Ultralan

Ultralan nedir ne için kullanılır, Ultralan nasıl kullanılır, Ultralan ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Fluokortolon

Ambalaj:

 5 mg x 10 Tablet

: : 20 mgx10 tablet.

Endikasyon:

 Sistemikkortikoid tedavisini gerektiren tüm hastalıklarda endikedir.Ön planda romatizmal ateş, kronik poliartrit (romatoid artrit),bronşiyal astma, saman nezlesi, iltihabi ve alerjik deri hastalıkları(örn. ekzema, nörodermatit -endojen ekzema, atopik dermatit, pemfigus),ilaç reaksiyonları gibi diğer alerjik hastalıklar, immün süreçlere bağlı kronik aktif hepatit (HBsAg negatif), nefrotik sendrom, lenfatik losemi, özel anemi türleri gibi bazı kan hastalıkları, bazı göz hastalıkları.

Kontrendikasyon:

 Bir sübstitüsyon ya da hayat kurtarıcı acil tedavi dışında uzun süreli sistemik terapideaşağıdaki durumlarda uygulanmamalıdır: Midebağırsak ülserleri,ağır osteoporoz, psikiyatrik anamnez, Herpes simpleks, herpes zoster(viremik dönemde), su -çiçeği, aşılardan yaklaşık olarak 8 haftadan önceden iki hafta sonraya kadar, amip enfeksiyonları, sistemik mantar enfeksiyonları, bulber ensefalik türün dışında poliomyelit, BCG aşısından sonra lenfom, glokom.

Uyarılar:

 Gebelikte, özellikle ilk 3 ayında tedavi, ancak kesin bir endikasyonda, olabildiğince en küçük dozve kısa süre yapılmalıdır.Emzirme döneminde de yarar ve risk özenle tartılmalıdır.Kesin gerekmedikçe gebelerde kullanılmamalıdır. Şeker hastaları için de gebelerdeki sınırlamalar geçerlidir. Çok yüksek tansiyonda,kornea hastalarında, kronik böbrek yetmezliğinde, tromboza eğilim özellikle dikkatli olunmalıdır.

Yan Etkileri:

 Tedavi Edici yüksek dozlarda ve/veya uzun süreli uygulamalarda ay yüz, gövde yağlanması, miyopati, hipertoni, osteoporoz, glukoz toleransında azalma, diabetes mellitus, seksüel hormon sekresyonunda bozukluklar(amenore, hirsutizm, impotans), striae, rubrae, peteşiler, ekimozlar,steroid aknesi, ödem oluşumuyla birlikte sodyum retansiyonu, potasyum atılımında artış, adrenal korteksin atrofi ve inaktive, vaskülit,mide yakınmaları, mide ülseri, enfeksiyon riskinde artış, immün proseslerin frenlenmesi, yara kapanmasında yavaşlama, çocuklarda büyüme gecikmeleri, aseptik kemik nekrozları (femur ve humerus başı), glokom, katarakt, ruhsal bozukluklar, tromboz rizikosu nda artış, pankreatit.

İlaç Etkileşimleri:

 Kalp Glikozidlerinin etkisini arttırır. Salüretik Ler ile beraber kullanıldığında ilave potasyum atılımı beklenmelidir.Antidiyabetiklere gereksinim artabilir.

Kumarin Türevlerinin antikoagülan etkisi azalır. Nonspesifik enzim indükleyiciler(barbitüratlar, fenitoin ve rifampisin gibi) ile kortikoid etki azaltılabilir.Gastrointestinal kanama riski, nonsteroidal antienflamatuar/antiromatizmal ilaçlar tarafından arttırılır.

Doz Önerisi:

 Günlük tüm dozun bir kerede ve sabahları saat 6-8 arasında çiğnemeden biraz sıvı ile ve tok karnına alınması gereklidir. Bazı Olgularda iki günde bir alınması yararlı olur (alternan tedavi).Yetişkinler: Başlangıç dozu, genellikle 20-60 mg/gündür. Bu bazı olgularda daha yüksek tutulabilir (100 mg/gün’e kadar).Klinik bir iyileşmeden sonra, başlangıç dozu 2-4 günlük aralarla ve her seferinde 2.5-5 mg azaltılarak kademeli olarak indirilir. Sürek dozu genellikle günde 5-20 mg, bazı özel durumlarda 40 mg kadardır.Çocuklar: Genellikle başlangıçta günde,vücut ağırlığı kilosu başına 1-2 mg uygulanır. Belirgin bir etki sağlandıktansonra kademeli olarak 2.5 mg’lik doz azaltmaları ile sürek tedavisine geçilir.UltralanOraltedavisibirdenbire kesilmemeli, doz, kademeli olarak azaltılarak tedavi sona erdirilmelidir.