahatsızlık veren, fakat daha öncebelirtilen durumlarla ilişkili olmayan, kronik epizodik dispepsi lerde,ağır hastalarda stres ülserlerinin profilaksisinde, peptik ülserli hastalarda tekrarlayan kanamaların profilaksisinde, Mendelson Sendromu profilaksisinde kullanılır.Ampul: Duodenalülser, selim gastrik ülser, ameliyat sonrası ülser, reflü özofajit Zollinger Ellison sendromu tedavilerinde; ağır hastalarda stres ülserlerinin profilaksisinde, peptik ülserli hastalarda tekrarlayan kanamaların profilaksisinde, Mendelson sendromu profilaksisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Etkin Maddeye aşırı duyarlılık halinde kontrendikedir.

Uyarılar:

 Tablet: Ranitidin plasentadan geçer ve insan sütü ile de atılır. Gebelerde ve emziren annelerde zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır. Ağır renal yetmezliklerde dozaj azaltılmalıdır.Hepatik bozukluğu olanlarda dikkatli olunmalıdır.Ampul: Genellikle kardiyak ritim bozuklukları yatkınlığı olan hastalarda, hızlı ranitidin enjeksiyonuna bağlı olarak bradikardi bildirilmiştir.Önerilen enjeksiyon hızları aşılmamalıdır.

Yan Etkileri:

 Nadiren Bradikardi ve AV blok rapor edilmiştir. Az sayıda hastada artralji,kusma/bulantı, diyare, kabızlık, baş ağrısı, uykusuzluk, baş dönmesi,akomodasyon bozukluğunu düşündüren reversibl bulanık görme görülmüştür.Özellikle çok ağır hasta ve yaşlılarda nadiren reversibl mental konfüzyon,halüsinasyonlar, depresyon ve ajitasyon bildirilmiştir.

Doz Önerisi:

 Ulcuran Ampul: Her 6-8 saatte bir 50 mg (2 mL) IM yoldan uygulanır.Dilüsyon gerekmez. IV enjeksiyon olarak her 6-8 saatte bir 50 mg (2mL) ‰9 sodyum klorür enjeksiyonu veya diğer geçimli IV çözeltiler toplam hacim 20 mL olacak şekilde sulandırılır ve 5 dakikanın üstünde bir zaman periyodunda enjekte edilir. Aralıklı IV enfüzyon her 6-8 saatte bir 50 mg (2 mL) 100 mL %5 dekstroz enjeksiyonu veya diğer geçimli çözeltilerle sulandırılır ve 15-20 dakikanın üstünde bir zaman aralığında verilir.

Ulcuran Film Tablet: Günlük ortalama doz sabah ve akşam yatmadan önce olmak üzere 2x150 mg veya yatmadan önce tek doz halinde 300 mg’dir. Tedavi süresi 4-8 haftadır. Nükseden durumlarda gece yatmadan önce 150 mg uygulanır. Asit aspirasyonunun önlenmesinde anesteziden 60-90 dakika önce 150 mg, Zollinger Ellison sendromunda günde 6 g’ye kadar kullanılır.Tedavi süresi komplike olmayan durumlarda 4-6 hafta ve komplike durumlarda 8 haftadır.