Ureacort

Ureacort nedir ne için kullanılır, Ureacort nasıl kullanılır, Ureacort ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Krem

Hidrokortizon asetat 5 mg (%0.5), üre (karbamid) 50 mg (%5)/g

Ambalaj:

 30 g’lik tüp.

Endikasyon:

 Temas dermatiti, meslek ekzeması, nummülerdejeneratif ve seboreik egzamada, dishidrotik egzamada, varikoz sendromda ekzema, çocuk ekzeması, nörodermit, anal eczema, atopic dermatitis,lichen ruber planus, psoriasis, böcek sokmaları, 1. derece yanıklar,güneş yanıkları gibi yerel tedaviye yanıt veren allerjik ve iltihabi deri hastalıklarının tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Bütün dermokortikosteroid preparatlar deri tüberkülozlarında,frengi özellikli deri hastalıklarında, viral enfeksiyonlarda(vaccina ve varicella dahil), mikotik rahatsızlıklarda kontrendikedir.Deri kıvrımlarında,yüzde ve çocuklarda kısa süreli kullanılmalıdır. Gebeliğin ilk üç ayında prensip olarak kullanılmamalı, eğer çok gerekliyse kısa süreyle kullanılmalı, geniş yüzeyli uygulamalardan kaçınılmalıdır.Emziren Annelerde ancak hekim kontrolü altında kullanılmalıdır.

Uyarılar:

 Dermo Kortikosteroidler aşırı dozlarda uzun süre kullanıldıklarında, vücutta geniş yüzeylere,zedelenmiş ciltlere uygulandıklarında, ayrıca kapalı bandaj uygulandığında absorpsiyonları artarak istenmeyen sistemik yan etkilere neden olabilirler. Gözle temasından kaçınılmalıdır.

Yan Etkileri:

 Kapalı bandaj altında daha yüksekoranda olmak üzere, topikal kortikosteroid lerle ilgili olarak yanma, batma, irritasyon, kuruluk, folikülit, hipertrikoz, hipopigmentasyon,perioral dermatit, alerjik kontakt dermatit, deride maserasyon,ikincil enfeksiyon, deri atrofisi, striae, miliaria gibi yan etkiler görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Fenitoin, barbitüratlar ve rifampisin beraber kullanıldığında hidrokortizonun farmakolojik etkisinde azalma görülebilir.

Doz Önerisi: 

Genellikle tedavi başlangıcında günde 2-3 kez ince bir tabaka halinde uygulanır. Bebeklerde ve 4. yaşa kadar çocuklardauygulama süresi 3 haftayı geçmemelidir. Doz aşımı sonucu dermo kortikosteroidler,sistemik yan etkilere neden olabilecek oranda emilebildiklerinden,dikkatli kullanılmaları gerekir.